Bahçe ve peyzajlarda çok sık kullanılan altuni taflan bitkisi, güzel yapraklı ve yetiştirmesi kolay bir bitki çeşididir. Yapraklarını dört mevsim boyunca dökmediği için kullanıldığı alanlarda görüntüsünü yitirmeden manzaraya önemli bir keyif katar. Üstelik taflan bazen çok yüksek boyutlara kadar uzama ve genişleme gösterebilir.
Çalı formunda olması ile birlikte altuni taflan yapraklarında parlak bir görüntü ortaya koyar. Ortalama 10 santimetreye kadar uzayabilen yaprakları ile birlikte de geniş ve göz dolduran bir çalı görüntüsü verir. Her zaman yeşil olması ile birlikte çit bitkisi olarak kullanılan bu bitki, bir dış mekân bitkisidir. Temel olarak Celastraceae familyasına dahil olan bu bitki, Euonymus japonicus çiçek türünden insan eliyle türetilmiş Aureo-marginatus isimli bir kültivardır.
Altuni Taflan Özellikleri
- Altuni taflan dalları çok sık bir çalı çeşididir.
- Yapraklarını kış mevsiminde dahi dökmediği için dört mevsim sarı ve yeşil renkli yaprakları ile canlı bir görüntü ortaya koyar.
- Budama yapılmadığı zaman yaklaşık 4 metreye kadar boy atabilir.
- Yerini sevmiş olan fidanlar susuzluğa ve özellikle kuraklığa çok dayanıklıdır.
- Genellikle çit bitkisi olarak çok sık kullanılır.
- Peyzaj alanlarında ve süslemelerde iyi bir budama ile küçük bir süs ağacı haline getirilebilir.
- Şehir peyzaj alanlarında 3 metre gibi boylarda süs ağacı için çok sık kullanılır.
- Kışın -30 0C gibi bir soğuğa kadar dayanabilir.
Altuni Taflan Bakımı
Taflan bakımında ışık, sulama, budama ve toprak özelliklerine dikkat edildiğinde uzun ömürlü ve keyifli bir bitki çeşididir. Bakım özelliklerinde bilhassa toprak seçmemesi gibi avantajları ile birlikte zor iklim koşullarına dâhil rahatlıkla dayanabilmesi en fazla ön plana çıkan özellikleridir.
Işık
Aureo-marginatus yetiştiriciliğinde ışık açısından en avantajlı alanlar güneşli alanlardır. Bu nedenle kuraklık dönemlerinde aşırı sıcakta dahi canlılığını yitirmeden yaşamaya devam eder. Taflan bakımı doğru uygulanmadığında ve gölge bir alanda bırakıldığında yaprak rengini bozmaya başlar.
Toprak
Altuni taflan yetiştiriciliği için verimli yapısı ile humuslu kil toprakları daha fazla tercih edilir. Ancak yine de toprak seçmeyen bir bitki olarak her zaman avantajlı bir seçenek sağlar. Hatta kireçli topraklarda dahi yetişme imkânı sağlarken, humuslu kil toprağında gelişimi ve uzaması çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Sulama
Dikim yerinde kök salmaya başladıktan sonra kuraklıklara karşı dahi dayanıklılık sağlar. Özellikle ilk dikim yapıldığı dönemlerde sulamaya dikkat edildiğinde sonrasında kış şartlarında genel olarak -20 0C gibi değerlerde dahi kendini koruyabilir. Ilıman iklimlerde normal bir sulama sağlanması sayesinde yapraklarındaki o yeşil-sarı birleşimi göz alıcı görüntüsü devamlılık sağlar.
Budama
Altuni taflan yetiştirildiği toprakta iyi bir kök saldığında çok uzun ömürlü bir yapıya sahiptir ve 4 metreye kadar uzayabilir. Ayrıca benzer şekilde iyi bir genişleme gösterebilir. Bu nedenle bitki budama işlemine uygundur. Özellikle peyzaj ve alanlarında iyi bir budama ile istediğiniz şekil verilerek bir çit bitkisi şeklinde kullanılabilir.
Altuni Taflan Nasıl Çoğaltılır?
Altuni taflan çoğaltma işlemi gerçekleştirmek için en fazla tercih edilen yöntem yarı olgun dal çeliği olarak bilinir. İlkbahar mevsiminde taze körpe dallar olgunlaşıp sağlamlaştıktan sonra yaklaşık 20 cm boyutunda çelikler hazırlanır. Ardından alt kısım yapraklar makasla kesilir ve uç kısımlarda 3-4 adet yaprak bırakılır.
Çelik alma yaprak renginde daha az sarı ve daha fazla yeşil olan dalları seçtiğinizde daha iyi kök salabilirler. Çelikler toprak altında 8 cm kalacak şekilde kök toprağına dikildikten sonra yaz sonuna kadar beklemek gerekir. Sonrasında uygun bir toprak ile geliştirme saksısına alınır. Mini fidanlar 6 ay bu saksılarda gelişim gösterdikten sonra istenilen bölgeye dikim yapılabilir.
Altuni Taflan Hastalıkları ve Zararlıları
Bakım ve budamada ihmallere karşı dayanıklı olsa da altuni taflan bitkisinde her zaman dayanıklılık vardır. İyi bir hava akımı olmayan yerlerde yaprak mantarı görülebilir. Mantar problemine karşı ilaçlama 2-3 ayda bir uygun ilaç ile yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Altuni taflan ile ilgili en sık merak edilen soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Aureo-marginatus bitkisi 4 metre gibi bir boya kadar uzayabilir. Çit amaçlı büyütmede budama ile 2-3 m gibi boylara kadar yetiştirilebilir.
Farklı toprak türlerine karşı dayanıklı olan taflan güneşli havayı gayet sever. Tam güneşli alanda hızlı bir büyüme gösterir ve yaprak renkliliğini kaybetmez.
Çalı türünde bir bitki olan taflan her mevsim dayanıklıdır. Kış mevsiminde dahi yapraklarını dökmeden renkliliğini korur.
Teşekkürler projem için faydalı oldu. 👍
Biz teşekkür ederiz sevindik iş görmesine 🙂