Yaşam alanlarınızı daha fazla sukulent ile renklendirmeye ne dersiniz? Çoğu kişi, sukulentlerin yeri ve zamanı geldiğinde yani doğru koşullarda çiçek açtıklarını bilmez. Bu yazımda yakından takip ettiğim çiçek açan sukulent türlerine değinmek istedim. Bu çölYıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir tabirdir. More bitkilerinin doğru koşulda ne kadar güzel çiçeklerle evinizi ya da bahçenizi şenlendirebileceğini göstermek benim için heyecan verici. Sukulent türleri genel olarak az bakım gerektiren ve yetiştirmesi kolay bitkiler arasında yer alır. İyi yetişebilmeleri için güzel drene edilmiş bir toprağa, bol güneşe ihtiyaç duyarlar hepsi bu. Fakat çiçeklerini izlemek, açmalarıyla evinizi renklendirmek istiyorsanız uymanız gereken kurallar bulunur. Şimdi bu çiçekli sukulent türlerine yakından bakalım.
İçindekiler
Eçeverya
Anavatanı Güney Amerika olan bu sukulent türü, en popüler etli bitkiler arasında yer alır. Çiçek açan sukulentler arasında da tabii göz alıcı renkleriyle ayrı bir yeri bulunur. Türüne göre değişse de yaprakları muhteşem renk geçişlerine sahiptir. Bilinen eçeverya türleri yüzün üzerindedir.

Güneş ışığını çok seven eçeverya türü sukulentler, direkt güneş ışığına maruz kaldıklarında çiçek açmaya başlar. Güneşi gören bitkiniz, pembemsi bir gövdede küçük çiçeklerin yer aldığı boyunlar vermeye başlayacaktır.
Conophytum Calculus
Türkçe ismini bilmediğim için bilimsel adını yazdım. Bu sukulent benim favori çiçek açan sukulentim. Güney Afrika’ya özgü bu tür, haliyle güneşsiz yapamaz. Yeşil yaprakları bir yandan solabilirken diğer yandan daha güçlü küçük yapraklar sizi karşılar.

Hemen hemen tüm sukulent türleri gibi güneşi çok seven bu tür; yarı gölge alanlarda da harika çiçekler açabilir. Geçirgen toprakları seven Conophytum Calculus sukulentler günde dört saat kadar güneş alırsa, çok güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır. Sulama konusunda ise dikkatli olmalısınız. Kök çürümesine çok yatkın olan bu türü çok nadir sulamaya özen gösterin ve toprağının mutlaka geçirgen olmasına dikkat edin.
Tacitus Bellus (Graptopetalum Bellum)
Kuzey Meksika’da yetişen bu tür, çok güzel taç yapraklara sahiptir. Yaprakları üçgen şeklinde olur ve renk geçişleri kahverengi gibi olur. Güneş ışığına çok fazla ihtiyaç duymayan sukulent türleri arasında yer alır. Bu yüzden yarı gölge alanlarda yetiştirilmeye müsaittir.

Tacitus Bellus, yıl boyunca suya ihtiyaç duymaz. Sulamadan önce toprağın tamamen kurumasına dikkat etmeniz gerekir. Kış boyunca sulamanıza gerek olmaz çünkü nemli hava dolayısıyla toprak yeterince nem çekmiş olur. Çiçeklerinin açması için doğru zaman mayıs ve temmuz ayları arasındadır. Yeterince güneş görürse ve yerini severse çiçekleriyle sizi karşılayacaktır. Çiçekleri genelde kırmızıdan pembeye doğru renk geçişine sahiptir.
Oscularia Deltoides
Pembe buz çiçeği olarak da bilinen Oscularia Deltoides Güney Afrika’ya özgü bir türdür. Türkiye’de de sıkça satılan bu sukulent, kaya bahçeleriniz için harika bir eleman olacaktır. Bahçenize ya da saksınıza çok güzel renkler katacak renkli çiçekler açabilir.

Bu türü hem içeride hem de dışarıda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. İçeride bakmak isterseniz güneye bakan bir pencereden ışık almasını sağlayabilirsiniz. Düşük sıcaklıkları sevmediği ve yıpranmasına sebep olabileceği için mutlaka sıcaklığı iyi ayarlamanız gerekir. Her sukulentte olduğu gibi bu türü de toprağı kurumadan sulamamanızı öneririm. Genel sukulent bakımı yazımda birkaç ayrıntı bulabilirsiniz.
Sedum Rubrotinctum
Sedum Rubrotinctum en çok rastlanan etli bitkiler arasında yer alır. Yaprakları jelly bean adı verilen yumuşak şekerlemeye benzer. Bu yüzden bazı kaynaklarda Jelly Bean Plant olarak rastlamak da mümkündür. Genellikle yeşil olan yaprakları, yaz aylarında güneşi depolamasıyla birlikte kırmızıya çalan bir renk alabilir. Birçok iklimde yetişmesi mümkündür ama donlara karşı aşırı dayanıksızdır.

Çoğu etli bitki gibi Sedum Rubrotinctum da çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz. Donlara karşı korumanız, toprağı kurumadan su vermemeniz, güneşe ulaşmasını sağlamanız yeterli olacaktır. Ayrıca bu türün kedi ve köpekler için toksik olduğunu da belirteyim. Eğer evinizde kedi ya da köpek varsa, bu bitkiye ulaşmalarını engellemeniz gerekir.
