Alocasia cucullata, esasen bir çeşit filkulağı türüdür. Filkulağı türleri arasında en dayanıklı ve uyumlu olanıdır. Hem salon bitkisi olarak hem de bahçede yetiştirilebilen bir türdür.
araceae familyasının bir üyesi olan Alocasia Cucullata, küçük yapılıdır. Botanik adı Alocasia cucullata olan bu bitki “Buda'nın eli filkulağı” ismiyle de bilinmektedir. Bunun yanı sıra Çin tarosu ve Buddha's palm da denmektedir. Buddha's palm ismindeki palm kelimesi palmiye anlamına gelmemektedir. Buradaki anlamı daha çok avuç manasındadır. Türkçeye “Buda'nın eli' şeklinde çevrilmiştir. Yaprakları küçük esintilerde dahi hareket ederler. Taro ise filkulağına verilen genel isimlerden biridir. Esas yerinin Çin olmasından dolayı bu bitkiye Çin tarosu adı verilmektedir.
Alocasia Cucullata Özellikleri
- Alocasia cucullata'nın kalp biçimde genellikle küçük yaprakları vardır. Bu yapraklar, saplarıyla bir metreye kadar uzayabilir. Ancak genellikle daha kısadırlar. Bu yapraklar, ana gövdeye benzer şekilde rizomu dik olarak uzar ve bu şekilde uzar. Bakım şartları doğru olduğu sürece rizom çapı 7-8 santim kadar olacaktır. Yanlış bakımla uzar ancak ince kalır. 30 santime ulaşması genellikle birkaç yıl alır.
- Budistler için kutsal bitkilerden biridir. Çin geleneklerinde, sapın ucundaki kalp şekilli bu yapraklar, Buda'nın cennete uzanan elini temsil eder. Bunun yanı sıra uzun ömür, mutluluk, bereket ve sağlık getirdiğine de inanırlar.
- Alocasia cucullata, kış aylarının sonunda pek gösterişli olmayan çiçekler açar. Çiçek açtığı yerlerden ise birkaç ayrı bitki olarak devam eder. Çiçeklenme sonrasında tek başına uzamaz. Üç, dört ya da daha fazla sayıda dallanarak gelişimine devam eder.
- Yaz mevsiminde şiddetli sıcaklığı olan iklimlere uyumlu bir bitkidir. Bu nedenle Akdeniz ikliminde de yetiştirilebilir. 40 dereceye kadar sıcaklara rahatlıkla dayanabilir. Bununla birlikte kış mevsiminde ise eksi 15 dereceye kadar dondurucu soğuklara da dayanıklıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken eksi 5 dereceden itibaren yapraklarının kurumasıdır. Bu durumda herhangi bir endişe etmenize gerek yoktur. Bahar aylarında hava ısınmaya başladığında yeniden yaprak verecektir. Hafif don olaylarının yaşandığı iklimlerde ise yaprakları kışı zarar görmeden atlayacaktır.

Alocasia Cucullata Bakımı
Alocasia cucullata, bahçelerde, balkonlarda, evlerde, ofislerde yetiştirmeye uygun bir bitkidir. Bakımı son derece kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ettiğiniz sürece, kolayca bakabileceğiniz, güzel yapraklarıyla ortamı renklendirebileceğiniz bir bitkidir.
Konum
Alocasia cucullata, tam güneş altına uyumlu olduğu gibi koyu gölgeli yerlere de uyum sağlar. Hatta, bu iki koşul arasında hiçbir fark olmadan gelişecektir. Birini tam güneş altına, birini koyu gölge bir alana ektiğiniz iki Alocasia cucullata arasında neredeyse hiçbir fark göremezseniz. Genel olarak farklılık iç ve dış mekân arasındadır. İç mekânda yetiştirilen bitkinizin yaprakları daha büyük olur ve yaprak sapları da uzundur. Bunun yanı sıra su bahçesi bitkilerinden biridir. Şans bambusu gibi suda yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.
Toprak
Bahçeye ekecekseniz Buda'nın eli filkulağı toprak seçmeyecektir. Ağır killi olan topraklarda dahi rahatlıkla gelişir. Bununla birlikte verimli bir toprağa ekmeniz halinde çok daha gösterişli bir bitki olur. Bahçede toprağı iyiyse ve sık sık sularsanız, çok hızlı bir şekilde ana gövdeye benzer şekilde rizom adeta dev hale gelecektir.
İç mekânda yetiştirmek istiyorsanız, üç ölçü torf toprağa, bir ölçü ponza taşı karıştırmanız yeterli olacaktır. Rizomz zaman içinde çok irileşeceği için toprağına ponza taşı gerekir. Yoksa bitkinin ağırlığı toprağı çok sıkıştıracak, bu da köklerin havasız kalmasına neden olarak, çürümesiyle sonuçlanacaktır.
Sulama
Birçok filkulağı türünün aksine Alocasia cucullata, susuz kalmaya son derece dayanıklı bir bitkidir. Susuzluk etkisiyle uykuya girmeyeceği gibi yaprakları da sararmayacaktır. Ancak susuz kalması gelişiminin aksamasına neden olur. Çok fazla susuz kalması durumunda ise yaprakları sonunda sararacaktır. Özellikle gelişim zamanlarında susuz bırakmamak önemlidir.
Gübreleme
Bu bitki için ayda bir defa bitki besini vermeniz yeterlidir. Salon bitkileri için hazırlanmış olan bitki besininin yaprak amaçlı olanını ve genel amaçlı olanını dönüşümlü şekilde vermelisiniz. Rizomunun iyi bir derece gelişmesini istiyorsanız yalnızca genel amaçlı bitki besinini ve kaktüsler için hazırlanmış bitki besinini yine dönüşümlü şekilde kullanabilirsiniz.

Alocasia Cucullata Nasıl Çoğaltılır?
Alocasia cucullata çoğaltma işlemi de oldukça basittir. Bu bitki toprağın altında köke benzer uzantılar geliştirir. Bu uzunların ucunda ise korm ve yumrular oluşur. Bu yumrular da zamanla yapraklanarak gelişecektir. Bu şekilde kendi kendine çıkardığı yavruları ayırarak, yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bu yavrular herhangi bir sorun yaşamadan hızlıca büyürler. Hatta yavru olmalarına karşın benzer yavrular verdiklerini de görebilirsiniz.
Diğer bir çoğaltma yöntemi ise güçlenen ve çiçek açan, sonradan tepeden dallara ayrılan bitkilerden çelik almaktadır. Bu dalları tek tek ayırabilir ve ayrı saksılara ekebilirsiniz. Bu dallar kısa zamanda köklenecektir. Bu yöntemi kullanmanızda da hiçbir sorun yoktur.
Alocasia Cucullata Problemleri
Bu bitkinin belki de tek problemi örümcek bitleridir. Özellikle saksıda yetiştireceğiniz bitkiler içeride de olsa dışarıda da örümcek bitlerinin musallat olması neredeyse kaçınılmazdır. Bu bitler, bitkinin yapraklarını mahvederler. Bu sebeple bitkiyi ya sık sık yıkamalı ya da ıslak bir bezle silmelisiniz.
Bahçede dikili olan Buda'nın eli filayağınızın etrafı başka bitkilerle doluysa ve çevreyi sık sık soluyorsanız, örümcek biti ortaya çıkmayacaktır. Bu bitler kuru ve sıcak ortamları severler. Bahçenizde dahi olsa yapraklarını yıkamanız faydalı olacaktır.
Cüce Fil Kulağı (Alocasia cucullata)
