Antoryum ya da bilinen bir diğer adıyla flamingo çiçeğinin anavatanı Amerika kıtasıdır. Kuzey Meksika, Kuzey Arjantin ve Karayipler’in bazı bölgelerinde yetişen bu çiçeğin boyu 40 santim ila 80 santim arasında değişiklik göstermektedir.
Antoryum bitkisinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Uzun ömürlü olan bu çiçek görüntüsüyle iç mekanların vazgeçilmez bitkileri arasına girmiştir. Türkiye’de en çok yetiştirilen türü ise Anthurium Andraeanum’dur. Bu bitkinin kırmızı renkli olanları yaygın olarak tercih edilmesine karşın, pembe, beyaz ve yeşil tonlarda türleri de vardır.
Antoryum Çiçeğinin Özellikleri
Antoryum çiçeğinin bilinen 800’e yakın çeşidi vardır. Bu tropik bitki gerekli şartlar sağlandığında iç mekanlarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Tüm yıl boyunca çiçek verebilen antoryum, oldukça dekoratif ve hoş bir görünüme sahiptir.
- Antoryum nemi çok seven bitkilerden biridir. Bu sebeple bitkinin nem oranı sürekli olarak yüksek tutulmalıdır.
- Sağlıklı bir bitkiye sahip olmak istiyorsanız, sıcaklık aralığının 20 ila 28 arasında olması gerekir. Sıfır derecenin altında bu bitkiler yaşamını yitirmektedir.
- Güneş ışığını doğrudan sevmezler.
- Işık alıkları yöne doğru eğildikleri için, saksıyı belirli aralıkla çevirmek gerekir.
- Hava akımlarından kolay etkilenen bir bitki olduğu için rüzgardan korunması gerekir.
- Saksı değişimi ilkbahar aylarında, özellikle de Mayıs ayında yapılmalıdır.
- Antoryum çiçeği kalabalığı sevmemektedir. Bu sebeple yanında başka bir cisim ya da bitki olmamalıdır.
- Bitkinin yetiştiği toprağın mineral ve vitaminler açısından zengin olması önemlidir.
Antoryum Bakımı
Antoryum çiçeğinin bakımı son derece basittir. Bununla birlikte düzenli ve dikkatli bir bakım yapılması, büyümesi açısından önemlidir.
Antoryum Güneş İhtiyacı
Antoryum çiçeği doğrudan güneş altında bırakılmamalıdır. Yarı gölge alanlarda antoryumun büyümesi çok daha iyi olacaktır. Güneş ışığı aynı zamanda çiçekte yönelim ve şekil bozukluklarına da yol açacaktır. Bu sebeple bitkinin saksısı düzenli olarak çevrilmelidir.
Antoryum bitkisi rüzgârdan hoşlanmaz. Bu sebeple balkon ya da açık alanlar yerine iç mekânlarda bakım yapılmalıdır. Kış aylarında evinizi iyi derece ısıtırsanız, gelişimi durmayacaktır. Flamingo bitkisi 20 ila 28 derece ısı arasında verimli biçimde büyümektedir. Isı düştükçe, büyüme hızı da yavaşlayacaktır. Bunun yanı sıra hava sıcaklığının 32 derecenin üstünde olduğu iklimlerde, nem de artmışsa gelişime devam eder. Sıcaklığa rağmen nem sabit kalırsa yapraklarda deformasyonlar oluşacaktır.
Antoryum Çiçeğini Dinlendirme
Bu bitkiyi senede bir kez dinlendirmeniz faydalı olacaktır. Dinlendirme uygulaması için, ortalama olarak 8 ila 10 derece ısıda, güneş almayan fakat karanlık da olmayan bir odada bekletilmelidir. Bu dinlenme sürecinde bitkiye su verilmemesi gerekir. Toprağın suyu yarı yarıya indiği zaman sulama yapılması gerekir. Dinlendirme süresi ise Kasım ayının ortasından Ocak ayının ortasına kadar devam etmelidir.
Antoryum Toprak Seçimi
Antoryum bitkisinin iyi bir gelişim göstermesi için humuslu ve zengin bir toprak kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra bu bitki organik atıkları da sevmektedir. Çürümüş yapraklar ve dallar ekleyerek, toprağı zenginleştirebilirsiniz.
Kalitesiz ve vitamin değeri düşük olan topraklar, bitkiye zarar verecektir. Bununla birlikte bahçe toprağı, ponza taşı, yaprak çürüntüsü ve kestane toprağından oluşan bir karışım flamingo çiçeği için idealdir. Bu karışımda bahçe toprağı ve ponza taşını 2 ölçü, yaprak çürüntüsü ve kestane toprağını ise 1 ölçü kullanmalısınız.
Antoryum Çiçeği Saksı Değişimi
Antoryum çiçeğinin saksı değişimini yılda bir kez yapmanız yeterli olacaktır. Bitkinizi her yıl düzenli olarak iki parmak daha geniş bir bitkiye almanız yeterli olacaktır. Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır.
Antoryum Çiçeği Su İhtiyacı
Antoryum çiçeğinin yaz aylarında haftada üç kez sulanması yeterlidir. Kış aylarında ise üç günlük aralıklarla haftada 2 gün sulanması yeterli olacaktır. Sulama periyodu yaşadığınız iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Sulama sırasında bitki tabağında uzun süreler boyunca su bekletilmemesi gerekir. Bitkinin özellikle kış aylarında aşırı sulamadan ve soğuktan korunması gerekir. Sulama işlemi sırasında, suyun toprağın her tarafında nüfus ettiğinden emin olmanız gerekir. Aynı zamanda her defasında aynı ölçeği kullanmanızda da fayda vardır. Bu sayede çiçeğe her seferinde eşit miktarda su verebilirsiniz.
Antoryum Çiçeği Budaması
Antoryum çiçeğinin kuruyan ve zarar gören yapraklarının budanması gerekir. Bu amaçla bir budama makası ya da normal bir makas kullanabilirsiniz. Yapraklar temiz bir makasla bağlantı yerlerine yakın bir noktadan budanmalıdır. Bu sayede bitkinin daha rahat büyümesini sağlayabilirsiniz. Kesilen bölgelerden çiçeğe hava akımı ulaşmaması için, kesilen bölgelerin belirli bir süre boyunca korunması gerekir.
Antoryum Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Antoryum bitkisi kökten ayırma yöntemiyle başarılı bir şekilde çoğaltılabilir. Eğer bitkiniz köklerinden yavrular veriyorsa, bunları Haziran ayının ortasından sonra başka bir saksıya dikerek, bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Yeni bitkiniz kısa bir zaman içinde kök salacak ve çiçek verecektir.
Eğer kökten yavru vermiyorsa, havalar ısınmaya başladığı yaz aylarında, uzamış olan gövdenin saksıya yakın bir noktasından sürgün kesebilirsiniz. Bu sürgünler yakın zamanda kendini toparlayacak ve yeni bir bitki olacaktır. Antoryum tohumuyla bitkiyi yetiştirmek oldukça zordur. Bu sebeple tohumdan yetiştirmek yerine kökten ayırma ya da çelik yöntemiyle çoğaltma yapabilirsiniz.
Antoryum Ne Zaman Çiçek Açar?
Antoryum bitkisi genel olarak yaz aylarında çiçek açar. Kış aylarında soğuk havalarda ise mevcut çiçeklerini döker ve uyku moduna geçer. Bu dönemde kuruyan yapraklar kendiliğinden dökülmediyse, temiz bir makas yardımıyla yaprakları kesebilirsiniz.
Antoryum Çiçeği Hastalıkları
Antoryum çiçeğinde mantar hastalıkları yaygın yaşanan durumlardan biridir. Pencerelerin daima kapalı olduğu alanlarda, bitkide mantar sorunları ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra yapraklara sıklıkla su fısfıslamak da aynı probleme sebep olabilir.
Antoryum bitkisinde sık yaşanan bir diğer rahatsızlık yaprak çürümesi ve çiçek açmamasıdır. Günde 3-4 saat kadar güneş alan antoryumlarda bu tip sorunlar yaşanmamaktadır.
Bunun yanı sıra fazla miktarda sulama da yaprakların sararmasına yol açmaktadır. Eğer bitkinizin yaprakları sararıyorsa sulama düzeninizi değiştirmeyi düşünmelisiniz.