Ateş dikeni; herdem yeşil çalı türlerinden bir tanesidir. Kendi arasında farklı türleri de bulunan bu tür, bonsai olarak eğitilebilmek için oldukça uygundur. Yaprakları oval, küçük ve yeşil olan bu türün meyveleri kırmızıdır. En önemli karakteristik özelliği dallarında yer alan ve gerçekten canınızı yakabilecek dikenleridir. Bu dikenlere dikkat etmelisiniz çünkü benim parmağımda küçük bir delik oluştu 🙂
İçindekiler

Ateş Dikeni Bonsai Bakımı
Genellikle süs ağacı ve çalı olarak değerlendirilen bu türü, pandemi sürecinde ben de araştırdım ve bonsai koleksiyonuma eklemek istedim. Saksıdan çıkartmaya çalışırken gördüğüm kökler beni o kadar etkiledi ki bu kadar sağlıklı bir kök yapısı göreceğim aklıma gelmemişti. Saksının altında yer alan su tahliye delikleri birbirlerine kök kazıklar ile bağlanmıştı resmen. O kazık kökleri tek tek kestim ve ağacı saksıdan ancak çıkartabildim. Benim gibi bonsai sanatı için yeni bir adaysanız, bence bu ağaçla başlamalısınız.

Konumlandırma
Ateş dikeni; büyüme mevsimi boyunca güneşe ve yarı gölgeye uygundur. Aslında herdem yeşil olduğundan, meyve üretmek için güneşe ihtiyacı vardır. Çok güçlü rüzgarlardan ve soğuklardan korumanız, onun için en iyisi olacaktır.

Sulama
Bonsai sulama konusunda aynı şeyleri okumaktan sıkıldığınızı biliyorum. Ben de ilk okuduğumda ama yeter yani aynı şey de bu kadar tekrar edilmez diyordum. Ateş dikeni sulamasının da diğer bonsai sulama işlemlerinden pek bir farkı yok. Burada dikkat edeceğiniz nokta, kök bölgesinin daima nemli kalmasını sağlamak olacaktır. Büyüme mevsiminde her gün sulayabilirsiniz, kış aylarında haftada bir kere yeterli olacaktır.

Ateş Dikeni Gübreleme
Ateş dikeni bonsai bakımında meyve elde etmek istiyorsanız, potasyum ve fosfor ağırlıklı gübreler kullanmalısınız. Büyüme mevsiminde haftada bir kere sıvı bonsai gübresi kullanmanız yeterli olacaktır. Bonsai Gübreleme yazısını mutlaka okuyun.

Budama ve Telleme
Budama yapmak için ilkbahar ve büyüme mevsiminin sonu olan yaz sonu uygun olacaktır. Bunun dışında yeni sürgünleri iki yaprağa kadar budayabilirsiniz. Bunun dışında ben çok büyük yaprakları her mevsim kesiyorum. Çünkü dayanıklı bir ağaç, sorun olmadı şimdiye kadar. Kablolama için de yazının başındaki uyarıyı yapmakta fayda var. Telleme için çok müsait bir yapısı var ağacın ama dikenlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu dikenlerden kaçınarak dilediğiniz gibi telleme yapabilirsiniz.

Saksı Değişimi
Bu türde saksı değişimi için ilkbaharın başları uygundur. Büyük yaşlı ağaçlarda 2-3 yılda bir saksı değişimi yapılabilir. Saksı değişimi sırasında kök budamasını 1/3 oranına kadar yapabilirsiniz, çok güçlü köklerle karşılık verecektir mutlaka.
Genel anlamda ateş dikeni ile alakalı bilgileri sizlere aktarmaya çalıştım. Bu içeriğin altına yakın zamanda ateş dikeni bonsai ile alakalı bir video da ekleyeceğim. Böylece kazandırmaya çalıştığım estetik görünüm hakkında sizlerin de önerisini alabilir, yorumlarınızı daha kolay toplayabilirim. Ayrıca bonsai bakımı ya da ağaç türleri ile alakalı önerileriniz varsa blogumda misafir yazar olarak dilediğiniz gibi yazabileceğinizi de hatırlatmak istiyorum. Böylece hem bilgilerinizi yayabilirsiniz hem de bizler sizin tecrübelerinize daha kolay erişebiliriz. Yazar olmak için yorum kısmından başvuru yapabilirsiniz. YouTube kanalımı takip etmeyi unutmayın.
