Doğru toprak karışımını kullanmak, ağacınızın ömrünü uzatır ve daha verimli büyümesine olanak sağlar. Bu bakımdan bonsai toprağı karışımı yapacaksanız ya da hazır satın alacaksanız mutlaka en iyi toprak karışımına ulaşana kadar pes etmeden çalışmalısınız. Ben bu yazıda, kendi toprak karışımımından ve ağaçlarıma nasıl etki ettiğinden biraz bahsetmek istiyorum. Ayrıca önerdiğim toprak karışımı oranlarını uygularsanız, iyi sonuçlar elde edeceğinizi düşünüyorum.
İçindekiler
Bonsai’de İdeal Toprak Karışımları Nasıl Olmalıdır
Bonsainiz için toprak değişimi yapacaksanız mutlaka inorganik toprak karışımları üzerinden çalışmalısınız. İnorganik topraklar, organik topraklara göre daha sağlıklı ağaçlar yetiştirmeniz için idealdir. Organik topraklar suyu içerisinde tutar ve oldukça fakirdir. Yani direkt torfa ağaç dikmek büyük yanlışken yapılan başka bir hata da bonsaiyi bahçe toprağına dikmektir. Bu tip verimsiz topraklar susuz kaldıklarında çamurlaşır ve katı hale gelir, dolayısıyla ağacınız yeteri kadar beslenemez ve büyüyemez. Özetle; organik toprakları ağacınızla buluşturmayın.

Bonsai Toprağı Karışımı Önerisi ve Benim Karışımım
Bonsai toprak karışımım konusunda birkaç araştırma yapmış olsam da insan en nihayetinde kendi yolunu buluyor. Ben perlit, pomza ve torf karışımı bir toprak yapmıştım ve bu karışımda ağırlığı perlit ile poza üzerine eşit olarak dağıtarak torf oranını çok düşük tutmuştum (%30 civarında) yine de tatmin olmadım. Toprağın suyu çok tuttuğunu fark ederek, bu karışımı daha da inorganik hale getirmeye karar verdim. Çok zararlı bir durum olmasa da toprağın üst tabakasındaki hafif yapışıklık hoşuma gitmemişti. Hal böyle olunca toprak karışım için biraz daha düşünmeye devam ettim ve pomza oranını yükseltmeye karar verdim. Artık karışımlarımda şu karışım oranını tercih ediyorum; %50 Pomza, %20 torf ve %30 perlit karışımı.

Bonsai Toprak Karışımının Öne Çıkan Özellikleri

Bonsai Toprağı İyi DrenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile Sağlamalıdır
Fazla suyun saksıdan derhal tahliye edilebilmesi için, toprağın geçirgen yapıda olması önemlidir. İnorganik topraklar tuzu biriktirmez ve toprağın havalanmasını sağlayan boşluklara sahiptir. Çok fazla su tutan organik topraklar, köklerin çürümesine neden olur.

Nem Tutmalı, Suyu Muhafaza Etmeli
İyi bir bonsai toprağı, yeteri kadar nem tutma kapasitesine sahip olmalıdır. Böylece kökler yeteri kadar beslenebilir.

İyi Havalandırma Sağlamalı
Bonsai toprağınızdaki küçüklü büyüklü parçalar, toprağın iyi şekilde havalanmasını ve oksijen almasını sağlar. Bu döngü köklerin havalanmasına katkı sağlar, daha sağlıklı ve güzel kökler oluşturur. Böylelikle yararlı mikroorganizmalar da toprakta hava alarak kökleri baştan uca besler.
İyi drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile sağlayabilmesi için partiküllerden oluşan toprak, iyi bir beslenme ve az tuz tutumu sağlar. Organik topraklar suyu hapsedeceğinden, köklerin sürekli ıslak kalmasına neden olur ve çürüme başlatabilir. Dikkat etmelisiniz.
Akadama Bonsai Toprağı Nedir?
Akadama; bonsai için özellikle üretilen, pişmiş ve sert Japon Kili olarak bilinir. Kullanmaya başlamadan evvel elekten geçirilmelidir. Toprağa karıştırdığınız ya da doğrudan %100 akadama ile oluşturduğunuz saksı toprağının iki yıl kadar sonra parçalanmaya başladığını görebilirsiniz. Yani akadama’nın ömrü suyla temas ettiği için 24 ay kadardır. Akadama; başka organik ya da inorganik topraklarda karışım elemanı olarak kullanılabileceği gibi, bir saksıyı %100 akadama ile de doldurabilirsiniz. Maliyetli olduğu için ben bunu tercih etmek yerine karışımın bir kısmını akadama ile oluşturmayı tercih ederdim. Siz bilirsiniz.
Pomza Nedir?
Pomza; bir tür volkanik topraktır. Pomza da akadama gibi suyu çok iyi tutar ve drenaja katkı sağlayarak köklerin iyi beslenmesine katkı sağlar. Pomzayı ben de bonsai toprak karışımımda kullanıyorum, çok da memnunum. Yine pomza kullanmadan önce elekten geçirmeniz, daha kaliteli bir toprak elde etmenize katkı sağlayacaktır.
Organik Torf Nedir?
Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz saksı toprağı karışımlarıdır. Bu karışımlar yukarıda da belirttiğim gibi nemi çok fazla hapsettiği için tek başlarına kullanıldığında zararlı olur. Yine de torfları bonsai toprak karışımının bir elemanı olarak kullanmak, çok iyi sonuçlar almanıza katkı sağlayacaktır.
Çakıl Toprak Nedir?
Bonsai toprak karışımında nispeten küçük çakıl parçaları kullanmak, toprağın havalanmasını sağlar. Böylelikle toprağın drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile kapasitesi artacağı gibi oksijen seviyesi de artar. Köklerin beslenmesinde katkısı olur.
Aklınıza Takılanları Sorun

%50 Pomza, %20 torf ve %30 perlit karışımı. Bu karışımı zelkova için de kullanabilir miyiz?
Teşekkürler yazınız için..
Merhaba. Evet kullanabiliriz. Köklenme ve sarma konusunda perlit, toprak kalitesi konusunda pomza yardımcı olacaktır.
teşekkür ederim..iyi bloglamalar..
genelde kırmızı pomza satılıyor piyasada. ne dersiniz bu da iş görür mü?
Evet iş görür. Genel faydasına bakacak olursak aralarında çok bir fark yok. Burada önemli olan toprağın geçirgenliğinin artırılarak, köklerin bu lav taşlarının arasındaki mikro deliklerde gelişmesi.
Merhaba. Hediye gelen bonzai ağacımın toprağı ağaç yongası üzeri yosun. Bunun içinde ne kadar kalmalı. Saksısı taş parçası ve drenaj deliği yok. Saksısını büyütürsem ağaç yongalı yosun karışımı kullansam işe yarar mı?
Merhaba;
Hediye gelen bonsailerde genelde ölü yosunlar kullanıyorlar. Eğer saksınızda drenaj deliği yoksa, ağacın türüne bağlı olarak saksı değiştirme mevsimine kadar çok dikkatli sulama yapmalısınız. Saksısını şimdi büyütürseniz olası bir şok kaçınılmaz olacaktır.