Tıbbi Sarısabır (Aloe vera); bahçeniz için mükemmel bir seçimdir. Aloe veralar, açık havada taş bahçelerde ve çiçek tarhlarında çok güzel bir görüntüye sahiptir. Aynı zamanda harika iç mekân bitkileridir.
Aloe vera, güçlü anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı tıp dünyasında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Yaprakların suyu ve eti, anestezik ve soğutma jeli olarak kullanılır. Güneşte yanmış cilt aloe verayı emer, ağrıyı ve şişmeyi durdurur, hasarlı cilt hücrelerini nemlendirir. Aloe verada bulunan güçlü polifenol bileşikleri onu harika bir doğal cilt bakımı haline getirir. Bu bitki aynı zamanda bahçede muhteşem görünür.
Aloe Vera
Aloe vera, uzun, kalın, etli yaprakları olan kısa ve tıknaz bir bitkidir. Bazı çeşitlerin yırtıcıları uzak tutmak için tırtıklı bir kenarı vardır. Yapraklar, çeşitliliğe ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak, bitkinin gövdesinden dışarı çıkar ve 70 cm. uzunluğa kadar ulaşır.
Aloe vera, sıcak ve tropikal iklimleri sever. Kuraklığa oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu bitkiyi satın alırken, bahçenizde veya evinizde günün büyük bir bölümünde aydınlık, dolaylı güneş ışığı alan bir alana sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Aloe veraları güneş altında dikmemek en iyisidir, çünkü kurumaya eğilimlidirler ve yapraklar sararır.
Aloe Vera Ekimi Nasıl Yapılır?
Aloe vera bitkileri saksılarda da yetişir. Bahçelere ekileceği zaman dahi birçok insan, bu dikim yöntemini seçer.
Pişmiş toprak bir saksı, toprağın sulamalar arasında tamamen kurumasına izin verdiği için için ideal bir yuvadır. Kabın ağırlığı, bitkinin üstten ağırlaşmaya başladığında düşmesini de engeller.
Plastik saksıların kullanılması uygun değildir, çünkü toprak köklerin dibine yakın nemli kalabilir ve bu da bitkide kök çürüklüğünün başlamasına neden olabilir. Her zaman kabınızın dibinde en az iki drenaj deliği olduğundan emin olun, ne kadar çok olursa bitki o kadar mutlu olur.
Hava saksılarında aloe vera yetiştirmek idealdir. Hava saksıları, kök sistemine daha fazla hava sağlarken toprağın hızlı kurumasını sağlayan gözenekli kenarlara sahiptir. Sonuç olarak, bitkiniz daha hızlı büyür ve geleneksel pişmiş toprak kaplardan çok daha kısa sürede tüm ihtişamına ulaşır.
Aloe veranız için geniş olduğu kadar derin olan bir kap seçilmelidir. Fidanlıktan bitki satın alıyorsanız, kabın bitkinin tüm gövdesini kaplayacak kadar derin olduğundan emin olunmalıdır.
Bu bitkiler, sulamalar arasındaki tüm nemi ortadan kaldıran, iyi drene olan, topraksız bir saksı karışımında büyümeyi sever.
Mükemmel bir topraksız karışım, kaba kum, lav taşı ve perlit içerir. Aloe vera bitkileri oldukça dayanıklı olsa da, aşırı sulama bitkinin büyümesini yavaşlatan ve solmasına, olası ölümüne neden olan kök çürüklüğü gelişimine yol açabilir.
Saksınızın sulamalar arasında kurumasını sağlamak için, önce dibine bir kat kil pelet veya çakıl eklenebilir. Bazı bahçıvanlar bu adımın gerekli olmadığını söylese de, aloe veranın köklerini sulamalar arasında kuru tutmak için ek bir önlem olarak bu işlem yapılabilir.
Aloe Verada Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Aloe Vera, saksının izin verdiği ölçüde büyür. Bitkinin içinde bulunduğu saksıyla sorunu olmasa da, er ya da geç, onu yeniden yerleştirmeniz gerekir. Eğer bir süre sonra saksı değişmezse, kökler saksıda çatlaklara neden olacaktır. Bitkiniz, uzun yapraklara sahip olmaya başladıysa, saksısını değiştirme vakti gelmiştir.
Saksıyı Hazırlayın
Eğer daha önceden kullandığınız bir saksıysa, su ile temizlemeniz yeterlidir ancak mutlaka kuruması beklenmelidir. Saksının dibine 3 cm.lik çalık kil pelet katmanı eklenmelidir.
Sulamadan sonra peletlerin veya çakılların saksının altından düşmesini engellemek için drenaj delikleri eleklerle kapatılmalıdır. Suyun engellenmeden geçmesine izin veren bir tel veya tele benzer bir elek kullanılabilir.
Aloe Verayı Hazırlayın
Aloe verayı mevcut saksıdan çıkarın. Bitkiniz üstte kavisli veya dudaklı bir saksıdaysa, kök sistemine erişmek için saksıyı kırarak açmanız gerekebilir. Ancak, bitki saksıdan kolayca çıkıyorsa, köklerde kalan toprak silkelenmelidir.
Bitkinin “yavruları” varsa, ekimden önce bu aşamada çıkarılmalıdır. Aloe veranızın uzun bir yaprağı varsa, saksı değiştirmeden önce kısaltılmalıdır.
Gerekiyorsa Yaprakları Budayın
Saksı değiştirirken budama her zaman gerekli değildir ve bitki için risk oluşturur. Bununla birlikte, kesmeniz gerekiyorsa, gövdenin mümkün olduğunca çoğu bitki üzerinde bırakılmalıdır. Budamadan sonra aloe vera çıplak halde dolaylı güneş ışığı alan bir odaya koyulmalıdır. Birkaç gün sonra, budadığınız sapın çevresinde bir nasır oluşmaya başlayacaktır. Nasır oluşumunun belirtilerini gördükten sonra sıra bitkiyi saksıya almaya gelir.
Aloe Vera Ekim İşlemi
Yeni saksınız yaptığınız karışımla yarıya kadar doldurulmalıdır. Bitki saksının ortasına yerleştirilmeli ve kalan alan aynı karışımla doldurulmalıdır. Toprağın yüzeyinden kabın kenarına, 2 cm’lik boş alan bırakılması yeterlidir.
Alt yapraklar toprak yüzeyinin hemen üzerinde duracak ve ardından yetiştirme ortamındaki hava ceplerini dışarı itmek için hafifçe aşağı bastıracaktır. Aloe verayı ekimden sonra sulamayın, çünkü bitkinin köklerinin yeni saksıya alışması için yaklaşık bir hafta ila 10 güne ihtiyacı vardır.
Bu saksı stratejisini kullanmak, bitkinizin nakil stresiyle uğraşırken kök çürümesine maruz almasını engeller. Aloe vera köklerinin iyileştiğine dair belirtiler gösterene kadar, evinizin içinde aydınlık, dolaylı güneş ışığı alan bir alanda tutulmalıdır.
Aloe Vera Bakımı
Saksınızı güneye bakan pencerelere yerleştirmek, ideal aydınlatma koşullarını sağlar. Az ışığın olduğu zamanlarda ekilen bitkiler, genellikle uzun yapraklar verir. Bu bitkiler 10 ile 30 derece arasındaki sıcaklıklarda iyi büyür. Bu koşullar, çoğu evi bitki için ideal iç mekân yetiştirme ortamı haline getirir.
Bitki, Mayıs ve Eylül ayları arasında açık havada hayatta kalacaktır. Bununla birlikte güney kesimlerde bütün yıl boyunca hayatta kalır.
Aloe veranın sadece iki haftada bir sulanması yeterlidir. Bununla birlikte toprağın çekebileceğinden fazla sulama, kök çürüklüğüne neden olacaktır. Bu bitki, yapraklarının ıslanmasından hoşlanmamaktadır.
Bitkinizi çok amaçlı sıvı bitki gübresi kullanarak ayda bir kez gübrelemek yeterli olacaktır. Bitkinizi beslerken önerilen doz, en az yarı yarıya seyreltilmelidir.
Aloe Vera Yavrularının Dikimi
Olgun bitkiler, “yavru” olarak bilinen ana gövdeden sürgünler vermeye başlayacaktır. Bu yavruları gövdeden toplayıp yeni aloe vera bitkileri yapmak için nakletmek mümkündür.
Yavruları gövdeden ayırmak için budama makası kullanılmalıdır. Budama sırasında sürgünde en az 2 cm. gövde bırakıldığından emin olunmalıdır.
Nasırların oluşması ve yavrunun iyileşmesini sağlamak için yavrular birkaç gün toprak karışımından uzak tutulmalıdır. Bu süre zarfında yavrular, aydınlık, dolaylı güneş ışığı alan sıcak bir odada bekletilebilir.
Nasır oluştuktan sonra, yavrular ayrı bir saksıya ekilmeli ve sulamadan önce bir hafta ile 10 gün arasında kurumaya bırakılmalıdır.
Aloe Veranın Çiçeklenmesi
Olgun aloe veralarınız bazen bitkinin merkezinden bir çiçek sapı çıkaracaktır. Bu sap aynı zamanda “çiçeklenme” olarak da bilinir ve daha sonraki yaz aylarında muhteşem görünen çok sayıda boru şeklinde kırmızı veya sarı çiçek açar.
Ne yazık ki, özellikle iç mekânlarda bu bitkinin çiçeklenmesi hatta çiçek sapı çıkarması bile çok zordur. Aloe vera, yalnızca ideal büyüme koşullarını algıladığında çiçek açar. Genellikle yalnızca doğada veya bahçelerde çiçek açar.
Bununla birlikte, doğal olarak aloe veranın yetiştiği bölgelerde yaşıyorsanız, doğru bakım ve bakımı sağlarsanız bitkinizin çiçek açması için daha yüksek oranlarda şans vardır.
Aloe Bitkilerini Etkileyen Hastalıklar
Aloe vera bitkileri, hastalığa karşı oldukça dirençlidir. Bununla birlikte bitkiniz, bazı böceklerin ilgisini çekebilir. Aloe bitkilerini etkileyen yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Kök çürüklüğü
- Mantar sapı çürüklüğü
- Bakterilerin sebep olduğu yumuşak çürükler
- Mantarların sebep olduğu yaprak benekleri
Bu sorunların oluşmasını önlemek için bitki, aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır.