Bir eğrelti otu cinsi olan aşk merdiveni; oldukça dayanıklı bitkiler arasında yer almaktadır. Ölümün eşiğinde gibi görünen bu salon bitkileri biraz dikkat ile kolayca hayata dönebilir. Botanik adı Nephrolepis olan bu bitki, zarif biçimde kıvrılan ve göze çok hoş görünen yapraklar üretir. Bakımı son derece kolay olan bu biti, çeşitli toprak ve aydınlatma koşullarına son derece iyi adapte olabilir. Bu bitkinin yaprakları doğru koşullar sağlandığında 3 metreye kadar uzamaktadır.
Alem: | Plantae |
Klad: | Damarlı Bitkiler |
Bölüm: | Eğrelti |
Sınıf: | Eğrelti |
Alt Sınıf: | Polypodiaceae |
Aile: | nephrolepidaceae |
İçindekiler
Özellikleri
Anavatanı tropikal iklim bölgeleri olan aşk merdiveni, doğal ortamında ormanlarda, nemli alanlarda ve bataklıklarda yaşamaktadır. Susuzluğa ve doğrudan güneş ışığına oldukça dayanıklı bir bitkidir.
Ev dekorasyonunda yaygın olarak tercih edilen bu gösterişli bitki, genellikle askılı bir saksı ile yukarıdan sarkıtılmaktadır. Çiçeksiz süs bitkisi olarak bilinen aşk merdiveninin, çiçekleri tohum vermemektedir. Bu bitkinin tohumları yaprakların arka yüzünde gelişir ve siyah noktalar olarak görünür. Bu bitkinin tohum taneleri oldukça küçük olduğu için çimlendirmenin yapılması neredeyse mümkün değildir.
Bakımı
Aşk merdiveni çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Bu sebeple bitki bakımına ilk defa başlayacaklar için ideal bir seçenektir. Sıcaklığa ve susuzluğa karşı son derece dayanıklı olan bu bitkiler, evinizde ve ofisinizde harika bir görünüm sağlayacaktır. Bununla birlikte uzun süreler boyunca bakımsız kalması durumunda yaşamını yitireceği unutulmamalıdır. Aşk merdivenine biraz su ve biraz gübre vermeniz onları mutlu edecektir. Bakımı için ideal koşulların neler olduğunu rehberimizin devamında bulabilirsiniz.
Sıcaklık
Aşk merdiveni 16 ila 24 derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Kış aylarında soğukluk 10 derecenin altına düştüğünde bitkinizi balkonYapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan bölüme verilen isim. Balkonlara kapı aracılığıyla giriş çıkış yapılır. More ya da terasYapının yer seviyesinden yüksek, kullanılabilir dış alanı. More gibi açık ortamlarda bırakmamalısınız. Sıcaklık dalgalanmaları bu bitkinin sağlığını etkilemektedir. Bu sebeple bitkinizi klima, kalorifer peteği gibi cihazların yanına yerleştirmemelisiniz. Bunun yanı sıra bitkiyi cereyan yapan yerlerden de uzak tutmanız gerekir.
Işık
Eğrelti otu, dolaylı güneş ışığını her zaman tercih eder. Bu bitkinin doğrudan güneş ışığı altında bırakılması yapraklarının yanmasına neden olacaktır. Bu sebeple güneş ışığını daima filtrelenerek alması gerekir. Eğer bahçenize eğrelti otu ekecekseniz, bir ağacın tabanında gölge bir alanı tercih etmeniz gerekir. İç mekânlarda ise yarı gölge alanlar eğrelti otunuz için ideal olacaktır.
Sulama
Aşk merdiveni, drenajı iyi olan, içerik olarak zengin toprakları tercih eder. Büyüme mevsimi boyunca yaşadığınız iklime bağlı olarak bitkinizi haftada bir ya da iki kez sulamanız gerekir. Sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak için toprağın kuruluğuna bakabilirsiniz. Eğer toprak çok az nemliyse sulama vakti gelmiştir.
Bu bitkiyi aşırı sulamak kök çürümelerinin önünü açacaktır. Bitkiyi daima ılık suyla sulamanız gerekir. Bunun yanı sıra sulamalar arasında toprağın tamamen kurumasına izin vermemelisiniz. Eğer bitkiniz daha az yeşil görünmeye başladıysa ya da sarı yapraklar görürseniz bu durumda sulama sıklığınızı artırmanız gerekir. İlkbahar aylarının sonunda yeni yapraklar çıkmaya başladığında sulama periyodunuzu da sıklaştırmalısınız. Kış aylarında ise bitkinin uyku dönemidir. Bu dönemde bitkiyi büyüme stresinden kurtarmak için sulama sıklığını azaltmanız gerekir.
Toprak Seçimi
Aşk merdivenleri, havadar ve hafif toprakları tercih eder. İyi bir sonuç almak için toprak karışımınıza turba yosunu ve perlit ekleyebilirsiniz. Standart saksı toprağı olan torf bu bitki için yeterli olacaktır. Bununla birlikte turba yosununu fazla kullanmamanız gerekir. Bunun yanı sıra torfa, iri taneli dere kumu ve ponza taşı da ekleyebilirsiniz. Bu da daha havadar ve hafif bir toprak elde etmenizi sağlayacaktır.
Gübre
Aşk merdivenin gübrelenmesinde genel amaçlı sıvı gübre kullanabilirsiniz. Bununla birlikte gübreyi talimatlarında yazanın yarısı oranında seyreltmeniz gerekir. İki haftada bir kez ilave besin vermek yeterli olacaktır. Gübrelemenin Nisan ayından Eylül ayına kadar yapılması gerekir. Saksı değişimi yaptıysanız, köklere zaman tanımalı ve bir süre gübreleme yapmamanız gerekir. Bakımı çok kolay olmakla birlikte besin vermek aşk merdiveninin istediğiniz gibi görünmesi ve daha hızlı büyümesi açısından önemlidir.
Saksı Değişimi
Aşk merdivenleri çok hızlı büyüyen bitkilerden biridir. Dolayısıyla bu bitkinin saksısını düzenli olarak değiştirmek gerekir. Değişim zamanı gelip gelmediğini anlamak için bitkinizin durumunu değerlendirmelisiniz. Eğer drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More deliklerinden kökler çıkmaya başladıysa, saksı değişimi vakti de gelmiştir.
Eğer bitkinin çok fazla büyümesini istemiyorsanız, saksı değiştirmenize de uzun süre boyunca gerek olmayacaktır. Ancak bu durumda belirli aralıklarla kökleri budamanız gerekir. Doğru bir bakım yaptığınız sürece bitki budama stresinden birkaç gün içinde kurtulacaktır. Saksı değişimi yaparken yeni saksınızın yeterli miktarda drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More deliği olduğundan emin olmalısınız.
Nem
Aşk merdivenleri, dünyanın her yerindeki yağmur ormanlarında yetişir. Doğal koşulları da göz önüne alınırsa, bu bitkiler için nem oranının yüksek olması, ideal büyüme koşulları açısından önemlidir. Eğer bitkinizin tam büyüme potansiyeline ulaşmasını ve hızlı biçimde büyümesini istiyorsanız, nem konusuna dikkat etmelisiniz.
Gerekli nemi sağlamak için saksının altında bir kap içinde çakıl taşı yerleştirebilir ve içini suyla doldurabilirsiniz. Gerekli nemi sağlayacak olan bu yöntemde saksı suyla temas etmemelidir. Eğer saksınız altında bulunan kaptaki suyla temas ederse, bitkide kök çürüklüğüne yol açar. Doğru su seviyesi sağlandığında, su bitkinizin etrafında buharlaşır ve yapraklara daha fazla nem sağlar.
Çoğaltılması
Aşk merdivenini çoğaltmanın en ideal yolu, köklerinden ayırmadır. Bu yöntem sayesinde başarılı bir şekilde daha fazla aşk merdiveni bitkisine sahip olabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için, bitkiyi saksıdan çıkarmanız ve köklerinden uzayan ince kısımları ayırmalısınız. Ayırdığınız bu yeni kısımlar yeni bitkiniz olacak. Bu yeni bitkiyi toprağını uygun biçimde ayarladığınız saksıya doğrudan ekebilirsiniz.
Bu işlemi yapmak için ideal zaman aralığı ise erken ilkbahar aylarıdır. Bu sayede bitkinin köklerine büyüme mevsimi boyunca iyileşme fırsatı verilebilir. Bu da ertesi yıl için onları daha güçlü hale getirir.
Zararlıları ve Hastalıkları
Aşk merdivenini etkileyebilen birkaç zararlı ve hastalık vardır. Yeterli hava akışının sağlanmadığı bir alanda hastalıklar ortaya çıkabilir. Nemli bir ortamda hiç hava akışının olmaması küllenme gibi sorunlara neden olacaktır. Bunun yanı sıra sık yapılan hatalardan biri de aşırı sulamadır. Aşırı sulama kök çürüğüne neden olabilmektedir. Kök çürümesi meydana geldiğinde yaprakların uçlarında sararma meydana geldiğini görebilirsiniz. Yine havanın kuru olması durumunda bitki yanacaktır.
Bununla birlikte aşk merdivenleri son derece dayanıklı bitkilerdir. Siz daha iyi bir sulama periyodu ayarladığınızda hızla toparlanırlar.
Aşk merdivenleri genel olarak zararlıları kendine çeken bit bitki değildir. Bununla birlikte zaman zaman örümcek akarı gibi sorunlar görülebilir. Bitkide küçük ağları görmeye başladıysanız örümcek akarı istilası da başlamış demektir. Bu gibi durumlarda örümcek akarı gördüğünüz dalları budayabilir, istila çok yayılmışsa kimyasal ilaçlara başvurabilirsiniz.Aşk merdivenini bir fidanlıktan satın aldıysanız, yeni iklime alışması için ona zaman tanımanız gerekir. Evinize getirdikten sonra yapraklar ilk birkaç gün boyunca sarkabilir. Bu son derece olağan bir durumdur.
