İçindekiler
Bonsai’de Toprak Değişimi Neden Yapılır?
Her bitkide olduğu gibi bonsainizin de toprağının düzenli aralıklarla değiştirilmesi, havalandırılması gerekir. Bonsai adayı olsun, bonsai olsun saksıda yetiştirmeye çalıştığınız tüm ağaçlarda bir süre sonra topraktaki besinler etkisini yitireceğinden, toprağını yenilemek hem ağacınızı rahatlatır hem de daha iyi beslenmesine katkı sağlar. Toprak değişiminin bir diğer sebebi de bu esnada bonsaide kök budaması da yapılmasıdır. Eski toprağa aşırı bağlanmış, birbirine geçmiş ve sertleşmiş köklerde bazı hastalıklar ve mantarlar görülebileceğinden, bonsai toprak değişimi esnasında kök budamasının da aynı anda yapılması uygun olacaktır.

Bonsai’de Toprak Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Bonsailerde toprak değişimi genellikle ilkbaharın başlarında yapılır. Ağacın kış uykusundan henüz uyanmak üzereyken bu işlemin yapılması, hem bonsainizin şok geçirmesinin önüne geçer hem de baharla birlikte uyandığında daha kolay adapte olmasını sağlar. Toprağı ve saksısı tazelenen, kökleri uygun şekilde budanan bonsainiz ilkbahar ile birlikte daha güçlü yaprak ve çiçek sağlayacaktır.

Bonsai Toprak Değişimi Nasıl Yapılmalıdır?
Bonsainizde toprak değiştirmeye karar verdiyseniz, öncelikle toprak değişimi esnasında toprakları dökebileceğiniz genişçe bir kap ya da örtü üzerinde bunu yapmalısınız. Eğer bonsainizi saksıya sabitlemek için tel kullandıysanız, mutlaka teli alttan keserek boşa çıkarmanız gerekecektir. Bu adımı unutmayın, yoksa ağacınız zorlanabilir çektiğinizde ve zarar görebilir. Bonsainizi saksısıyla birlikte havaya kaldırarak öncelikle saksıya sıkışıp sıkışmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu, ağacınızı kök kısmına yakın bir noktadan hafifçe çekip saksıdan ayırmaya çalışmaktır. Bunu yaptığınızda kolayca çıkıyorsa ağacınızı ve saksınızı ayırabilirsiniz. Fakat bunu yapmanıza rağmen çıkmadıysa; spatula ya da başka bir alet kullanarak saksı ile toprak arasındaki boşluğu genişletmeye çalışabilirsiniz. Tüm saksıyı dönecek şekilde bu işlemi yaptığınızda ağacınızın saksıyla arasındaki sıkışıklık gidecek, yavaş yavaş sökülmeye başlayacaktır. Ağacınızın saksıyla temasını kestikten sonra öncelikle saksınızın içerisindeki eski toprağı dökmeniz gerekecektir. Bu toprağı döktüğünüzde, saksınızı içerisini yıkamak için bir kenara koyabilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra öncelikle ağacınızın köklerindeki fazla toprağı kök tarayıcısı ile çok sert davranmadan tarayarak ayırmalısınız, ardından kök budaması işlemi için kenara koymalısınız.
Adım Adım Bonsai Saksı ve Toprak Değişimi
- Öncelikle değişim için ihtiyacınız olan tüm aletlerin yanınızda olduğundan emin olun. Bu aletler; kök tırmığı, makas, kerpeten, toprak darbe çubuğu
- Bonsainiz ile saksı drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More delikleri arasında yer alan telleri sökün. Bu işlemi yapmazsanız ağacınıza zarar verebilirsiniz.
- Yukarıda anlattığım gibi, bonsainizi saksısından dikkatli şekilde çekin ve çıkarın.
- Çektiğinizde köklerin tüm toprağı sardığını göreceksiniz. Bu doğaldır, gözünüz korkmasın.
- Öncelikle çubuk kullanarak köklerdeki toprağı dökmeye başlayın. Bu işlemle kök kenarlarındaki toprakları arındırmak hedeflenir ve nazik olmanızda fayda var.
- Kökleri açığa çıkarttıktan sonra, makasla uzun kökleri budayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken köklerin maksimum 2/3’si kadarını kesebileceğinizi unutmayın. Beslenmesi için köklerine ihtiyacı var ağacın.
- Kök budama işleminden sonra saksınızı ağacınıza hazırlamak için drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More deliklerine filtrenizi takın.
- Telleri bonsainizin altındaki deliklerden geçirdikten sonra, ağacınızı bağlayacak uzunlukta olduğundan emin olun.
- Saksınızın en altına, drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More katı denilen katı yapın. Bu katta akadama ya da lav taşı olarak bulabileceğiniz toprağı kullanabilirsiniz.
- İlk katı koyduktan sonra ikinci kata piyasada bulabileceğiniz bonsai toprak karışımı koymalısınız.
- Bu katın üzerine ağacınızı, kökleri alev gibi yayılacak biçimde, dikkatlice koyabilirsiniz.
- Koyduğunuz ağacınızın yanlarını bonsai toprak karışımı ile örtmeye devam edin. Bu sırada ağacı tek elinizle sabit tutmaya çalışın.
- Çubuk kullanarak toprağa hafif hafif vurun. Böylece titreşimle toprak yerini bulacak, güzelce saksıya oturacaktır.
- Önceden dışarıda pay olarak bıraktığınız tel yardımıyla ağacınızı saksıya sabitleyin.
- Ağacınızı sulayın.
