Yazıya klasik bir giriş yapayım; az sulamak da çok sulamak da ağaçlar için zararlıdır. Dolayısıyla bonsai sulama ile alakalı tecrübe kazanmalı, okuyup araştırmalısınız. Birçok kişi bonsaisine çok su vermenin zararlı olduğunu düşünüp az sulayarak ölmesine, bazı kişiler de az sulamanın zararlı olduğunu düşünüp çok su vererek köklerin mantar hastalığına yakalanıp çürümesine sebep oluyor. Bu yazımda, bonsaileri sularken dikkat edilmesi gerekenler hakkında araştırdığım kaynaklardan bazı bilgileri derlemeye çalıştım. Haydi başlayalım.
İçindekiler
Bonsai Nasıl Sulanmalıdır?
Bonsainizin toprağı suyu çok rahat tahliye edebilen bir yapıdaysa, çok sulamanın aslında suyun altlıkta birikmesi olduğunu belirtmekte fayda var. Bonsainizi suladığınızda, ihtiyacı olmayan suyu dışarı tahliye etmesi için drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More sağlayan kumlar kullanıyoruz. Bu kumların amacı suyun toprakta birikmesini önlemek ve köklerin aşırı sudan çürümesini önlemek. Dolayısıyla öncelikle altlık kullanıyorsanız, ağacınızın altlığında ASLA su birikmemesi gerekir. Birikmesi halinde ise derhal boşaltmalısınız, çünkü bonsailer dipten su çektiklerinde çürümeye başlarlar.

Toprak Kurudukça Sulayın
Saksınızdaki toprağın üstten kurumaya başlaması, sulanmaya ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda parmağınızı hafifçe toprağa bastırın ve az derinlerde ne olduğunu hissetmeye çalışın. Kuruluk baş göstermeye başladıysa, toprağın nemli kalmasını sağlamak için sulayın.

Bonsai Sulama Düzenli Yapılmaz
Bonsainizin hangi dönemde ne kadar su isteyeceğini bilemezsiniz. Dolayısıyla bir sulama rutininiz olmasın, bunun yerinde sık sık kontrol ederek bonsai toprağının nemli kalmasını sağlayın.

Doğru Toprağı Kullanın
Bonsai toprak karışımı ile alakalı önerilerin yer aldığı bir yazı paylaşmıştım. Bonsainizin su tutmayan toprak karışımına sahip olduğundan emin olmalısınız.
Benim Bonsai Sulama Yöntemim
Ben bonsaileri ve bonsai adaylarını sularken drenajlara ve toprağa güveniyorum. Genellikle bonsailerimi sularken bir rutine bağlı kalmıyorum ve her gün topraklarını kontrol etmeye gayret gösteriyorum. Sulama yaparken de başlarda basınçlı su püskürtücü fısfıs kullanıyordum ama artık direkt suyu dipten yavaşça dökmeyi tercih ediyorum. Aşağıdaki adımları tek tek uyguluyorum her toprak kurumasında;
- Saksıların altlıklarını, saksılardan ayırıyorum.
- Toprağı kurumuş ağaçlara dipten bolca su vererek saksının drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More deliklerinden çıkmasını izliyorum.
- Fısfıs yardımıyla ağaca yağmur etkisi yaratacak üstten hafif sulama yapıyorum.
- Yarım saat bekledikten sonra saksı dibinden yeniden sulama yapıyorum.
Bonsaileri suladıktan sonra doğrudan güneş ışığına almayın. Mümkünse güneşin batmasına yakın sulamaya kendinizi alıştırın, böylece daha sağlıklı ağaçlar elde edersiniz.
