Dünya’nın tropikal bölgelerinde yetişen Ateş Ağaçları aslında Madagaskar’a özgü bitkilerdir. Doğal yaşam alanlarındaki soyları her ne kadar tehlike altında olsa da farklı ortamlarda yetiştirilebilir. Ateş ağaçları saksılarda yetiştirildiklerinde dahi oldukça büyük boyutlara ulaşabilen baklagiller familyasına ait bitkilerdendir. Doğal türleri 5 ila 12 metre arasında uzunluğa sahiptir fakat bazı türleri 20 metreyi dahi bulur. Bu renkli çiçeklere sahip ağaçlar her ne kadar süslü bir görüntüye sahip olsalar da karanlık ortamlarda yetişirler. Doğru bakım ve dikkatli budama ile her türlü manzaranın çekiciliğini arttıracak kadar güçlü bir görselleri vardır. Uygun ortamlarda yetiştirildiklerinde gölgesi muhteşem olacak olan bu gösterişli ağaçlar bir kapta yetiştirildiklerinde ise güzel, yuvarlak bir şemsiye gibi gölge verebilmeleri için düzenli budama ve dikkatli bir bakım gerekecektir.
Bitkinin muhteşem yaprakları vardır ve çiçekleri genellikle parlak kırmızı renkte olduklarından ateş ağacı adı yakıştırılmıştır. Bilimsel adı, Delonix Regia olan ateş ağaçları ilkbahar veya yaz aylarında çiçek açar. Havalar ısınmaya başladıkça çıplak dallarında kırmızı çiçekler belirir. Bitkinin bu dikkat çekici görselinin yanında akılda kalır bir kokusu söz konusu değildir. Çiçekleri genellikle 7.5 santimetreye ulaşır, beş yaprak ve bir sarı-turuncu organ kümesi halini alırlar. Bütün bunların yanında genç bir alev ağacının gösterişli bir hal alması doğal ortamlarında 10 yıl kadar sürer. Bir saksıda yetiştirmek için alınan ateş ağaçlarının çiçek açmaları çok daha uzun yıllar alabileceğinden küçük bir ateş ağacı almak daha hızlı çiçek vermesini sağlamanıza yardımcı olur.
Işık ve Sıcaklık Gereksinimi
Alev ağaçlarının açık havada gelişmeleri için tropik iklime ihtiyaçları olur. Florida, Teksas ve Havai açık havada yetişebildikleri bölgelere sahiptir. Daha serin bölgelerde yetişebilmeleri için ise bir sera, kış bahçesi veya kapalı bir sundurmaya ihtiyaç vardır. Bitki kış aylarında 40 derecenin altına düşen sıcaklıklarda hayatta kalamaz. Yaz aylarında ise çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu bitkiye iyi bakabilmek için tam güneş alan açık bir alanda ona yer ayırın. İç mekânda yetiştirmek isterseniz güneye bakan bir pencere kenarı da uygun olacaktır.
Sulama ve Besleme
Yaz aylarında bolca suya ihtiyaç duyan ateş ağaçları bir kez olgunlaştıktan sonra kuraklığa karşı toleransları da artan bitkilerdir. Yaz aylarında yapacağınız dengeli bir gübreleme bitkinizin büyümesine oldukça fayda sağlar. Yazları düzenli olarak beslediğiniz bitkinizi kış aylarında hiç beslemenize gerek yoktur. Yıl boyunca sulama ve beslemeyi kademeli olarak azaltmanız bitkiniz için en uygunudur. Ateş ağaçları yaz aylarında daha sık, sonbaharda ise daha az sulama ve gübrelemeye ihtiyaç duyar. Kışın hiçbir besine ihtiyaç duymazlar. İlkbahar büyümesi başladığında ise beslemeye ve sulamaya devam edebilirsiniz.
Toprak Gereksinimi ve Ekim Zamanı
Bitkiyi kaba kum ile birlikte normal saksı toprağında yetiştirmeniz mümkün. İyi bir drenaj sağlamak için %25 kum ile %75 toprak karışımını birleştirebilirsiniz. Saksınızın tabanında drenajlı ve büyük toprak kaplar kullanmanız en idealidir. Genç bitkinizin saksısını her yıl bir büyüğü ile değiştirin. Bu, daha büyük bir bitkiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Olgun bir ateş ağacı 2 ya da 3 yılda bir başka bir saksıya taşınabilir. Ancak her yıl üst toprağının tazelenmesi gerekli.
Bakım
Ateş ağaçlarının boylarını uzatabilmek ve gövdelerini güçlendirebilmek için dallarına bakım yapılmalı. Dolayısıyla budamanız gerekiyor.Bitkiniz 5 metreye ulaşabildiyse çiçek açma sezonu bittikten hemen sonra bitkinin tepesini kesebilirsiniz. Üstten kırpmak daha gür bir çiçeklenmeyi teşvik ederken yüksekliğini yönetmenizi de kolaylaştırır. Bitkinizin büyümesini şekillendirmek için kaçak dalları gerektiği gibi budamalısınız.
Zararlılar ve Hastalıklar
Örümcek akarları ve ölçekli böcekler ateş ağaçları için problem olacak. Bitkiniz yüksek nemli bir ortamda kalmazsa özellikle örümcek akarlarının tehdit oluşturma olasılığı yükselir. Eğer bitkinizde akar tespit ederseniz hemen nemi arttırmalı ya da bitkinizi açık havaya çıkarmalısınız. Şiddetli bir saldırıya uğrayan ateş ağacının atılması gerekir. Bu yüzden bitkinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Böcekler genellikle yaprakların altlarında görünür. Alkole batırılmış pamuklu çubuklar hafif saldırılarda böcekleri çıkarmanıza yardımcı olur. Böcekleri temizledikten sonra bitkinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Böcek ilaçları bitkinizin tedavisine yardımcı olabilir fakat şiddetli saldırılarda her zaman işe yaramaz.
Ateş ağacınızı sıcaklığı iyi olan ve bolca güneş ışığına maruz kalacağı açık havada yetiştirin. Kış aylarında bir kış bahçesi ya da serada olmaları gerekecektir. Sıcak ve nemli bölgelerde ise büyük bir ağaç olarak bahçede yetiştirmeniz en doğrusudur.