Bonsailerde gübreleme; ağacınızın gelişmesi ve istediğiniz gibi büyümesi için çok önemlidir. Sağlıklı bir ağaç yetiştirebilmek için, ağacınızın gelişme dönemlerinde düzenli olarak ihtiyaç duyduğu besinleri gübre sayesinde almasını sağlayabilirsiniz. Bu yazıda bonsai gübreleme teknikleri ve bu gübreleme işlemlerinin önemini aktarmaya çalışacağım. Öncelikle gübrelemenin neden gerektiği ile alakalı başlamak en doğrusu olacaktır.
İçindekiler
Bonsailerde Gübrelemenin Önemi
Bonsailer, küçük ağaçlardır. Dolayısıyla bulundukları ortam da ona göre küçüktür, topraktaki besin miktarı da aynı oranda azdır. Dolayısıyla toprakta bulunan azot, fosfor, kireç vb. besinler çabuk tükenir. Bu noktada, bonsaileri gübre yardımıyla ek besinlerle besleyebilir, gelişmelerine katkı sağlayarak hayatta kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Organik olsun, inorganik olsun tüm gübrelerde şu üç temel bileşen bulunur. Azot, fosfor ve potasyum. Bu üç önemli bileşenin, toprağa iletilmesi ve en nihayetinde ağaçla buluşması sonucunda herbiri ayrı görevleri yerine getirir. Azot; yaprakların ve gövdenin gelişmesine katkı sağlar, fosfor; çiçeklerin sağlıklı olmasını ve sağlıklı kökler büyümesine katkı sağlar, son olarak da potasyum; ağacın genel sağlığını düzenleyerek hem daha iyi yaşamasına hem de daha güzel görünmesine katkı sağlar. Bu üç temel bileşenin dışında gübrelerde; demir, magnezyum, bor gibi yan besinler de bulunur.
Ne Zaman Gübrelemeliyim?
Ağaçların büyük bir kısmı gelişme dönemi boyunca gübrelenmelidir. Bu dönem; ilkbahar başlarından, sonbahara kadar süren dönemi kapsar. Bazı büyük ağaçlar ya da farklı türler yılın tüm zamanları gübrelenme isteyeceği için, bu konuda bir rehber hazırlamaya karar verdim. Dolayısıyla şimdilik geniş bilgiye sahip olmadığımdan aktaramıyorum. Yine de en güzeli, gelişme dönemi boyunca belirli aralıklarla ağacımızı gübrelememiz olacaktır.

Bonsai Gübreleme İçin Hangi Gübreyi Seçmeliyim?
Bonsainiz için doğru gübre seçimi yapmanız önemlidir. Araştırmalarım sonucunda genellikle ilkbahar aylarında azot miktarı nispeten yüksek gübreler tercih ediliyor. Yaz aylarında ise tüm bileşenlerin dengeli biçimde dağıldığı gübrelere yönelmek daha doğru oluyor. Son olarak da sonbahar aylarında yine azot miktarı yüksek gübrelere geçmenin doğru olduğu yönünde birçok yazı okudum. Bunların dışında iç mekan bonsaileri için durum değişiyor. İç mekandaki bonsailer mevsimsel etkileri yaşamadığından, daha dengeli gübrelerle desteklenmeleri gerekiyor. Sürekli gelişme çabasında olan bu ağaçları, yıl boyunca dengeli karışıma sahip gübrelerle beslemeniz en mantıklı yol olacaktır. Gübre alacağınızda paket arkasında ya da ürün açıklamasında bu değerleri bulabilirsiniz. Dikkatli okumanız ağacınızın yararına olacaktır.

Bonsailerde şu son dönemlerde katı gübre yerine sıvı gübre kullanımı da yaygınlaştı. Ben de evde sıvı gübre kullanıyorum gelişmekte olan bonsai adayları için. Bunun sebebi hem daha kolay kullanımlı olması hem de katı gübre ile ağaçlara zarar verebilirim korkusu. Siz hangisinde tecrübeli iseniz onu kullanabilirsiniz. Ben de birkaç sene içinde katı gübreye geçerek geleneksel gübreleme yöntemlerini kullanacağım.

Sıvı Bonsai Gübresi
İnternette ve bitki mağazalarında kolayca bulabileceğiniz bir gübre. Ben internet üzerinden satın aldım ve talimatlara göre kullanıyorum suyla karıştırarak. Arkasında yer alan besin bileşenlerinin oranlarını da ayrı bir yazıda belirteceğim.

Katı Bonsai Gübresi ve Bonsai Gübreleme
Katı gübreler, doğrudan toprağa atmak yerine kaplar ve çay torbası gibi filtreler kullanılıyor. Bunun sebebi doğrudan ileterek ağaca zarar vermemek ve daha dengeli beslenmesini sağlamak.
