Ağaçhatmi Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?

Ana SayfaBitkilerÇiçeklerAğaçhatmi Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?

Ağaç Hatmi, olarak bilinen Ebegümecigiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Hindistan ve çevresi olan bu bitkinin Avrupalılar tarafından dünyaya yayıldığı bilinmektedir. Suriye'de görülen ve bu nedenle de adı Hibiscus Syriacus olan bitkinin Japon Gülü ile aynı tür bitki olduğunu ifade etmek gerekir. Japon Gülü'ne benzese de soğuk havalara karşı dayanıklılığı çok daha ideal seviyelerdedir. 

İngilizcede Şaron Gülü anlamına gelen Rose of Sharon adıyla anılmaktadır. Tevrat'ta geçen ve ‘Verimli Ova' anlamına gelen Şaron, İsrail sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu yönüyle bitkinin Hindistan'dan değil İsrail ve Suriye topraklarından dünyaya yayıldığı bilinmektedir.

Genel Özellikleri

Hibiscus Syriacus, kış aylarında – 30 °C'ye kadar dayanıklılığı olan bir bitki çeşididir. Hem bahçe hem de saksı bitkisi olarak değerlendirilebilen bu bitkinin Akdeniz iklimine tam anlamıyla uyum sağladığından söz etmek gerekmektedir. Kış aylarında yaprak döken ve ilkbahar aylarında yeniden yapraklanan bitki türüdür. Ancak yapraklanma sonrasında çiçeklenme süreci biraz uzundur. Çiçeklenmenin genellikle yaza doğru ve yaz başında ortaya çıktığı bilinmektedir. 

Sonbaharda sıcaklıkların düşüşüne kadar her gün çiçek açar ve bu çiçekler solarak düşer. Ancak her gün tomurcuklanan çiçekleri sayesinde daima görsel kusursuzluğu sağlayan bir yapıya sahiptir. 

Flowers of mauve

Yapısı itibarıyla küçük olan bu bitkinin ortalama 2 metre boyutlarında olduğu bilinmektedir. Ancak bazı türlerinin 5 – 6 metre boyuna kadar devam ettiği bilinmektedir. Ağaç büyüdükçe dalları kalınlaşır ve yanlara doğru yönelir. Yaprakları pek iri değildir. Yaprak boyutları 3 – 6 cm boyutlarındadır. Çiçek renkleri de çok çeşitlidir.Park ve bahçe süslemesinde oldukça yoğun tercih edilmektedir. Farklı özelliklerle kullanılabiliyor olması sayesinde süs bitkisi bakımından en çok tercih edilen seçeneklerden bir tanesidir. Bu nedenle de çok özel bir seçenektir.

Bakım ve Yetiştirme

Hibiscus Syriacus ya da Türkçe adıyla Ağaç Hatmi, güneşli ortamları oldukça sever. Bu bağlamda çiçeğin en az yarım gün doğrudan güneş alması gerekmektedir. Bahçelerde dikilecekse açık ve rüzgâr alan noktaların tercih edilmesi yetişmesini kolaylaştırmak açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra hava kirliliğini önlemek açısından da dayanıklı bir alternatif olarak kabul edilmektedir. 

Toprak konusunda çok seçici olmaması ve alkali özellikli topraklarda daha kolay yetişmesi dikkat çekicidir. Toprağın pH değeri 7,5 altında olduğu sürece bu bitkinin yetiştirilmesi ile alakalı bir problem ortaya çıkmayacaktır. Sulama konusuna bakıldığında ilk iki yıl çok dikkatli olunması gerekmektedir. Sonraki yıllarda ise dayanıklılık daha iyi seviyelerdedir. 

Bakım esnasında gübre gerektirmeyen bir yapıya sahiptir. Alkali özelliği olan topraklarda kestane gübresi ve çay posasının dahi yeterli bir gübre olarak kabul edileceğini vurgulamalıyız. Saksıda yetiştirilmesi pek mümkün olmayan bitki türlerinden bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. Ağaç Hatmi derin ve serin toprağa ihtiyaç duymaktadır.

Fidan Üretimi

Ağaç Hatmi ile alakalı en kolay çözümlerden bir tanesi tohum veren türleriyle alakalı çoğaltma işlemidir. Kış üşümesi olan tohumların çimlenme sorunlarına neden olmadan yeşerip fidana dönüşmesi mümkündür. Bu nedenle de sonbahar sonundan itibaren ağaç hatmi tohumlarını ekerek kusursuz bir sonuç elde edebileceğinizi kesinlikle unutmamalısınız.

Ağaç Hatmi yetişen yerlerin çevresinde küçük fidelerin oluşması oldukça normaldir. Çünkü bu ağaçtan dökülen tohumlar toprakla bütünleşerek yeni ağaç hatmi üremesine katkı sağlar. Ayrıca çelikle üretme yöntemleri de doğru çoğaltma seçenekleri olarak kullanılabilir.

Hastalıklar ve Zararlıları

Hibiscus Syriacus olarak da bilinen Ağaç Hatmi çeşitli hastalık ve zararlılarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu çerçevede yetiştirilen bitkinin daha sağlıklı olabilmesi açısından mutlaka ilaçlama ve zararlılarla mücadele konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Ağaç Hatminin uzun süre güneş alan ve çok rüzgârlı yerlerde yetiştirilmesi çeşitli olumsuzluklara neden olabilecektir. Bu nedenle de bitki bitlerinin Ağaç Hatmini ciddi manada zarara uğratması söz konusu olacaktır. Tahribatı azaltmak ve ortaya çıkan sorunları gidermek açısından önlem almak gerekmektedir.

Hastalık konusunda bir seçenek olarak da kuytu ve nemli bölgelerde sık sık görülen kanker konusuna karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Yaşlanmış olan Hibiscus Syriacus için bu hastalığın çok ciddi bir risk teşkil ettiğinden bahsetmek gerekmektedir. 

Siz de tüm bu detayları dikkate alarak Ağaç Hatmi yetiştirmede beklentilerinize en iyi şekilde cevap verecek seçenekleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde ağaç bakım ve yetiştirmesinde sorunlar meydana gelebilecektir.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı