Bonsai Stilleri

Ana SayfaBonsaiBonsai Stilleri

Bonsailer, her özellikleri için ayrı ayrı sınıflandırılan eserler. Yıllar boyunca farklı ustalar tarafından geliştirilen ve en nihayetinde kurallar haline gelen bu özelliklerden bir tanesi de Bonsai’nin stilidir. Bonsai stilleri aslında budama, duruş ve form gibi öne çıkan ayırt edici özelliklerin bir sonucudur. Yine de hatırlatmakta fayda var; bu kurallara uymak zorunda değilsiniz. Bunlar sadece özelliklerin bir şekilde sınıflandırılması ile alakalı şeyler. Aşağıda yer alan stillerin neredeyse hepsine bir gün sahip olmak benim de hayallerim arasında ama yine de sabırlı olmak gerekiyor. Henüz benim gibi amatör biriyseniz, mutlaka sabırlı olmalı, yılmamalısınız. Bu tarzları denediğinizde ya da bu tarza yakın modelleri gördüğünüzde aşağıda yer alan yorum kısmını kullanarak bu siteye ekleyebilirsiniz.

Hokidachi

Bu tarz; yaprak döken, ince dallı ağaçlarda uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yöntemde gövde dik durur ve düzdür. Genelde ağacın 1/3’lük kısmı kadar yarım çember şeklinde dallar uzanır.

Chokkan Tarzı

Ağacın tam olarak dik durduğu formdur. Bu formu doğada sık sık görebilirsiniz. Bir ağacın bu formda doğal olarak büyümesi için güneş ışığını net olarak alabilmesi ve etrafında rakip ağaçlar olmaması gerekir. Bonsai’de en yaygın stil Chokkan’dır denilebilir.

Moyogi Tarzı

Aslında market bonsaileri olarak bilinen ağaçların çoğu bu tarzda sunulur. Genellikle S şeklinde kıvrımlardan oluşurlar, alt kısmıdaki kalınlık kıvrımlar sonrası yukarıda zayıflayarak sivrilir. Gövdenin toprakla buluştuğu kısım ile tepede kıvrımın bittiği kısmın paralel olması beklenir.

Shakan Tarzı

Benim favori tarzım. Ağaçlar; doğada sürekli bir rüzgara maruz kaldığında ya da güneş ışığına ulaşabilmek için kendini eğdiğinde bu şekli alabiliyor. Bonsai’de ise bu tarzı yakalamak için telleme gibi işlemler yapılabilir. Çok sık rastlanmayan stillerden birisidir, bence bu formun gerçek şeklini yakalamak usta işidir. Yaklaşık 60 derecelik bir açıyla eğim beklenir.

Kengai Tarzı

Bu tarz, çağlayan tarzı bonsai olarak da bilinir. Genellikle uçurum kenarındaki ağaçların çevresel faktörlere bağlı olarak uçurum boyunca aşağıya eğilmesi ve o şekilde büyümesi sonucu oluşur. Bu stil biraz zordur çünkü ağaçlar yukarı çıkma eğiliminde olacaktır. Bu tarz bonsai formunu yakalamak için ağacınızın biraz olgunlaşmasını bekleyip, uzun saksıda eğitmeniz gerekecektir.

Han-Kengai Tarzı

Adından da anlaşılacağı üzere bu stil yarı çağlayan tarzı bonsai anlamına gelir. Bu stil de klasik kengai gibi çok zordur. Bu stilde ağaç büyüdükçe saksının alt kısmını geçmeyecek şekilde eğitilmeli, ona göre eğim verilmelidir. Sıkı tellemeler ister.

Bunjingi Tarzı

Bu tarz bonsaileri de doğada sıklıkla görebiliriz. Bu stildeki bonsailerin doğal ortamlarında diğer ağaçlarla rekabet çok fazladık. Bu fazla rekabet sonucunda ise ağaçlar sadece yukarı doğru uzayarak hayatta kalabilir, böylece güneş ışığına ulaşabilir. Hal böyle olunca ağacın sadece tepede kalan kısımlarında dallanmalar, yeşillikler olacaktır. Üst kısmın altındaki yerler hem çarpıktır, hem de dalsız, keldir.

Fukinagashi Tarzı

Rüzgarlı bonsai tarzı diyebiliriz. Bu tarz bonsailer de doğada hayatta kalma mücadelesini simgeler. Dallar da gövdeler de rüzgar arkalarından geliyor şekilde durur. Dallar nerede olursa olsun, rüzgarın olduğu yöne doğru bükülür. Ben de erguvan bonsai için bunu yapmayı düşünüyorum.

Sokan Tarzı

Çift gövdeli bonsai stilidir. Bu stil, oldukça yaygındır ama bana kalırsa nizami yapmak zordur. Genelde gövdeler aynı kök sisteminden beslenir, böyle olmalıdır. Gövdelerden bir tanesi, diğerine oranla daha çok gelişecek olsa da taç kısımları eşit olacak şekilde yetiştirilecektir.

Kabudachi Tarzı

Aslında çift gövdeli bonsailerle aynı mantıkta olsa da bu tarz ağaçlar; çok gövdeli bonsai stili olarak bilinir. Yine taç bölgelerinin aynı sınırda bitmesine özen gösterilmelidir, bakımı diğer ağaç stillerine göre nispeten kolaydır.

Yose-ue Tarzı

Bonsai Ormanı olarak da bilinir. Birçok ağacın, uzun ve geniş bir saksıda birlikte yetiştirilmesi ile elde edilir. Bence çok şık bonsai görünümlerinden birisidir. Ben de ınstagram sayfamda paylaşacağım yakında böyle bir orman yapıp.

Seki-joju Tarzı

Kayada yetişen ağaç olarak da bilinir. Bonsai’nin gerçekten bir kayanın üstünde büyümüş gibi görünmesi için, eğitilmesi anlamına gelir. Doğada herhangi bir kayalık arazide yetişen ağaçların, besin bulmak umuduyla köklerini dolaştırması, sonucunda toprağa ulaşması durumunda bu görünüm elde etmesinden ilham alınmıştır. Genellikle Ardıç (Juniper) ve Ficus tarzı ağaçlarda bu stili görebilirsiniz. Oldukça şık görünürler.

Ishizaki Tarzı Bonsai Stilleri

Bu tarz bonsailer sekijoju’nun aksine kaya üstünde değil içinde kök büyür. Kayalarda açılacak delikler ya da birden fazla kayanın birleştirilmesi sonucu bu stili oluşturabilirsiniz. Bu tarz kompozisyonlarda ağacın doğada göründüğü gibi görünmesine özen göstermek gerekir. Güçsüz, zayıf ve çok mücadele vermiş bir görünüm aranır.

Ikadabuki Tarzı

İşte bu çok enteresan! Bazen ağaçlar ormanlarda devrilir ve öylece seneler boyunca kalır. Bir şekilde hayatta kalan ağaçtan ise yeni hayat belirtileri, dallar hatta ağaçlar belirir. İşte Ikadabuki tarzı bonsailerde bu kompozisyon yansıtılmaya çalışılır.

Sharimiki Tarzı Bonsai Stilleri

Çok yaşlı ağaçlarda siz de görmüş olmalısınız; bazen ağaçların gövdelerinde çürümeler, kopmalar ve renk değişiklikleri meydana gelir. Bazı yerlerde meydana gelen bu değişikliklerin sebebi çevresel koşulların zorluğudur. Bu koşullar bazen tuz, bazen güneş bazen de rüzgar olabilir. İşte bu şekli alması için özel yöntemler uygulanarak görünüm verilen çalışmaların tarzına sharimki tarzı adı verilir.

1 Yorum

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı