Barış Çiçeği (Spathiphyllum Wallisii)

Yaygın olarak barış zambağı, beyaz yelkenler veya spathe çiçeği olarak bilinen Spathiphyllum wallisii, Araceae familyasından çok popüler bir ev bitkisidir.

Halk arasında Yelken Çiçeği olarak bilinen Barış Çiçeği, aynı zamanda Barış Zambağı ismine de sahip bir çiçektir. Bakımı oldukça kolay olan Barış Çiçeğini nadiren görebilirsiniz. Bu yazımızda Barış Çiçeği bakımı nasıl yapılır, Barış Çiçeğinin özellikleri nelerdir, Barış Çiçeğinin özellikleri nelerdir ve Barış Çiçeğinin faydaları nelerdir gibi birçok yararlı bilgiyi sizlere sunduk. İyi okumalar dileriz.

Genel Bilgiler

Spatifilyum cinsine ait Barış Çiçeği bitkisi, oldukça eşsiz ve zarif bir görüntüye sahiptir. Soğuk havayı sevmeyen bu harikulade çiçek, Amerika kıtasına özgü bir çiçektir aslında. Barış Çiçeği, familyasına aittir ve ilkbahar ile sonbahar mevsimlerinin aylarında çiçek açar.

Barış Çiçeğinin Anlamı

Barış Çiçeği isminden de anlaşılacağı üzere barışı temsil etmektedir. Birçok güzel şeyin de aynı zamanda sembolü olan bu güzel çiçek; masumiyeti, saflığı, huzuru da temsil etmektedir.

Özür dilerken satın alınabilir ve cenazelerde ölen kişinin artık huzura erdiğini, artık mutlu olduğunun mesajını vermek amacı ile de kullanılmaktadır. Uzak Doğu kültüründe Barış Çiçeği pozitif enerji anlamına gelirken; Hristiyanlık dininde Barış Çiçeği Mesih'in yeniden dirilişini ve yeniden doğuşunu temsil etmektedir. Barış Zambağının belirli bir hikayesi yoktur fakat birçok ifadeyi temsil etmektedir. Masumiyet, huzur, yeniden doğuş, özür ve saflık ifadelerini de simgeler bu zarif ve hoş çiçek.

Özellikleri

Barış Çiçeği ferah ve taze olan eşsiz güzellikte bir kokuya sahiptir. Kokusu ile mest eden bu çiçek aynı zamanda görenleri de görünüşü ile büyüler. Barış Çiçeği ev içerisinde yer alan sigara kokusunu da yok eder, havayı tazeler. Bakımına dikkat edildiğinde her mevsim açan bu nadide çiçek, insanlar ve evcil hayvanlar için oldukça zararlı ve toksik bir çiçektir.

Barış Çiçeğinin Faydaları

NASA bu eşsiz çiçeğin ortam temizleyici bir çiçek olduğunu söyleyerek sayılı ortam temizleyici çiçeklerden biri olarak önermektedir.

Morfoloji

Barış Çiçeği renkten renge ve birçok farklı boyutlarda çeşitlere sahip olabilmektedir. Bu geniş yelpazeli çeşitliliğin sebebi ise bu zarif çiçeğin yoğun bir biçimde melezleştirilmesidir. Barış Çiçeği çeşitleri çok çiçekli ve yapraklanan çeşitlere de sahip olabilmektedir. Çoğunlukla karşılaşabileceğiniz popüler Barış Çiçeği çeşitleri sırası ile; Spathiphyllum Piccolino, Spathiphyllum Blandum, Spathiphyllum Floribundum, Spathiphyllum Sensation,  Spathiphyllum Mauna Loa ve Spathiphyllum Wallisii'dir.

Bakımı

Barış Çiçeği birçok ülkede evlerde dekorasyon olarak tercih edilmektedir. Filtrelenmiş güneş ışığını ve nemli toprağı seven bu zarif çiçek gölgeyi çok sever.

Işık

Barış Çiçeği bazı türleri haricinde genellikle gölgeyi ve filtrelenmiş ışığı sevmektedir. Çok fazla güneş ışığı alırsa bitki yanar.

Toprak İsteği

Organik açıdan bolca zengin, gevşek saksı toprağını seven Barış Çiçeği, tropikal yerlerde yetiştiğinden tropik toprak yapısına uyan bir toprağı sever. Barış Çiçeği fazla nemli toprağı sevmez, bu nedenle toprağın fazla suyunu çekecek kil gibi bir kapta veya pişmiş bir toprak seçimi ile yetiştirmelisiniz.

Barış Çiçeğinin Su İhtiyacı

Barış Çiçeği muhakkak nemli bir halde durmalıdır fakat aşırı sulamadan ve yüksek oranlı klorlu sulamadan kaçınılmalıdır. Eğer evinizdeki su yüksek oranda bir klorak seviyesine sahip ise bu suyu birkaç gün dinlendirdikten sonra Yelken Çiçeğine dökün. Düzenli olarak aynı saatlerde, aynı oranda ve oda sıcaklığı ile sulamanız gerekir. Barış Çiçeğini sularken aynı zamanda suyu hep aynı günlerde sulamaya da özen göstermelisiniz. Kış aylarında 1 veya 2 kez sulanması gereken Barış Çiçeği, yaz aylarında sık sık sulanmalıdır.

Çoğaltılması

Barış Çiçeği bitkisini saksıdan çıkarıp bitişik kronları kesin. Yaklaşık on beş santimetrelik bir saksıyı ve nemli taze bir toprak ile doldurun. Topakları zaman kaybetmeden saksıya koyun ve bol bol sulayın. İyi ışık alan ve sıcak yere saksıyı koyun ve çiçeklenmesini kısa süre içinde görmüş olacaksınız. Zarif ve hoş kokulu Barış Çiçeği bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Bu çiçeğin sizden istediği şartlar yalnızca nemli bir toprak, yeterince su, gölgeli bir ortam ve filtrelenmiş ışık ister. Bütün bunlara ek olarak, ilgi aldığında daha verimli yetiştiği de gözlemlenmiştir. Barış Çiçeği düzgün bakılmadığında, yaprak biti, kırmızı örümcek gibi böceklerin bulaşması ile ve hatalı veya çok sulama durumlarında yaprakları sararır ve kurur.

Gübrelenmesi

Barış Çiçeğinin kış aylarında gübrelenmesi şart değildir fakat yaz mevsiminde sık beslenmeyi seven Barış Çiçeğini haftalık olarak beslemeli ve hatta sezon başında yavaş salınan peletleri tercih edebilirsiniz.

Çiçek Açma Zamanı

Barış Çiçeği, kendisine uygun ortam sağlandığında, doğru nem, filtrelenmiş ışık, tutarlı bir gübre ile çiçek açabilir. Fakat bilmeniz gereken en önemli husus Barış Çiçeğinin çok zor çiçek açtığıdır. Bu çiçeğe ideal bir ortam hazırlayarak çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Barış Çiçeği Hastalıkları

Barış Çiçeği hastalıkları genellikle yanlış bakım, yanlış sulama, fazla sulama veya bitkiye uygun olmayan saksı değişimleri yüzünden meydana gelir. Bu hastalıklar; kırmızı örümcekler, unlu bitler, yaprak bitleri ve fungal bir hastalık olarak bilinen Phytophthora Parasitica hastalığıdır. İlaçlama ile bu hastalıkları narin bitkinizden uzaklaştırabilir ve bitkinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Solmuş Yelken Çiçeği Nasıl Canlandırılabilir?

Barış Çiçeği uzunca bir süre sulanmaz ise boynu bükülebilir. Çiçeğinizi tekrar canlandırmanın en iyi yolu ise çiçeğin yapraklarını bir ip ile bağlamak ve yarım saat süre ile suda bekletmektir. Bir gün boyunca bu işlemi yaptığınızda Barış Çiçeği bitkisi eski canlılığına kavuşmuş olacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Barış Çiçeği (Spathiphyllum Wallisii)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page