Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Ahtapot Çiçeği – Callisia Fragrans
Ahtapot çiçeği

Telgrafçiçeğigiller () familyası üyelerinden biri olan Callisia fragrans türü, ülkemizde ahtapot çiçeği olarak bilinir. Çünkü bu çiçek türü bulunduğu noktadan dört bir tarafa sürgünler uzatırken, çevresinde ana gövdeye benzer birçok yeni kopya gövde üretir. Her bir yanı saran bu kolları nedeni ile de bir ahtapota benzediği için bu ismi almıştır. 

Ahtapot Çiçeği – Callisia Fragrans
Ahtapot Çiçeği – Callisia Fragrans

Ahtapot Çiçeği Özellikleri 

  • Dünyanın farklı ülkelerinde örnek olarak aile doktoru çiçeği gibi değişen isimlere de sahip olan bu bitkinin ana vatanı Güney Amerika bölgesi olmak ile birlikte genellikle de Meksika’da görülür.
  • Gelişiminde öncelikle ana gövde gittikçe büyür ve yükselir ve biraz kalın bir dal oluşturur. Bu gövde 25 cm ile 1 m arasında uzayabilirken, dik durması için mutlaka bir değnek ile bağlanması gerekir.
  • Yan gelişimde ise uzaklara doğru kendini ulaştırmak ve yeni bir yerleşim elde etmek için öncelikle yaprak bulundurmayan ince sürgün dallar geliştirir. Dip noktadan çıktıktan sonra giderek uzayan bu dallar koşullara göre 30-150 cm arasında olabilir. Uzadıkları her noktada da uç kısımlarında bir adet ahtapot çiçeği fidesi ortaya çıkar. Bu sayede de uç noktalarda yeni yapraklar vererek gelişimini sürdürür. 
  • Ülkemizde aynı familyanın farklı bir üyesi olan aynalı telgraf çiçeği bu çiçek ile çok karıştırılır. Ancak aynalı telgraf oval yaprakları iken mevzu bahis türümüzde ise yapraklar dar ve uzundur. Yaprakların gövde kısmı yeşil ve güneş ışınlarına göre de bazen morumsu kızarıklıklar ile gelişir. 
  • Kışın dondurucu rüzgarlar ile karşılaşmadığı sürece hafif don olaylarına dayanacak şekilde Ege ve Akdeniz sahillerinde çok fazla Kuzey rüzgarı bulunmadığı takdirde yetişebilir. 
  • Hızlı bir şekilde yayılıp büyürken yer örtücü ya da çitlerle tırmanacak şekilde yetiştirilebilir. 
  • Gövdesi devamlı bir şekilde uzanmamak ile birlikte kışın sonunda tepe üzerinde çiçek dalları çıkar ve bu sayede gövde uzaması durur. Hemen sonrasında ise çok küçük ve neredeyse görünmeyecek boyutta çok hafif kokulu küçücük çiçekler açar. Çiçeklerden hafif bir badem kokusu gelirken, bu yumuşak koku çok rahatlatıcıdır. 
  • Ahtapot çiçeğinin çiçek açması hiç kolay değildir. Neredeyse kışın yarısını susuz geçirmesi ve soğuk havayı yaşaması gerekir. Kış bittiğinde de tepede oluşan çiçek sapları ile birlikte birçok tarafa ayrılan bu saplar üzerinde tıpkı toz gibi zerrecikler şeklinde çiçekler kaplanır. Bazen de kış bittiğinde bu çiçek sapları çıkması yerine bitkinin gövde boyu uzar ve bir sonraki kış çiçek verme ihtimali bulunmaktadır. 
  • Ahtapot çiçeği tıp açısından neredeyse 100 farklı hastalıkta iyileştirici olarak kabul edilir. Özellikle Rusya ve Doğu Avrupa bölgelerinde alternatif tıpta bağışıklığı güçlendirmesi, kanser tedavisi, yanıklar, eklem problemleri, dolaşım bozukluğunun sorunlarını giderme, vücudu antioksidan açısından ve vitaminler açısından zenginleştirme gibi birçok amaç ile kullanılır. 
  • Alternatif tıpta Aspirin gibi bir etkisi olduğu ifade edilirken, baş ağrısında çiğnendiğinde hızlı bir şekilde ağrıyı giderdiği ve evlerde bu çiçek bulunduğunda elde edilen krem ile ciltte akne ve sivilcelerin tedavi edilebildiği belirtilir. 

Ahtapot Çiçeği Bakımı 

İyi bir bakım ve yetiştirmek için pratik kurallara dikkat etmek önemlidir. 

Bahçede ahtapot çiçeği
Bahçede ahtapot çiçeği

Işık 

Güneş ışınları açısından iyi bir gelişim sağlaması için bulunduğu konumun yarı güneş alan yarıda gölge olan bir konum olması gerekir. Ayrıca yetiştiği nokta açık hava olmalıdır. Yaz mevsimlerinde açık alanda bulunduğunda daha iyi gelişirken, güneşten tamamen uzak kalmamalıdır. Çünkü güneş ile karşılaşmadığında şifalı özelliklerini yitirirken, özellikle yazları öğlen güneşinden korunması ile birlikte diğer zamanlarda güneş görebilir. Yaz bittiğinde ev içerisine alınarak, kışın evin en fazla güneş alan bölgesinde tutulmalıdır. 

Toprak 

Fazla toprak seçen bir bitki türü olmamak ile birlikte toprak özellikle fazla kil oranına sahip olmamalı ve süzek oranı iyi olmalıdır. Yetiştirilmesinde özellikle torf toprak tercih edilebilir. 

Sulama 

Yaz mevsiminde gayet normal bir şekilde sulamanız mümkün olurken, ısı değerlerine göre bazen diğer bitkilere göre daha fazla kışın da çok nadir bir şekilde su ihtiyacı bulunacaktır. Bazı kişiler tarafından sukulent bitki olarak kategori edilse de susuzluğa karşı gayet dayanıklı bir bitkidir. 

Gübreleme 

Büyümesi gayet sağlıklı ve verimli olduğundan dolayı yaz mevsiminde ortalama her üç haftada bir genel amaçlı sıvı bitki besinleri ile desteklenebilir. 

Budama 

Kış mevsimi tamamlandığında çiçeklerin açması sonrasında bitki tüm dalları ile birlikte budanarak yeni bitkiler elde edilirken, ana bitkinin de bir sonraki yıl için tekrar güçlenecek şekilde korunması sağlanabilir. 

Ahtapot çiçeği çoğaltma
Ahtapot çiçeği çoğaltma

Ahtapot Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

Bu bitki türünde yeni bitkiler elde etmek için özel bir işlem yapma ihtiyacı bulunmamaktadır. Doğal olarak uzayan sürgünleri ile birlikte dalların üstünde kendi ürettiği fideler yeni bitkiler elde etmek için kullanılabilir. Uzayan dallardaki bu yeni fideler kolaylıkla ayrılabileceği gibi uzun gövdeden de 10 cm gibi parçalar alınarak farklı bir noktaya dikildiğinde kolayca kök salıp çoğalır. 

Alınan parçalarda ve sürgün fidelerinde iyi bir kök salma elde etmek için boğum yerlerine dikkat ederek kesmek önemlidir. Çünkü kök salma için bu noktalardan hareket gerçekleştirirken, boğumlu kısımlar toprak altında kalmalıdır. Parça toprağa dikildikten sonra sulama yapılarak kısa sürede yeni bitki elde edilebilir. 

Saksıda ahtapot çiçeği
Saksıda ahtapot çiçeği

Ahtapot Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları 

Mevsim dönemlerinde yapraklarında sararma görülmesi durumunda eğer bulunduğu ortam soğuk ise yer değişikliği yapılmalı ve kışın da kurumalar ile karşılaşıldığında soğuk hava nedeni ile olduğu bilinmelidir. Doğru ilaçlama sayesinde de karşınıza çıkabilecek kırmızı örümcek, yaprak biti ve kurşuni küf gibi problemlerden kurtulabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Callisia fragrans ile alakalı önemli sorulara bu bölümde cevap bulabilirsiniz.

Ahtapot Çiçeği Nasıl Bir Saksıda Yetiştirilebilir? 

Kullandığınız saksının büyüklüğüne göre yetişebilen ve gelişebilen bir yapısı bulunmaktadır. Köklerinin rahatlıkla sığacağı kadar geniş ve derin bir saksı seçmeniz ve genellikle saksıda süzek bir toprak kullanmanız gerekir. 

Ahtapot Çiçeği Hangi Faydaları Sağlar? 

Ev ortamında hava kalitesini artıran bu çiçek, aynı zamanda çok güzel bir dekorasyon oluşturur. Şifalı yapısı ile evde toksinleri üzerine çekerken, alerjik reaksiyonlardan korunmanızı sağlar. 

Ahtapot Çiçeği Hayvanlar İçin Zararlı Mı? 

Evcil hayvanların bulunduğu evlerde ahtapot çiçeği yaprakları ve yapraklardan gelen öz su kedi ve köpekler için cilde tahriş oluşturabilir. Bu nedenle evcil dostlarınızı bu çiçekten uzak tutmanız gerekebilir.

Comments
All comments.
Comments