Açelya çiçeği genel olarak kırmızı ve pembe renk şeklinde açan bir çiçek türüdür. Bu çiçeklerin en belirgin özellikleri arasında doğrudan güneşi sevmedikleri yer almaktadır. Açelya çiçekleri, fundagiller familyasında yer almaktadır.
Günümüzde açelya çiçeği oldukça popülerlik iç mekan bitkilerinden biridir. Kapalı mekanların yanı sıra bahçelerde de sıklıkla yetiştirilmektedir. Gösterişli çiçekleri ve kolay bir bakıma sahip olması sebebiyle, bitki bakımına yeni başlayanlar tarafından da çokça tercih edilen çiçeklerden biridir.

İçindekiler
Açelya Çiçeği Çeşitleri
Açelya çiçekleri, kuru ve sıcak olmayan nem içeren bölgelerde ideal seviyelerde gelişim sürdürmektedirler, fakat bazı açelya çiçekleri çeşitleri iyi korunmaları durumunda ise eksi 10 derece gibi çok daha düşük sıcaklıklarda tolere edilebilirler.
Günümüzde yüzlerce çeşit açelya çeşidi bulunmaktadır ve bu çiçekler neredeyse hemen hemen her yerde büyüme gösterebilirler. Aşağıda maddeler halinde en popüler açelya çiçeği türleri yer almaktadır. Açelyalar birçok bahçede demirbaş olarak boy göstermelerinin en büyük unsuru ise açelya çiçeklerinin tüm koşullara rağmen hayatta kalmalarıdır. Bunun yanı sıra açelya bitkisi zehirli bir türdür. Bundan dolayı çocuklar ve evcil hayvanların bulunduğu yerlerde açelya çiçeğini yetiştirirken çok dikkatli olunması gerekmektedir.
- Rhododendron alabamense
- Rhododendron occidentale
- Rhododendron cumberlandense
- Rhododendron flammeum
- Rhododendron molle
- Rhododendron prunifolium
- Rhododendron arborescens
- Rhododendron atlanticum
- Rhododendron austrinum
- Rhododendron calendulaceum
- Rhododendron canescens
- Rhododendron periclymenoides
- Rhododendron prinophyllum
- Rhododendron viscosum

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Açelya çiçeği, oldukça popüler bir bitki türü olarak günümüzde bilinmektedir. Bu bitkinin, güzel çiçekleri ve hoş görüntüsü ile birçok bahçe ve evin favori bitkisi haline gelmiştir. Fakat bu bitkinin bu kadar çok hoş olmasının yanı sıra bakımı konusunda bilgi sahibi olmadan, çiçeğin sağlıklı büyümesini sağlamak oldukça zor olacaktır. Açelya çiçeği bakımını düzgün bir şekilde yapabilmek için bakımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Açelya çiçeği bakımı genel olarak toprak seçimi, ışık ihtiyacı, ısı ve nem, sulama ve budama gibi konuları içerir. Sizlerde açelya çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız. Aşağıdaki bilgileri detaylı bir şekilde okuyarak açelya çiçeği bakımı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Toprak Seçimi
Açelya bitkisi toprak seçimi yapmak oldukça büyük bir önem taşır. Açelya bitkisi organik maddeler bakımından zengin olan topraklarda çok daha verimli şekilde büyüme sürdürür. Doğal bölgelerde özellikle kendi kendine oluşan bataklık alanlar, akarsu kenarları gibi sulak alanlar ele alındığında, içinde çürümüş bitki kalıntıları bulunan toprakların açelya bitkisi için uygun olarak kullanabileceği söylenir.
Açelya çiçeğinin toprağı yılda en az 3 kere değiştirilmesi gerekir. Açelyanın, toprak değişimi ilkbahar da özellikle de nisan ayında değiştirilmesine özen gösterilmelidir. Bu çiçeğin toprağının humuslu ve saksısının da büyüklüğüne dikkat edilmesi gerekir. Açelya bitkisi bu şartlar altında çok daha verimli bir şekilde büyüme sağlayacaktır.

Işık İhtiyacı
Açelya çiçeği yapısı gereği doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır ama karanlık ve gölge alanlarda da bırakılmaması gereken bir bitki türüdür. Bu her iki alanda da açelya çiçeğinin sağlıklı bir büyüme gösteremeyeceğinden dolayı açelya çiçeğini aydınlık ama doğrudan güneş almayan bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Açelya güneş ışığı gelen taraftan büyümeyi tercih eden bir bitki olduğundan dolayı haftada 1 kere saksıyı çevirerek bitkinin her yerinin eşit oranda büyümesini sağlayabilirsiniz. Böylece açelya bitkiniz çok daha orantılı bir şekilde büyüme sağlayacaktır.
Isı ve Nem
Açelya çiçeği nemi seven bir bitki türüdür. Açelyaların duracağı iç mekân, açelyaların kök topları daime kireçsiz su ile beraber nemli bir şekilde tutulması gerekir. Açelya, suyu seven bir bitki olmasından dolayı açelyaların toprağını sürekli olarak nemli bırakmanız oldukça önemlidir.
Açelya, soğuk ve rüzgârlı yerlerde sağlıklı gelişim süreci sağlayamamaktadır. Açelya bitkileri kış aylarında 14-15 derecelik oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde açelyaların yaprakları solup zaman içerisinde de dökülebilir.
Sulama
Açelya nemli toprakları çok sevdiği gibi sulanmayı da oldukça seven bir bitkidir. Fakat açelya bitkisinin bu kadar suyu sevmesine rağmen bu bitkiyi çok fazla sulamanın da bitkiye oldukça fazla zarar bulunmaktadır. Açelya bitkisine zarar vermemek için bitkiyi gerektiği şekilde sulama yapmak önemlidir. Bundan dolayı açelya bitkisinin toprağını bir adet parmağınızla zaman zaman kontrol ederek bitkiyi ne zaman sulamanız gerektiğine çok kolay bir şekilde karar verebilirsiniz. Eğer parmağınızı toprak içine batırdığınızda parmağınız nemli kalıyorsa o gün sulama yapmanıza gerek yoktur. Eğer parmağınızı toprak içerisine batırdığınızda parmağınız kuru bir şekilde çıkıyorsa o zaman açelya bitkisini sulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer parmağınızı toprağa batırdığınızda, toprak içerisinde batırdığınız parmağınız çamurdan çıkmış gibi oluyorsa o zaman da sulama zamanını erteleyin ve saksı altına bulunan suyu dökerek nem dengesini sağlamaya çalışın. Sıcak yaz günlerinde haftada en az 2 defa sulama işlemini yapabilirsiniz. Kış aylarında ise bu süreyi haftada 1 e indirerek sulama işlemine devam edebilirsiniz.

Budama
Açelya çiçeğinin solan yaprakları temizlenmezse bu bitkinin tekrardan çiçek açması oldukça zordur. Bundan dolayı açelya çiçeği, solan yaprakları profesyonel ve dikkatli bir şekilde düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Budama işlemini yaparken çiçeğin sağlıklı olarak gelişim göstermesi için küçük bir bağ makası kullanarak bu işlemleri yapmanız oldukça büyük bir öneme sahiptir. Açelya çiçeğinin budanan kısmının hava almasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun için bir örtü kullanarak budanan kısmı bir haftada kadar hava ile temasını kesebilirsiniz. Budama işlemi sonrasında ise çiçeği vitamin ile beslerseniz, çok daha sağlıklı ve canlı bir görünme sahip açelya bitkisi elde edebilirsiniz.
Açelya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Açelya çiçeği bakımının nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlattığımıza göre artık açelya çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını açıklayabiliriz. Açelya çiçeği, çoğaltılmasının birden çok yolu bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri çiçeği köklerine ayırma yöntemidir. Bu yöntemde oldukça kolay olan köklere ayırma yönteminde bitkiyi dikkatli bir şekilde toprak içerisinden çıkarmanız gerekmektedir. Açelya çiçeğinin köklerine zarar vermemek için bu işlemi çok dikkatli ve titiz bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde açelya çiçeğinin zarar görmesine sebep olabilirsiniz.
Toprak içerisinden dikkatli bir şekilde çıkarılan bitki kökünden üstlere uzanan yeni filizler gün yüzüne çıkacaktır. Meydana çıkan bu yeni bitkilerin ayrı ayrı saksılara ekilmesi ile çoğalma işlemi sağlanmaktadır. Bir başka açelya çoğaltma yöntemi ise tepe çeliği yöntemi kullanarak açelya bitkisinin çoğaltılması sağlanmaktadır. Tepe çeliği yöntemi ile birlikte açelya çoğaltma işlemi yaparken iyi bir şekilde gelişmiş olan dalların tepesinden yaklaşık 8-10 cm kadar bir parça keserek dikkatli bir şekilde bu dallar alınır. Alınan bu dallar, yeni saksılar içerisine ekilir.
Açelya çiçeği çoğaltma yönteminin bir diğeri ise tohumla çoğaltma yöntemidir. Bu işlemde tohum ekilirken kapalı bir sera etkisi oluşturmak gerekmektedir. Oluşturulan bu ortam çimlenmeyi büyük bir oranda hızlandıracaktır. Tohumlar, toprağın orta seviye derinliklerine ekilmelidir ve tohumlar seyrek bir şekilde serpilmelidir.
Eğer ki açelya bitkisinin bahçede yetiştiriyorsanız bu işlemler için baharı beklemeniz daha mantıklı olacaktır. Toprağın biraz ısınması ve yağmur alırken bitkinin üşümemesi için bahar mevsimi oldukça uygun bir mevsimdir.

Açelya Çiçeği Zararlıları ve Hastalıkları Nelerdir?
Açelyaların çok fazla zararlısı yoktur. Yaprak biti gibi zararlılar zaman zaman musallat olabilir. Uygun bir ilaç kullanarak, yaprak bitlerini kolaylıkla uzaklaştırabilirsiniz. Bu bitkinin çeşidine bağlı olarak bazıları sonbaharda tüm yapraklarını dökerken, bazıları ise hiç yaprak dökmemektedir. İlkbahar ayları gelip çiçek açtıklarında eski yapraklardan kalanlar dökülmeye başlar. Yeni yaprakların büyümesiyle geçmiş yıldan kalan yaprakların tamamının döküldüğüne şahit olabilirsiniz. Eğer ilkbahar aylarında yeni gelişen yapraklar, henüz yaz aylarındayken dökülüyorsa, bu bir probleme işaret etmektedir.
Yapraklar, topraktaki demir eksiliği ya da tuzun artmasıyla ilgili olabilir. Bunun yanı sıra toprağın pH seviyesinin artması da benzer sonuçlar doğurur. Eğer topraktan eminseniz fazla kireçli olan su kullanımını şüpheliler arasına alabilirsiniz. Yaprakların dökülmesindeki bir diğer sebep, gerek olmamasına karşı sık sık sulamaktır.
Bitkinizde oluşan hastalıklar da yapraklara zarar verir. Yapraklarda minik lekeler görüyorsa, sebebi bitki bitleri olabilir. Dikkatli bir inceleme yaptıktan sonra bu bitleri fark ederseniz mutlaka ilaçlama yapın. Bitlerin bulaşmasını önemsemezseniz, mantar hastalıkları da çoğalmaya başlayacaktır.
Eğer yapraklar birden bire kahverengi halini almışsa genel sorun topraktaki tuz oranının artmasıdır. Bu durumda açelyanızı kurtarmanız hemen hemen mümkün değildir. Bunun temel sebebi ise köklerin de muhtemelen çürümüş olmasıdır.
Açelyaların bir diğer sorunu mantar hastalıklarıdır. Mantarlar çiçeklere, köklere ve ana gövdeye zarar verebilir. Bu sebeple bitkinizin mutlaka esintili bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz. Yine doğru toprak kullanımı, bitkiyi güneşten mahrum etmemek ve bitlere dikkat etmek de diğer önemli önlemlerdir.

Açelya Çiçeği Bakımında Sık Sorulan Sorular
Açelya çiçeği yetiştiren ve bu bitkilerin bakımını yapmak isteyen birçok kişinin sıklıkla sorduğu soruları sizler için bir araya getirdik. Aşağıda açelya çiçeği bakımında sık sık sorulan sorular maddeler halinde listelenmiştir.
Açelya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Açelya bitkisini canlandırmak için bitkinin solan yapraklarını düzenli bir şekilde temizlemek gerekmektedir. Yapılan bu işlem ile birlikte bitki çok daha iyi bir şekilde canlanacaktır. Bunun yanı sıra bitkiyi çok daha canlı ve güzel görünüme sahip olması için budama işlemi yapmanız da gerekmektedir. Budama işleminden sonra bitkiyi vitamin ile destekleyebilirsiniz.
Açelya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Açelya çiçeği, ılıman iklimde yaşayan açelya, bahar aylarınca çiçek açma eğilimdedir. Bitkinin açılması ile birlikte altın sarısı, eflatun, pembe ve kırmızı renkte çiçekler gün yüzüne çıkmaktadır. Orman gülü olarak bilinen açelyanın çiçekleri ise kokusuzdur.
Açelya Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Açelya çiçeği, ekmek isteyen birçok kişi açelyanın tohumunun ne zaman ekildiğini araştırmaktadır. Açelya çiçeği tohumları genel olarak ilkbahar aylarınca ekilmektedir. Sizlerde elinizdeki tohuma göre açelya bitkisinin ne zaman ekileceğini net olarak araştırıp bulabilirsiniz. Eğer elinizdeki tohumların ne zaman ekileceğine dair bir bilginiz yoksa profesyonel kişilerden destek alabilirsiniz.
Açelya Çiçeği Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?
Açelya bitkisinin toprak değişimi, bitkinin sağlığı ve uzun ömürlülüğü için oldukça önemlidir. Açelya, özellikle kireçli toprakları sevmez ve bu nedenle sürekli olarak toprağı değiştirilmesi gerekmektedir. Açelya bitkisinin toprak değişimi için ilk adım, bitkinin bulunduğu saksının seçilmesi gerekmektedir. Bitki için uygun bir saksı, derin ve geniş bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Toprak değişimi yapmak için öncelikle bitkiyi saksıdan çıkarmanız gerekiyor. Bunun için, saksının altındaki drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More deliklerinden birine çubuk veya ince bir sap sokarak kökleri iyi bir şekilde gevşetin. Daha sonra ise bitkiyi saksıdan çıkarabilirsiniz. Bitkiyi çıkardıktan sonra çıkarılan kökleri temizleyin ve çürük kökleri kesin. Ardından, yeni saksıda uygun miktarda toprak karışımı hazırlayın. Açelya çiçeği için uygun bir toprak karışımı hazırladıktan sonra bitkiyi yeni saksıya yerleştirin ve toprağı köklere iyice bastırın.
