Görünüşü çiçeklerle kaplı bir halıya benzediği için acem halısı çiçeği olarak adlandırılan bitki, uzun yıllar yaşayabilen bir süs bitkisidir. Yeşil görüntüsünü çok uzun yıllar boyunca koruyabilen ve ekildiği zemini örterek yukarıdan aşağıya doğru sarkma gösteren bu dekoratif çiçek, hem sıcak hem soğuk iklimlerde yaşayabilmektedir.
Türkiye iklimine çok uygun bir yapısı bulunduğu için seçilen bu bitki, ülkemizde özellikle Lampranthus roseus çiçek türü ile çok karıştırılır. Görüntüsü ve rengi benzediği için bu çiçekler karıştırılsa da acem halısı latince olarak Drosanthemum floribundum şeklinde adlandırılır. Bu tür, buzçiçeğigiller olarak bilinen Aizoaceae familyasının bir üyesidir.
Acem Halısı Çiçeği Özellikleri
- Buzçiçeğigiller familyası içerisinde bir Güney Afrika bölgesi çiçeği olarak yaprakları küçük silindirik bir yapıya sahiptir.
- Çiçekleri küçük pembe yapıları ile birbirine benzer ve genellikle bu tip bir büyümeye sahip olan çiçeklerin hepsine aynı isim verilir. Bu anlamda da bahçelerde zemin örtmek için bir süs bitkisi olarak kullanılır.
- Süs bitkisi kullanımında özellikle Drosanthemum floribundum türü kış mevsiminde don olaylarında dahi -15 derece gibi soğuklara dayanabilir.
- Yaprakları pütürlü ve parlak bir yapıya sahip olurken, dalları inceciktir ve minik tüyler ile kaplıdır.
- Bitki ilkbahar itibarıyla canlı pembe ve hafif mora benzeyen magenta rengi çiçekler açmaya başlar.
- Yaprak ve dalının güzelliği ile yazın ve sonbaharda dahi çiçek açabilir.
- Özellikle Güney Ege ve Akdeniz deniz iklimi bölgeleri için çok uygun bir bitkidir.
- Yer örtücü ve duvar kenarlarından sarkma yapan yapısıyla bahçeler, mezarlıklar veya saksılarda güzel bir görüntü ortaya koyar.
Acem Halısı Çiçeği Bakımı
Saksıda veya toprakta yetiştirilebilecek acem halısı her iki konuma göre farklı bir bakım özelliği ister. Kullanılması gereken toprak, sulama miktarı, budama ve ışık gibi noktalarda dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek önemlidir.
Işık
Otoban kenarları, bahçe kenarları, istinat duvarları veya balkonlarda saksılar içerisinde sarkacak şekilde yetiştirilebilecek bir bitki türüdür. Bu nedenle çiçek türü güneş ışığına dayanıklıdır. Hatta güneşten çok hoşlanır. İlkbahar ve yaz aylarında güneşi iyice aldığı zaman gelişimi de çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Toprak
Saksı içerisinde acem halısı yetiştirmek istiyorsanız, özellikle yaz sonlarında toprağı değiştirmek büyük bir fayda sağlar. Bu sayede kışın daha dayanıklı hale gelirken, bahar mevsiminde de daha güçlü bir şekilde çiçek açabilir. Her yıl yapacağınız bu toprak değişiminde 4 ölçü torf toprağı, 3 ölçü dere kumu ve 2 ölçü arazi toprağını karıştırabilirsiniz. Açık alanlarda da nemli ve zengin mineralli topraklarda rahatlıkla yetişecektir.
Sulama
Özellikle yaz aylarında sıcak günlerde toprak kuruma göstermeye başladığı gibi sulamanın düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Lampranthus roseus olarak adlandırılan türde ise susuzluğa dayanıklı bir hal vardır ve kuraklıkta dahi yaşamaya devam edebilir. Bunun yanında her iki tür kış boyu neredeyse hiç su istemeden yaşamaya devam edecektir.
Budama
Acem halısı yaz mevsiminde etrafı iyice saracak kadar sarkmaya ve gelişmeye başlayacaktır. Özellikle peyzaj alanlarında ve duvar kenarlarında kullanıyorsanız, küsmesine neden olmayacak şekilde istediğinizin üstünde büyüyen bölümleri hassas bir şekilde budayabilirsiniz.
Acem Halısı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Çoğaltma için bu türde öncelikle gelişmiş genç dallardan tam olgun dal çeliği yapmayı tercih edebilirsiniz. Çelik yöntemi için ilkbaharın başlangıcını veya yazın sonunu beklemeniz gerekecektir. Basit daldırma ile de çoğaltma yapmak mümkün olurken, toprak altında kalan dal kısımlarının kısa sürede köklendiğini görebilirsiniz. Çiçeğin tohumdan yetiştirilmesi açısından da sonbaharda rastgele serpilen tohumların ilkbaharda çimlenmeye başladığına ve rahatlıkla büyüme gösterdiğine şahit olabilirsiniz.
Acem Halısı Çiçeği Hastalıkları Ve Zararlıları
Suyu ve güneşi seven yapısıyla acem halısı genel olarak zararlılardan fazla etkilenmeden sağlıklı bir yaşam sürer. Çok sık bir bitki örtüsü oluşturması ile birlikte içerisinde böcek ve haşerelerin barınmasına imkan sağlayabilse de bu canlılar bitkiye kolay kolay zarar veremeyecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bitki hakkında aklınıza gelen en önemli soruların net cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Bitti hem yaz sıcağına hem kış soğukluğuna dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bilhassa Drosanthemum floribundum türü -15 santigrat dereceye kadar dayanabilir.
Halı gibi bir desen ile toprağa yayılan bu çiçek ismini de bu görüntüsünden alır. Yetiştirildiği ortamda etrafa naif bir koku yayar.
Çiçek evlerde balkon kenarı saksılarında aşağıya sarkacak şekilde yetiştirilebilir. İstinat duvarları, bahçe kenarları, mezarlıklar veya peyzaj alanlarında da kaplama amaçlı yetiştirilebilir.