Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Ada Çayı (Salvia officinalis)
Salvia flowers

Tarih boyunca insanlar tarafından birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen, eşsiz aroması ve kokusu ile Adaçayı; acı elma otu veya diş otu isimleri ile de karşımıza çıkabilmektedir. Grimsi yeşil yapraklara sahip bu güzel bitki, pembe, mavi, mor ve eflatun gibi renklerde çiçekler açarak herkesi büyüsü altına alır. Bu yazımızda sizlere Adaçayı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri, faydalarını, özelliklerini ve nasıl Adaçayı yetiştirebileceğiniz gibi önemli soruların cevaplarını verdik. Adaçayı hakkında tüm merak ettikleriniz için Adaçayı Rehberi isimli bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Adaçayı Rehberi

Ballıbabagiller familyasının gözde cinslerinden biri olan Adaçayı, Salvia cinsini oluşturan kokulu bir bitkidir. Farklı renklere sahip olan Adaçayı bitkisinin en dikkat çeken rengi mor olmakla beraber Adaçayı tüm dünyada beş binden fazla çeşidi olan bir bitkidir. Kendine has eşsiz bir kokusu ve aroması olan Adaçayı birçok faydaya sahiptir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının faydaları saymakla bitmez. Antioksidan bir içeriğe sahip olan Adaçayı; vücuttan toksinleri uzaklaştırır ve hastalıklardan korur. Karaciğeri temizler; enfeksiyonlara, kolesterole, uykusuzluğa ve adet düzensizliğine iyi gelir. Bütün bu faydalarına ek olarak cilt sağlığına da oldukça iyi gelen Adaçayı bitkisi, cilde esneklik kazandırır. Saç bakımında da kullanımı tercih edilen bu faydalı bitki, içerisinde barındırdığı E, A, K, B3, B6 ve B9 vitaminleri ile de bağışıklık sindirimini kuvvetlendirir ve soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

Adaçayı yetiştirmek, zaman alan bir durumdur çünkü bitkinin olgunlaşması ve hasata uygun yaprak yetiştirebilmesi için 1,5 yıl gereklidir. Tohumdan Adaçayı yetiştirmek için bir steril saksı toprağına ihtiyacınız bulunmaktadır. Steril toprak tercih etmeniz gerekmektedir çünkü steril olmayan toprak türlerinde yabancı ot ve onların tohumu olması riski bulunur. Aldığınız saksılara 3-4 tohum ekmeli ve her gün tohumları sulamalısınız. 25- 30 gün sonrasında artık fideleri açık alana dikebilirsiniz.

Adaçayı Nasıl Çoğaltılır?

Adaçayı, tohumlarını tarlaya ekerek veya önce saksıya sonrasında toprağa ekim ile kesimler yapılarak çoğaltılabilir. Adaçayı yetiştiricileri çelik adı verilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemini kullanarak Adaçayı çoğaltır. Bu yöntemin tercih edilmesinin sebebi yeni elde edilen bitkinin ana bitkinin aynısı olan farklı yeni bitkiler elde edilmesidir.

Adaçayı Nasıl Budanır?

Her yıl ilkbahar aylarında, yetiştirilen Adaçayının sağlıklı kalması ve taze olması için budanması gerekmektedir. Budama işlemi yapıldığında gençleşen Adaçayı bitkisi; zayıf, kuru ve sık dallarından kesilip temizlenmelidir.

Adaçayının Kullanım Alanları Nelerdir?

Adaçayının birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni Adaçayının kurutularak kaynar su ile demlenmesi ve tüketilmesidir. Birçok rahatsızlığa iyi gelen Adaçayı bitkisi eşsiz aroması ile lezzetli ve faydalı bir bitki çayıdır. Çay olarak tüketilmesinin yanı sıra Adaçayı yemeklere tat vermesi için de katılabilir. Özellikle et yemeklerine aroma verilmesi için kullanılır. Adaçayı, tahriş olan boğazlar için gargara olarak da kullanılabilir. Birçok bitkide olduğu gibi Adaçayının da yağı bulunmaktadır. Adaçayı yağı saçlara ve kepeğe iyi gelmesi ve cildi güzelleştirmesi ile de bilinir. Pozitif enerji verdiği ve ortamdaki nazarı, olumsuz enerjiyi yok ettiği düşüncesi ile de bilinen Adaçayının tütsü hali halk arasında birçok kişi tarafından tercih edilir.

adaçayı kurutularak çayı yapılıyor
adaçayı kurutularak çayı yapılıyor

Adaçayı Nasıl Demlenir?

1 kaşık kadar kurutulmuş Adaçayı veya Adaçayı tozunu kaynatılmış bir bardak suya ilave edin. Uzun süre demlediğinde acı bir tat veren Adaçayını 5 ila 10 dakika arasında demleyin. Eğer bitki çayının acı olmasını istemiyorsanız içerisine tercihinize göre bal veya limon ilave edebilirsiniz.

Demlenmiş Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Demlenmiş adaçayının huzursuzluğa ve depresyona iyi geldiği bilinmektedir. İçildiğinde sinirleri yatıştıran Adaçayı gastrit gibi birçok mide rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Regl ağrılarını rahatlattığı söylenen Adaçayı aynı zamanda soğuk algınlığı, boğaz tahrişi ve nezle gibi solunum rahatsızlıklarını da yatıştırır. Adaçayını demleyip soğumaya bıraktığınızda bu bitki çayını cildiniz için de tercih edebilirsiniz. Egzama, sivilce ve çeşitli cilt problemlerine iyi gelen demlenmiş soğuk Adaçayı, ağız ve diş eti sağlığına da iyi gelmektedir.

Adaçayının Zararı Var mıdır?

Adaçayı her ne kadar şifalı ve doğal bir bitki bile olsa her şeyin fazlası zarardır. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez. Özellikle hamile, ameliyat olacak kişiler, çocuklar ve kronik hastalıklara sahip düzenli ilaç kullanan kişiler doktoruna danışmadan Adaçayı tüketmemelidir.

Comments
All comments.
Comments