Ateş çiçeği, bakımı oldukça kolay olan, hemen hemen her yerde yetiştirilebilen türlerden biridir. Uzun süreler boyunca güneşe maruz kalan bahçelerde, parklarda, balkonlarda ve teraslarda yetiştirilebilecek en uyumlu türlerden biridir.
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının üyesi olan Salviya cinsi bitkilerin en meşhuru ateş çiçeğidir. Bu türün botanik adı ise Salvia splendens’tir. Uzun boylu ateş çiçeği türleri kesme çiçekçiliğe de uygundur. Boyları kültivarına göre değişiklik gösterir. 15 santimden 120 santime kadar farklı boylarda ateş çiçekleri görebilirsiniz.
Kış soğuklarına dayanamadığı için genellikle mevsimlik olarak yetiştirilirler. Bununla birlikte esasen çok yıllık bir bitkidir. Bazı çeşitleri eksi 7 derecelere kadar dayanabilir. Bununla birlikte kış aylarında dalları ve yaprakları bozulup kuruyacaktır. Kökleri bozulmadığı sürece ilkbahar mevsiminde yeniden gelişecek ve çiçeklenmeye devam edecektir.
Ateş Çiçeği Bakımı
Ateş çiçeği bakımı neredeyse hiçbir zahmet istememektedir. Doğru bir konuma yerleştirirseniz, biraz sulamaya dikkat etmeniz bolca çiçek almanız için yeterli olacaktır.
Işık
Ateş çiçeği fidesi dileceğiniz yerin günde minimum 3 saat boyunda doğrudan güneş alması gerekir. Bunun yanı sıra kalan saatlerde ise güçlü aydınlık olan bir yer seçmelisiniz. Güneş yetersiz kalırsa, dalları karman çorman ve çirkin olacaktır. Yaz mevsiminin aşırı sıcak geçtiği bir iklimde yaşıyorsanız, ateş çiçeği fidesinin sabah güneş alabileceği doğu cephesine dikebilirsiniz. Ayrıca güneş alan bir ağaç altına dikmeniz de iyi olacaktır.
Toprak
Bu bitki iyi bir gelişim için toprak seçmez. Yalnızca çok kireçli ve asitli toprakları sevmemektedir. Saksıda yetiştiriyorsanız, saksının biraz derin olması gerekir. Köklerin rahat olması gerekir. Rahat olmaması durumunda gelişimi duracaktır.
Sulama
Toprak hafif kuruduğu zamanlarda sulama yapmalısınız. Her ne kadar susuzluğa karşı dayanıklı olsa da susuz bıraktığınız zaman gelişimi yavaşlayacak ya da duracaktır. Balkonda ya da bahçede hiç fark etmeksizin düzenli olarak sulamalısınız. Bu sayede aylarca tekrar tekrar çiçek açar.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken konulardan biri solan çiçekleri koparmanızdır. Bir dalda tüm çiçekler tükendiğinde, o dalın en güçlü yapraklı yerine kadar kısaltmalısınız. Bu sayede sürekli olarak çiçek açacaktır.
Ateş Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Ateş çiçeğini çoğaltmak için iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan biri çelikle diğeri ise tohumla üretimdir.
Çelikle Çoğaltma
Taze ya da olgun dallarla çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Dalları kırdıktan sonra doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Bir aya kalmadan köklenecektir. Dalları diktiğiniz saksıyı güneşten korumaya da gerek yoktur. Bu yöntemle oldukça basit bir şekilde çoğaltabilirsiniz.
Tohumla Çoğaltma
Tohumdan çoğaltma için öncelikle iyi bir toprak hazırlamalısınız. Toprak iki katmanda hazırlanır. İlk katmanda toprak, kum ve yanmış çiftlik gübresi kullanmalısınız. Üst katmanda ise yalnızca kum ve toprak karışımı olmalıdır. Bu toprağın çamurlaşma özelliği fazla olmamalı ve karbon açısından zengin olmalıdır.
Tohumlarınızı ilkbahar mevsiminin başında hazırladığınız toprak karışımının yüzeyine serpin ve ardından sulayın. Sonrasında tohumları ektiğiniz kabı şeffaf bir naylonla kapatmalısınız. Bu tohumlar güneş ışığı ve ısıyla çimlenir. Çimlenmenin ardından naylonu açmalısınız. Fideler iyice gelişip 9-10 santim olduğunda esas yerlerine alabilirsiniz.
Tohumların çimlenmesi hava sıcaklığına bağlı şekilde değişecektir. Gece saatlerinde hava 9 dereceden daha soğuk olmamalıdır. Günleri ise güneş altında ısınması gerekir. Bu sayede çimlenme daha hızlı yaşanır.
Sık Sorulan Sorular
Salvia splendens bakımında sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir.
Bu bitki soğuklara karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle genellikle mevsimlik bir çiçek olarak yetiştirilir. Fakat normal şartlarda çok yıllık bir bitkidir. Doğru bir bakım sayesinde çok yıllık olarak da yetiştirebilirsiniz.
Salvia splendens toprak seçmeyen bir bitkidir. Çok kireçli ve asitli olmadığı sürece her türlü toprakta yetişebilir. Bununla birlikte derince bir saksı seçmeniz gerekir. Köklerinin rahat etmesi önemli konulardan biridir.
Bu bitkinin tohumu genel olarak kış sonu ve ilkbahar aylarında ekilir. Eğer ısı ve ışık şartlarını sağlıyorsanız kış aylarında iç mekânda da ekebilirsiniz. Çimlenmesi için gece saatlerinde havanın en azından 8 derecenin üzerinde olması gerekir.