Bodrum papatyası bakımı oldukça kolay olan çiçeklerden biridir. Sulama gibi bazı konulara özen gösterildiğinde birçok farklı Bodrum papatyası çeşidini kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bu bitki esasen uzun ömürlüdür. Bununla birlikte kış soğuklarına fazla dayanıklı değildir. Balkonlarda saksılarda sıklıkla yetiştirilirken, park ve bahçelerde de süs bitkisi olarak kullanılır.
Bodrum papatyası, Asteraceae familyasının bir üyesidir. Bodrum papatyası Latincesi Osteospermum olarak bilinir. Bu cinsin adıdır. Nitekim Bodrum papatyasının birçok farklı kültivarı ve türü vardır. Türleri arasındaki farklılık çiçek açma özelliklerine göre değişir. Kültivarları aylarda çiçek açmaya devam eder. Esas türlerde ise soğuğa dayanıklı olanlar ilkbahar aylarında, soğuklara dayanıksız olan türler ise ilkbahar ve sonbaharda çiçek açarlar.
Özellikleri
- Esas türleri kış soğuklarına pek dayanıklı değildir. Uzun ömürlü bu bitki güneşi çokça sever. Bahçelerde, parklarda ve balkonlarda çokça görebileceğiniz çiçeklerden biridir.
- Mor Bodrum papatyası ve beyaz Bodrum papatyası çokça tercih edilen türlerdendir. Bunun yanı sıra pembe, mavi, turuncu, sarı, eflatun gibi çeşit çeşit renkleri bulmak da mümkündür.
- Bu bitki yer örtücü özelliklere sahiptir. Akdeniz ve Güney Ege iklimlerinde kışı rahatlıkla atlatabilir. Bu iklimlerde sonbahar ve kış boyunca güçlü yan dallar çıkarır. Bazı çeşitlerinin dalları çok uzadığı için çitlere tırmandırılır.
- İlkbahar mevsiminde diktiğiniz fide sonraki yılda 1 metrekare alanı işgal edecek ve bol bol çiçek verecektir. İşgal etmesini istemiyorsanız kış aylarında budama yapmanız gerekir.
- Yaprakları dar, uzunca ve tek parçalıdır. Güneşi çok sever ve saksıda Bodrum papatyası yetiştirmek mümkündür. Sıcak dönemlerde toprağı bir kez dahi tamamen kurursa, çiçeklenmesi durur. Sulama düzenine yeniden özen gösterseniz dahi durum değişmeyecektir.
- Çiçeklenme dönemi kış aylarının sonu ve ilkbaharın başıdır. Karasal iklimlerde çiçek açma dönemi daha uzun olur. Serin gecelerin uzun olması çiçeklenmenin daha uzun ve verimli olmasını sağlar. Bu bitki iyi bir çiçeklenme için güneşli gündüzlere ve serin gecelere ihtiyaç duyar. İklim uygunsa kış boyunca da çiçeklenmeye devam eder.
- Türlerinin büyük bir kısmı eksi 3 derece soğuğa kadar dayanabilir. Bu türler genel olarak düz yaprak kenarlarına sahiptir. Bazı türleri ise kışın eksi 7 dereceye kadar dayanabilir. Bu türlerin yapraklarının kenarı genellikle dişlidir ve çiçeklerinin ortasında lacivert hale vardır.
Bodrum Papatyası Bakımı
Bodrum papatyası bakımı genel olarak kolaydır. Güneşli yerleri çok sever. Toprak konusunda pek seçici değildir ancak sulama düzenine çok dikkat etmek gerekir.
Konum
Bu bitkinin iç ortamlarda yetişmesi oldukça zordur. Güneşi çok seven bir bitkidir. Bu nedenle balkonda ya da terasta saksıda yetiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Akdeniz ve Güney Ege’de bahçede de bakabilirsiniz. Yalnızca mümkün olduğunda güneş almasına özen gösterin. Bahçede ekecekseniz, kuvvetli rüzgâr alan yerlerden uzak tutmalısınız. Görece olarak gölge yerlerde de yaşayabilirler ancak çiçek verimleri çok düşecektir.
Toprak
Bu bitki toprak açısından pek seçici değildir. Yalnızca geçirgen bir toprak olması gerekir. Tuzlu ve fakir olan topraklarda dahi gelişebilir. Saksıda Bodrum papatyası bakıyorsanız, torf toprağa biraz ponza taşı ve dere kumu karıştırmanız geçirgenliği artıracaktır. Bahçeye ekecekseniz hiçbir sorun olmayacaktır. Uygun şartları sağlarsanız iyi bir şekilde gelişecektir.
Sulama
Bodrum papatyası sulama konusunda oldukça hassastır. Çiçeklenme dönemlerinde sık sık sulanmaları gerekir. Toprağın tamamen kuru kalmaması gerekir. Tamamen kupkuru kalırsa çiçeklenmesi duracaktır. O sene bir daha çiçek açmasını beklemeyin. Yaz aylarında çiçek açmıyorsa, susuz kalması çok da önemli değildir. Kaktüsler gibi kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Sulama yaparken, sık sık sulayın ancak çok fazla su vermemeye dikkat edin. Aşırı su vermeniz köklerin çürümesine neden olur. Toprak eşit derecede nemli olmalı ancak su birikmemelidir.
Gübreleme
Bitkinin verimli bir şekilde çiçeklenmesini istiyorsanız, besin vermeniz iyi olacaktır. Özellikle gelişme döneminde ayda bir kez besin verebilirsiniz. Suyla birlikte verilen sıvı gübrelerden vermeniz yeterlidir. Eylül ayı itibariyle dinlenme evresi başladığı için gübrelemeyi de bırakmanız gerekir.
Budama
Bodrum papatyası budama işlemi, solmuş çiçeklerin bitkiden uzaklaştırılmasından ibarettir. Bu sayede bitki enerjisini yeni çiçeklere ayıracaktır. Yılın sıcak dönemlerinde en verimli çiçeklenmesi bittiğinde kapsamlı bir budama yapabilirsiniz. Sonbahar mevsiminde yapılacak üçte birlik bir budama, soğuk mevsimde hayatta kalmasına da yardımcı olacaktır.
Kışlama
Bodrum papatyası bakımında kışlama dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Türüne bağlı olarak soğuklara dayanıklılığı değişiklik gösterir. Buna karşın havanın sıfırın altında kaldığı durumlarda, bitkiyi iç mekana alabilirsiniz. Akdeniz ve Güney Ege’de kışı dışarıda rahatlıkla geçirebilirler. Bu dönemde gübreleme yapmamanız gerekir. Kış mevsimini içerde geçirmişse, ilkbahar aylarında bitkiyi kademeli olarak dışarıya alıştırmalısınız.
Bodrum Papatyası Çoğaltma
Evlerde, bahçelerde bakılan Bodrum papatyalarının birçoğu hibrittir. Hibrit Bodrum papatyası tohumunu ekseniz dahi aynı özelliklerde bir bitki elde edemezsiniz. Zaten bu türlerden tohum almak da pek kolay değildir. Bu sebeple çelikle çoğaltmak çok daha iyi bir yöntemdir. Hem başarı şansı yüksektir hem de aynı özelliklere sahip bitki elde edebilirsiniz.
Bodrum papatyası tohumundan yeni bir bitki elde etmek istiyorsanız, serin havaya ihtiyacınız vardır. İlkbaharın ilk dönemlerinde tohumları ekmelisiniz. Bu tohumlar serin havada çimlenir. Kışın don olayı görülmeyen yerlerde, tohumlar yaz sonunda ekilir. Tohum ektiğiniz kapları kuzey rüzgârları alan yerlerde tutmalısınız. Tohumlar çimlendiğinde ise güneşli yerlere alınmalıdır.
Çelikle Bodrum Papatyası Çoğaltma
Nisan ayının sonu ya da eylül ayının sonu köklenme için en iyi zamanlardır. Hava sıcaklıklarının 16 ve 24 derece arasında olduğu dönemlerde çelikleri ekebilirsiniz. Çelik için, tomurcuğu bulunmayan yan dalları tercih etmelisiniz. Bu dalın alt yaprakları kesmeli yalnızca üstte iki tane bırakmalısınız. Çelikleri ektiğiniz kabın doğrudan güneş almaması gerekir ancak kuvvetli bir aydınlığa ihtiyacı vardır. Yaklaşık olarak bir ayda köklenecektir. Kalıcı yerlerine aldığınızda, tepeden birkaç santim uzamışsa, koparın. Bu sayede daha fazla yan dal çıkacak ve daha çok çiçek açacaktır.
Daldırma Yöntemiyle Bodrum Papatyası Çoğaltma
Daldırma yöntemi son derece basit çoğaltma işlemlerinden biridir. Bu bitki, siz hiç müdahale etmeseniz dahi kendi kendine toprağa temas ettiği yerlerden kök salar. Bu kökler zamanla toprağa işler. Siz de bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Uzun olan dalların bir kısmını yaklaşık 5 santim derinlikte toprağa gömmelisiniz. Dalın ucunun dışarda kalması yeterli olacaktır. Rüzgâr ve benzeri sorunları etkilenmesini istemiyorsanız, toprağın üzerine ağır bir taş da koyabilirsiniz. İki ay kadar sonra bu dal köklenecektir. Ana bitkiden keserek, istediğiniz başka bir yere dikebilirsiniz. Ayırma işlemi için en iyi zaman ise sonbahar mevsiminin başı ve kış mevsiminin sonudur.
Sık Sorulan Sorular
Bu bitki genel olarak çelik yöntemiyle başarılı bir şekilde çoğaltılabilir. Bunun yanı sıra özellikle bahçede bakımı yapılanlar için daldırma yöntemi de kullanılabilir. Genellikle hibrit türlerine bakım yapıldığı için tohum vermesi çok zordur. Tohum verse de ana bitkiyle aynı özellikleri sergilemez.
Osteospermum türleri, güneşli yerleri çok sever. Bu bitkinin doğrudan güneş alması çok önemlidir. Soğuklara ise genellikle pek dayanıklı değildir. Akdeniz ikliminde bahçede, sıcak ortamda kolaylıkla yetişirler.
Osteospermum, güneşi çok seven bitkilerden biridir. Ne kadar uzun süre sıcaklıkta ve güneşte kalırsa çiçeklenmesi de o kadar verimli olacaktır.
Osteospermum, türüne bağlı olarak kışa dayanıklılığı da değişir. Genel olarak en fazla eksi 3 dereceye kadar dayanıklıdır. Bazı türleri eksi 7 dereceye de dayanabilir. Bununla birlikte sıfırın altındaki sıcaklıklarda kalmaması daha iyi olacaktır.