Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Çin Herdemyeşili (Aglaonema Commutatum)
Young shoots of potted plant Aglaonema. Greenery at home. Diseases. Aging, wilting.

Çin herdemyeşili, yaprak dökmeyen ve çok az ilgiye bakım duyan popüler iç mekân bitkilerinden biridir. Oldukça dayanıklı olan bu bitki, yeni bitki bakmaya başlayanlar için ideal bir seçenektir. Birçok bitkiye kıyasla su olmadan uzun süre dayanabilir. Bunun yanı sıra ışığa fazla erişmediği durumlarda dahi gelişimine devam edebilir.

Birkaç farklı renk varyasyonu olan bu bitki, yavaş bir şekilde büyümektedir. Anavatanı Asya’nın tropik ve alt tropikal bölgeleridir. Botanik adı Aglaonema commutatum olan bu bitkinin bugüne kadar tanımlanmış yirmiden fazla türü vardır. Doğal ortamında yaprak dökmeyen bu bitki gölgelik alanlarda büyümektedir. Çeşidine bağlı olarak beyaz, kırmızı, sarı ve pembe gibi çizgilere ya da beneklere sahip olabilir.

Bu bitkiler haşerelere karşı son derece dayanıklıdır ancak evcil hayvanlarınız için de toksiktir. Bu sebeple evcil dostlarınızdan ve çocuklarınızdan uzak bir yerde yetiştirmek daha iyi olacaktır. Çok az ışık alan mekânlar için harika bir seçim olan Çin Herdemyeşili sekiz yıla kadar yaşayabilmektedir. Bunun yanı sıra köklerin genişlemesi için her iki yılda bir kez saksı değişimi yapılmalıdır.

Bakımı

Çin herdemyeşili bakımı oldukça kolaydır. İç mekanlarda yetiştirilen bu dayanıklı bitkinin büyük yeşil yaprakları vardır. Yaprakları çeşitli renk damarlarına sahip olabilir. Yavaş bir şekilde büyümesine karşın boyu oldukça uzatabilir. 

Çin herdemyeşili yaprağının yüzeyi zararlıları ve tozu uzaklaştırmak için hafif mumsu bir dokuya sahiptir. Çok fazla sulanması kök çürüklüğüne yol açabilmektedir. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamanız gereken bu bitki 20 ila 25 derece sıcaklıklarda ideal olarak gelişirler. İyi bir toprak karışımı ve saksı seçimiyle çok kolay biçimde büyüyecek olan Çin herdemyeşilini havalandırma ve ısıtıcı gibi cihazlardan uzak tutmalısınız.

Toprak

Çin herdemyeşilinin ideal şekilde büyümesi için basit bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz. Bu tip salon bitkileri için üç ölçü saksı toprağı torf, bir ölçü ponza taşı ve bir ölçü iri taneli dere kumu karışımı yeterli olacaktır. Bu bitkinin kökleri son derece hassastır. Aynı zamanda drenaj delikleri olan bir saksıda yetiştirmeniz önemlidir. Köklerin su içinde kalması, bitkinizi kısa sürede çürütecektir.

Bunun yanı sıra kum, toprak ve perlit karşımı hazırlayarak da ideal bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışımı biraz ağaç kabuğu eklemek de faydalı olacaktır.

Sulama

Çin herdemyeşili nemli toprağı sever ve bu şartlarda iyi bir gelişim gösterir. Ancak her gün yoğun bir sulamaya gerek yoktur. Sulama zamanı geldiğinde toprağı iyice sulamanız gerekir. Bir sonraki sulama zamanı için ise toprağın tamamen kurumasını beklemelisiniz. 

Saksı içerisinde aşırı ıslak toprak ya da durgun su kök çürümelerine yol açacaktır. Bu sebeple iyi drene olan bir toprak hazırlamak çok önemidir. Drene olmayan bir toprakta kök çürümesi başladığında bunun herhangi bir tedavisi olmadığını unutmamalısınız. Sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak için toprağa parmağınızı 3 santim kadar batırmalısınız. Eğer toprak tamamen kurumuşsa sulama yapabilirsiniz.

Nemli toprakta büyüyen Çin herdemyeşili, nemi depolayabilen özelliklere de sahiptir. Bu seyrek sulama yaptığınız zamanlarda dahi bitkinin hayatta kalabileceği anlamına gelir. Bitkinizi soğuk ortamlardan uzak tutmanız ve haftada en az bir kez sulamanız iyi bir fikir olacaktır.

Gübreleme

Çin herdemyeşili bitkinizi düzenli olarak gübrelemek, daha gösterişli bir gelişim sağlayacaktır. Bununla birlikte gübreleme zamanına dikkat etmelisiniz. Bitkinin daha iyi büyümesi için gelişme dönemi olan ilkbahar aylarından sonbahara kadar besin takviyesi verebilirsiniz. Gübrelemeyi ayda bir defa yapmanız yeterli olacaktır. Genel amaçlı bitki besini vermeniz Çin herdemyeşili için yeterli olacaktır.

Budama

Çin herdemyeşili budama işlemi tamamen isteğinize bağlıdır. Eğer elde etmek istediğiniz belirli bir görüntü varsa, yapraklarınızı buna göre budayabilirsiniz. Bu bitki yavaş büyüdüğü için yalnızca ölü yaprakları da budayabilirsiniz.

Çin herdemyeşili bitkilerinin büyük bir bölümü dik şekilde büyümektedir. Eğer bitkinizin yatay olarak büyümesini istiyorsanız, yaprakları düzenli olarak kesmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede bitkinin minyatür bir ağaçtan ziyade bir çalı gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Budama işleminde dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri kullandığınız makas ya da bıçağın keskin ve steril olmasıdır. Başka bitkilerde kullandığınız makasları sterilize etmeden kullanmanız bitkinizi mikroplara açık hale getirecektir.

Çoğaltma

Çin herdemyeşili bitkisini çoğaltmak oldukça basittir. Bu bitki tohumlardan, uç kesimlerinden, gövde kesimlerinden ya da bölme yoluyla çoğaltılabilir. Eğer bitkiniz alt yapraklarını döküyor ve alt kısmını çıplak bırakıyorsa, tepesinden bir parça kopararak verimli bir toprakta kök çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Bu bitkiyi çoğaltmak için kullanılan en yaygın yol ise bitkiyi kökten yukarıya büyüdükçe ayırmaktadır.

Kesilen bir gövdeden yeni bir bitki yetiştirebilirsiniz. Bunun için ana bitkiden sağlıklı bir gövde almanız yeterli olacaktır. Kesimin 4-5 santim olması yeterli olacaktır. Köklendirme hormonu kullanmanız çeliklerin daha hızlı kök salmasına yardımcı olacaktır. Alternatif olarak ise aldığınız çelikleri bir süre suda bekleterek kök salmasını bekleyebilirsiniz. Kesimlerden kök çıkması yaklaşık olarak üç haftanızı alacaktır.

Çoğaltma işlemi için en iyi zaman, sıcak yaz aylarının ortasıdır. Eğer düşük sıcaklıktaki bir iklimde yaşıyorsanız, kesimleri yumuşak bir ısı kaynağının yakınında tutabilirsiniz.

Çin Herdemyeşilinin Ne Kadar Işığa İhtiyacı Var?

Bu bitki, dolaylı ışığa ihtiyacı vardır. Yaprakları ne kadar koyu olursa, ışık ihtiyacı da o kadar azdır. Eğer yaprakları parlak ve alacalıysa daha fazla aydınlık bir ortam ister.

Çin Herdemyeşili Havayı Temizler mi?

Çin herdemyeşili bitkisi karbondioksit ve diğer toksinleri emer. Dolayısıyla havayı arındırmaya yardımcı olan iyi bir iç mekân bitkisidir.

Çin Herdemyeşili Buğulanmayı Sever mi?

Bu tropikal bitki nemli ortamları sever. Bu sebeple eğer kuru bir iklimde yaşıyorsanız bitkinin nemli kalmasını sağlamak için yapraklarına su püskürterek buğulanma sağlayabilirsiniz. 

Çin Herdemyeşili Zehirli midir?

Çin herdemyeşil pembe çiçeği, kalsiyum oksalat kristalleri içerir. Bu bitkinin zehirli olmasına neden olmaktadır. Evcil hayvanlarınız bitkiyi yerse hemen veterinere götürmeniz gerekir. Bitkiyi yemesi durumunda evcil dostlarınızda şişme, ishal, kusma ve aşırı salya gibi semptomlar görülebilir.

Çin Herdemyeşili Neden Sararır?

Bu bitkide sarı yaprakların ortaya çıkması stresin yaygın belirtisidir. Aşır sulama, haşereler ve yetersiz ışık yaprakların sararmasına neden olabilmektedir.

Comments
All comments.
Comments