Bonsai kış bakımı, bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre değişkenlik gösterir. Eğer don olaylarının çok yaşandığı bir coğrafyada yaşıyorsanız, bonsailerde kış bakımı konusunda çok sıkı çalışmalısınız. Doğada bütün ağaçlar iklime bağlı olarak -10 santigrat derecenin altındaki aşırı soğuklara maruz kalabilir. Bu soğuklara maruz kalsalar da kökleri, bu soğuklardan etkilenip donmak için çok derinde olduğu için herhangi bir problemle karşılaşmaz, donmaz. Bu nedenle ağaçlar aşırı soğuklarda kendilerini kapatarak soğukla etkin şekilde mücadele edebilir. Fakat bonsai saksıları sığ oldukları için kökler de korunaksızdır, haliyle kış aylarında bakım ve korumaya ihtiyaç duyarlar.

İçindekiler
Bonsai Kış Bakımı İçin Derlediğim Öneriler
Kış mevsiminde bonsai bakımında aklınıza öncelikle bonsainizi içeri almak gelmesin. Bonsailerde kış aylarında yapmanız gereken birçok şey var, bunları sıralamadan önce neden içeride tutmamanız gerektiğini daha doğrusu yüksek sıcaklıklara maruz bırakmamanız gerektiğini açıklama ihtiyacı duyuyorum. Kış aylarında yüksek sıcaklıklara maruz bıraktığınız ağaçlar, uykudan uyanmama problemiyle karşılaşabilirler. Bu da gelişmelerini durdurarak, ağacınıza çok büyük problemler yaşatabilir.

Öneri #1
Bonsainizi kışın içeriye aldıysanız, sıcak bir ortamda bulunmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Doğrudan soğuğa maruz kalmayacağı garaj gibi mekanlarda saklayabilirsiniz. Benim önerim, tüm kışı içeride geçirmesinin kötü olacağı yönünde. Diğer öneride değineceğim.

Öneri #2
Gün batımına yani don olaylarının baş göstermeye başladığı saatlerde, ağacınızı içeriye alın. Böylece günlük iklim hareketinden faydalanmasını sağlayabilir, gece donmalarına karşı koruyabilirsiniz. Bu sayede bonsai gelişiminizde olumsuzlukların da önüne geçebilirsiniz.

Öneri #3
Bonsaileriniz için küçük bir sera oluşturma fikri belki hoşunuza gider. Böylece hem gün içinde almaları gereken enerjiyi onlara verebilirsiniz hem de ihtiyaçları olan sıcaklığa kavuşturabilirsiniz. Özellikle tropikal bonsailer bu yöntemle çok rahat hayatta kalacaktır. Evde küçük sera yapımı hakkında bir blog yazısı da hazırlayacağım.

Öneri #4
Kış aylarında bonsainize uygun miktarda su verdiğinizden emin olun. Kışın uykuda oldukları için çok fazla suya ihtiyaç duymadıklarını unutmayın. Onları fazla suya boğarak, öldürmeyin. Toprağı kuruduğunda, az miktarda su vererek suya doymasını sağlamalı, kış aylarında çok su vererek yormamalısınız. Unutmayın, kış aylarında kendilerini kapatarak, mevsiminde büyümek için hazırlık yaparlar.

Öneri #5
Kabarcıklı naylonla saksınızın etrafını sarmak da bir fikir. Böylece olası donlardan kökleri koruyabilirsiniz. Ayrıca bu naylonları saksınızın etrafına tamamen örterseniz dolu yağışlarından ve direkt karla temastan da koruyabilirsiniz. Dolu gibi sert yağışlar ağacınıza zarar verecektir ama normal kar yağışından, çok soğuk olmadığı zamanlar haricinde korumanıza gerek yok. Bırakın kar da yesin ağacınız.

Öneri #6
Eğer bahçeniz müsaitse, bonsainizi saksısından çıkartarak doğrudan toprağa da gömebilirsiniz. Böylece kökleri maksimum toprak korumasıyla örtülecektir. Bu da kış boyunca bonsainizin sağlıklı şekilde kalmasına olanak sağlayacaktır. Benim için bu yöntem çok mümkün değil çünkü bahçemiz yok balkonda bonsai yetiştiriyorum.
Kış Mevsiminden Önce Bonsai Kış Bakımı Ön Hazırlığı
Kış ayları yüzünü göstermeden önce, bonsainizi budamayı ve gübrelemeyi bitirmiş olmanız gerekir. Genellikle Nisan sonundan Ağustos ayının başına kadar gübreleme yapmaya devam etmelisiniz. Bu aylardan sonra kış ayı yaklaşırken gübrelemeyi bırakmalısınız. Gübreleme hakkında bilgiyi buradan alabilirsiniz. Bunun dışında bonsainizin sert budamasını da kış ayı gelmeden iki ay kadar önce bitirmiş olmalısınız. Budama kısmen ağacınızı zayıflatacağı için ağacınızın kış aylarına zayıf girmesinin de böylece önüne geçebilirsiniz. Kış aylarında gübreleme de budama da asla yapmayın. Beni instagram hesabımdan takip edin.
