Ahududu Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Ana SayfaÇalılarAhududu Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Ahududu ya da bilinen bir diğer adıyla frambuaz, gülgiller (Rosaceae) ailesine ait rubus idaeus cinsidir. Yaz ve sonbahar aylarında kırmızı ve tatlı meyveler veren bu bitkiler ormanların açık verdiği yerlerde kendiliğinden büyüyebilir. Nemli iklimlerde kolayca yetişen bu bitkiler, kesilmediği sürece kendi kendilerine her yıl büyümeye ve meyve vermeye devam ederler. Ahududu yetiştirmek ise oldukça kolaydır. Uygun koşullar sağlandığında bu bitki devamlı büyümeye ve meyve vermeye başlayacaktır. Ahududuyu hem evde hem de bahçelerinizde yetiştirebilirsiniz.

Saksıda Ahududu Yetiştirmek

Ahududu bitkisi, güneş gören bir balkonda rahatlıkla yetiştirilebilir. 15 ila 25 derece hava sıcaklığı bulunan yerlerde bu bitkileri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Havanın 15 derecenin altında olduğu sıcaklarda ise bitki hayatta kalmakta zorlanacak ve meyve vermeyecektir.

Saksıda Ahududu Toprak Seçimi

Ahududular, organik maddelerce zengin toprakları severler. Bunun yanı sıra geçirgen, asidik ve suyu bünyesinde tutmayan bir toprak seçmek en ideali olacaktır. Paketlerde satılan torflu bahçe topraklarında bu bitkiler yeterli büyümeyi sağlayamayabilir.

Bu sebeple organik bahçe toprağı tercih etmeniz gerekir. Organik maddelerce zengin toprağa kum ve perlit ekleyerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ahududu bitkisi, kireçli topraklarda yaşamayı sevmemektedir.

raspberries in pot isolated
saksıda ahududu fidanları

Saksıda Ahududu Sulaması

Ahududu bitkisi, nemli toprağı oldukça sevmektedir. Bu sebeple sulama onun için önemli konulardan biridir. Bitkinizi sürekli olarak kontrol ederek, kurumasına izin vermemeniz gerekir. Saksıdaki toprağı nemli kalacak şekilde devamlı sulamalısınız. Bunun yanı sıra meyve vereceği dönemde sulamayı artırmak gerekebilir. Kuraklığa karşı duyarlı olan ahududu köklerini çok fazla sulamak da iyi değildir. Fazla sulama kökleri çürütecektir. Bu sebeple saksıdaki toprak nemli olmalı ancak çamur halini almamalıdır.

Sulama işleminde dikkat etmeniz gereken konulardan biri, musluk suyu kullanmamanızdır. Bitkinize oda sıcaklığında dinlendirilmiş su vermeniz gerekir. Bunun yanı sıra sulama sırasında toprağın tamamının ıslandığından emin olmanız gerekir.

Evde Ahududu Saksı Seçimi

Eğer evinizde saksıda ahududu yetiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri de seçtiğiniz saksıdır. Saksının drenaj deliklerinin mutlaka açık olması gerekir. Bitkinizin boyuna göre bir saksı seçmeyi de unutmamalısınız. Beş ila on litrelik bir saksı ilk aşamada bitkinizi tatmin edecektir. Buna karşın alanınızın genişse 15 ila 20 litrelik bir saksı tercih etmelisiniz.

Ahududu bitkisinin birçok farklı alt türü vardır. Balkonda yetiştirmek için her tür uygun değildir. Bodur türleri tercih etmeniz evde ahududu yetiştirmek konusunda şansınızı artıracaktır.

Saksıda Tohumdan Ahududu Yetiştirmek

Ahududu bitkisini tohumdan yetiştirmek hayli zordur. Buna karşın yine de denemek istiyorsanız, tohumları nemli bir peçete içerisinde, poşet içine koyarak filizlendirmeye bırakabilirsiniz. Filizlenme gerçekleştikten sonra saksıya ekim aşamasına geçebilirsiniz. 

Eğer fideden yetiştirmek istiyorsanız, saksıya dikerek bakımına hemen başlayabilirsiniz. Saksınızı öğlen saatlerinde doğrudan güneş almayacak şekilde balkona konumlandırmalısınız. Yarı gölge bir konuma alabileceğiniz ahududunun, sabah ve akşam güneşi alması faydalı olacaktır.

Ahududu bitkisi yaşlandıkta verimi de artacaktır. Genç fidanlardan meyve almak hayli zor olsa da yaşlı fidanlardan hemen meyve almaya başlayabilirsiniz.

Bahçede Ahududu Yetiştirmek

Ahududu bitkisini bahçenizde de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bu fidanların kasım ayından başlayarak nisan ayına kadar ekimleri yapılabilir. Fidan ekimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı faktörler vardır.

Ahududu Bahçeye Nasıl Dikilir?

Ahududu fidanını rüzgâra karşı son derece hassastır. Bu sebeple ekimde dikkat edilmelidir. Ekim yapmadan önce köklerini su ile nemlendirebilirsiniz. 

Ahududu fidanını dikerken, toprağı yaklaşık olarak 60 santim kadar kazmak gerekir. Ekim yapmadan önce kökünü ve tepesini budamalısınız. Sonrasında çukura yerleştirebilir ve sıkça toprakla kökleri kapatabilirsiniz. Hava almaması için toprağı iyice sıkıştırmalı ve sonrasında mutlaka can suyu vermelisiniz. Bu sayede kök daha iyi bir şekilde toprağa tutunabilir. Bunun yanı sıra bir destek çubuğu da ekmeniz, rüzgara karşı fayda sağlayacaktır.

Ahududu Bahçeye Ne Zaman Dikilir?

Ahududu bitkisini bahçeye ekmek istiyorsanız zamanlamayı da doğru yapmanız gerekir. Bu bitkinin dikimi kasım ayının ilk haftasından itibaren yapılabilir. Nisan ayına kadar dikim yapabilmeniz mümkündür. 

Bununla birlikte dikim için bulunduğunuz bölgenin iklim ve yükseklik koşullarını değerlendirmeyi de unutmamalısınız.

Bahçede Ahududu Yetiştirme

Ahududu yetiştirmek için en uygun iklim yazların serin olduğu bölgelerdir. Kurak ve rüzgârlı bölgelerde bu bitkinin büyümesi son derece zordur. Sıcak bölgelerde genellikle hasat yapılmadan önce meyveler zarar görecektir.

Bunun yanı sıra bahçenizdeki toprak organik bakımdan zenginse fidan çok daha hızlı ve verimli şekilde büyüyecektir. Asitli toprak seven ahududunun kuzey yönünde dikilmesi tavsiye edilir.

Ahududu soğuk hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bununla birlikte eksi 20 derecenin altında yaşayamayacaktır.

Bahçede Ahududu Fidanı Bakımı

Ahududu fidanını bahçede ektikten sonra, mutlaka bir destek yapmak gerekir. Bu sayede hem rüzgârlardan daha az etkilenecek hem de daha sağlıklı büyüyecektir. Bunun yanı sıra toprağa uygun şekilde gübreleme yapılması gerekir. Eğer bahçeniz kireçli bir toprağa sahipse, kükürt ilave edilmelidir. Gübrelemenin ardından bol sulama yapılması unutulmamalıdır. Ahududu bitkisini özel olarak bahçenizde ya da saksıda yetiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yabani olarak ormanlarda karşınıza sıklıkla çıkacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı