REKLAM
Ana Sayfa Bitkiler Çuha Çiçeği (Primula)

Çuha Çiçeği (Primula)

Primula, Çuha çiçeği veya onbiraylık, Primulaceae familyasınabağlı bahçe süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan bitki cinsidir.

0
464
renkli bahar çiçekleri
renkli bahar çiçekleri
REKLAM
REKLAM

11 Ay Çiçeği Latincede olarak bilinen Çuhaçiçeğigiller familyasından bir bitki cinsidir. Primula Obconica olarak da isimlendirilen 11 Ay Çiçeği yılın çok büyük bir kısmında çiçek açtığından bu ismi almıştır. İngilizcede Zehirli Çuha olarak bilinen Poison Primrose adıyla bilinmektedir. Yılın her döneminde çiçek açması söz konusu olmasa da çoğu zaman çiçekli olması nedeniyle oldukça ilgi çekicidir. Siz de harika bir çiçeğe sahip olmak ve görselliği yakalamak adına bakım konusunda daha yakından bir göz atmaya başlayabilirsiniz.

Genel Özellikleri

Yılın çok büyük bir bölümünde çiçekli yapıya sahip olması nedeniyle görsel anlamda çok etkileyicidir. Dal geliştirmeyen bir yapıya sahip olmasa da hafifçe yumrularını oluşması doğaldır. Ana gövdesi oldukça kısa ve toprak altındadır. Yaprakların ve çiçek saplarının tek bir dipten çıkarak geliştikleri görülmektedir.

Anavatanı Çin olan bu bitki 500 metre ile 3000 metre aralığında büyüyüp gelişmektedir. Orman altı bitkisi olarak bilinse de bulutlu ve yağışlı noktalarda gelişmektedir. Kışın yapraklarını döken ve yaz aylarında çiçek açan bu bitkinin toprak talebi de oldukça önemlidir. Humus birikimli kaya çatlaklarında doğal yaşam alanı bulur.

11 Ay Çiçeğinin İklim Uyumu ve Dayanıklılığı

11 Ay çiçeğinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de iklim konusundaki uyum ve dayanıklılığıdır. – 12 °C civarına kadar dayanıklılığa sahip olan 11 ay çiçeğinin ideal olarak -7 °C civarına kadar canlı kalabileceğini ifade etmek mümkün. Bu nedenle çok soğuk havalarda olumsuz etkilenmesi söz konusu olmaz. Lakin sıcak havaların 11 ay çiçeği için daha ciddi bir sorun teşkil edeceğini ifade etmek şart. Kışın güney cephede soğuklardan koruyabileceğiniz çiçeğinizi yaz aylarında 35 – 40 °C sıcaklıklarda kuzey cephede koruyabilirsiniz. Bu sayede sağlıklı bir gelişme performansı yakalamak mümkün.

11 Ay Çiçeğinin Bakımı

Bakımı diğer çiçeklerle oldukça benzer özellikler gösteren 11 ay çiçeğinin temel talebi serin ve nemli esintilerdir. Evde bakım konusunda bu şartların sağlanmamış olması halinde çürüme ve bozulmalar çok doğal olacaktır. Yaz aylarında sıcak havalardan etkilenmeyen bir yapıya sahip olması adına serin esintilere açık noktalarda konumlandırılması oldukça değerlidir. Şubat ve Kasım ayları arasında doğrudan güneşe maruz kalmadığı durumlarda uzun ömürlü olacaktır. Bu nedenle hava sıcaklığının ideal bir şekilde ayarlanmış olması oldukça değerlidir.

Toprak ve Saksı İsteği

11 ay çiçeğinin toprak talebine bakıldığında tuzlu toprakların çok ideal bir seçenek olmadığı görülmektedir. Bu nedenle de toprağın gübrelenmemesi gerekmektedir. Süzek ve humuslu toprakların daha ideal bir seçenek olacağı kesinlikle unutulmamalıdır. Ormanda bulunan toprağa benzer özelliklerdeki çürüntülü toprak tercihi ön plana çıkarken torf toprak seçenekleri de dikkat çeker. Dere kumu da saksı hazırlığında en dikkat çeken alternatifler arasındadır.

Saksıda yetiştirmek istediğiniz bu çiçek için tek fide tek saksı yöntemini tercih edebilirsiniz. Toprak konusunda değişim ile alakalı titiz davranmak saksıda yetiştireceğiniz çiçeğin kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Sulama İsteği

11 ay çiçeğini sulamak için yılın her döneminde dikkatli olmakta fayda vardır. Nitekim toprağın üst kısmı kurudukça sulamaya özen göstermelisiniz. Kış aylarında serin bir yerde baktığınız çiçeğiniz için toprağın tamamen kurumasını beklemelisiniz. Sulama esnasında saksının alt deliklerinden bol miktarda su çıktığından emin olmalısınız. Sulamada kullanacağınız suyu tuzlu topraklara uygun olduğunu değerlendirin.

Bitki sulamanın bir parçası olarak bitki besini kullanmayı değerlendirebilirsiniz. Gelişim aralıklarına bağlı olarak 20 günde 1 defa olacak şekilde bitki besini kullanmanız sağlıklı sonuçlar verebilecektir.

Fide Üretimi

11 ay çiçeği oldukça hassas bir bitkidir ve toprak değişiminin 2 yılda 1 olacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yetiştirme şartlarına bağlı olarak yaz ya da kışın köklerin temizlenerek gençleştirme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Yaz aylarında dinlenen çiçekler için yaz sonu ve kış aylarında dinlenen çiçekler içinse uyanma öncesinde topraktan sökme işlemleri tamamlanmalıdır. Ana bitkinin ana kökü 3 cm boyutunda kalacak şekilde kısaltılmalıdır.

Ayırma işlemleri tamamlandığında köklendirme toprağı ve mini viyol saksısı kullanılması gerekmektedir. Gelişimin sürmesi ve başarılı bir şekilde devam etmesi durumundaysa viyol saksıdan ayırma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu çerçevede esas saksıya dikim işlemi gerçekleşir.

Zararlıları ve Hastalıkları

11 ay çiçeği ile alakalı en büyük tehlike mini beyaz sinekler olarak kabul edilmektedir. bu sineklerin çiçekleri sarması halinde ilaçlama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. İlaçlamanın iki gün aralıklarla ve daha sonra üç gün aralıkla devam etmesi gerekir. Mini beyaz sineklerin tam anlamıyla kaybolduğu durumlarda dahi ilaçlama ayda 1 olacak şekilde devam etmelidir.

Yaprak bitleri olarak bilinen zararlılara karşı da ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede amaç tamamen daha sağlıklı bir yapıya kavuşmaktır. Sulama yaparken akşam saatlerini tercih etmemek daha başarılı sonuçları beraberinde getirecektir. Hava alan ve dış mekânda bulunan bitkilerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi mümkündür.

Kök çürükleri, 11 ay çiçeği ile alakalı ciddi problemler arasında kabul edilebilmektedir. Bu nedenle 11 ay çiçeği konusunda toprak seçimini titizlikle yapmalısınız. Ayrıca hazırlıkları daha iyi bir şekilde tamamlamak gerekir. Sulamayı da bilinçli bir şekilde yaptığınızda sonuç kusursuz olacaktır.

REKLAM

Henüz Yorum Yapılmamış

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page