Buz Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Ana SayfaÇiçeklerBuz Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Buz çiçeği, familyasının bir üyesidir. Adı buz çiçeği olmasına karşın güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Yaprakları son derece pırıltılı olan bu çiçeği anavatanı ise Güney Afrika'dır.

Eski adı Aptenia cordifolia olan buz çiçeğinin kullanılan botanik adı ise Mesembryanthemum cordifolium olarak bilinmektedir. Bu bitkinin birçok farklı türü vardır. Lampranthus ve Delosperma en popüler türleridir. Renkli ve parlak çiçekleriyle ortamı neşelendirmenin en güzel yollarından biridir. Etli yaprakları sonbaharla birlikte koyulaşmaktadır. Ilıman bölgelerde yetişir ve her dem yeşildir.

Genel olarak ilkbahar aylarında çiçek açarlar ve büyüme dönemi boyunca çiçeklenmeye devam ederler. Bununla birlikte güneşli bölgelerde bazı türler tüm yaz ayları boyunca çiçeklidir. Bu bitkiler çok hızlı bir şekilde büyürler.

Buz Çiçeğinin Türleri

Buz çiçeğinin yaygın olarak yetiştirilen dört, beş farklı türü bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Lampranthus aurantiacus: Dik bir şekilde büyür ve turuncu çiçekli renkleri vardır. Bu bitki 40, 45 santim kadar boylanabilir.
  • Lampranthus haworthii: Mavi-yeşil, pembe ya da mor çiçekleri bulunan bu tür, ılıman iklimler için son derece uygundur.
  • Delosperma floribundum: Starburst olarak da bilinen bu tür tırmanıcı bir çeşittir. Pembe çiçeklerinin iç kısmı beyaz renktedir.
  • Delosperma brunnthaleri: Sarı çiçekleri vardır ve boyu ancak 5 santim kadar uzamaktadır. Oldukça dayanıklı bir yer örtücü olarak bilinmektedir.
  • Delosperma cooperi: Mora yakın kırmızı renkli çiçekleri son derece alımlı bir görüntü oluşturur. Boyları yaklaşık olarak 15 santimi bulabilmektedir.
Dağlarda yetişen buz çiçekleri
Dağlarda yetişen buz çiçekleri

Buz Çiçeğinin Genel Özellikleri

Bu bitkinin dalları esnek bir yapıya sahiptir ve genellikle yer örtücü şeklinde ilerlerler. Toprağa temas ettiği yerlerden kök saldıkları için kısmen arsız bir bitkidir. Güneş ışığını çok severler ve kuraklık karşısında oldukça dayanıklıdırlar. Uzun süre boyunca sıcaklığa ve susuzluğa maruz kaldıkların yaprakları açık yeşil ya da sarımsı bir renk alır.

Az güneşli ortamlarda da yetişen buz çiçeği, daha ince yapılı bir hal alır. Yaprakların üzerinde toz şeker serpilmişçesine pırıl pırıl bir görüntüsü vardır. Bu durum toprağın özelliklerine bağlı olarak da değişiklik gösterir. Çok hızlı gelişen bu bitki, toprakta her yere dağılır. Bazı türleri tırmanıcı özellik dahi göstermektedir. Buz çiçeği konu toprak olduğu zaman pek seçici bir bitki değildir.

Buz Çiçeği Bakımı

Bu çiçekler güneşli alanları çok severler fakat aynı zamanda korunaklı alan isterler. Yamaçlarda, bahçeyi çevreleyen bitkilerin arasında, kayalık alanlarda kolay biçimde yetişebilirler. Saksıda yetiştirildiklerinde, saksıyı doldurduktan sonra sarkmaya başlarlar. Bu yüzden balkona ve yukarıya bağlanan saksılarda son derece hoş bir görünüm sergilerler. Bu bitkiyi bahçeye dikecekseniz bol güneş alan bir yer tercih etmelisiniz. Eğer saksıya dikecekseniz, saksının konumunun bol miktarda güneş ışığı ve aydınlık aldığına emin olmalısınız.

Ekim sırasında bitkiler arasında 40-45 santimlik boşlukların olması gerekir. Bu boşlukları çok kısa zamanda dolduracaklardır. İlkbahar ayları geldiğinde, geçen kıştan solan sapları budayabilirsiniz.

Toprak Seçimi

Buz çiçekleri toprak konusunda çok seçici değildir. Hatta tuzlu toprakları dahi tolere edebilirler. Bununla birlikte iyi drene olan, kuru bir toprak onlar için ideal olacaktır. Su tutan ve devamlı nemli olan topraklarda solma ihtimalleri çok yüksektir. Bu sebeple kumlu ve çakıllı bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz. Besin açısından zengin olan bir toprak daha iyi gelişim göstermesine yardımcı olacaktır.

Işık İhtiyacı

Buz çiçeklerinin bolca tomurcuk ve çiçek vermesini istiyorsanız, tam güneş ışığı sağlamanız gerekir. Kısmi güneş ışığı altında büyüyen bitkiler çok daha az gelişecek ve daha az çiçeklenecektir. Bu sebeple günde en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı sağlamanız gerekir.

Isı ve Nem İhtiyacı

Bu bitkinin farklı türlerinin büyük bir bölümü kuraklığa karşı son derece dayanıklıdır. Bununla birlikte soğuk havalardan pek hoşlanmazlar. Eğer çok yıllık olarak yetiştirmek istiyorsanız, buz çiçeği türünüzü bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Saksıda yetiştirdiğiniz çiçekleri, kış aylarında iç ortama taşıyabilirsiniz. Eğer bahçede bakım yapıyorsanız ve kar yağan bir iklimdeyseniz, malçmala soğuktan korumak adına iyi bir fikir olacaktır. Bu bitkiler kuru iklimlerde çok daha iyi şekilde büyüyerek yayılmaktadır.

Sulama

Buz çiçeği yukarıda da belirttiğimiz gibi kuru ortamlarda çok daha iyi gelişirler. Bu sebeple özellikle çiçeklenme dönemi boyunca azar azar sulanması gerekir. Eğer bahçenize ekim yaptıysanız yağışsız geçen dönemlerde dahi iki hafta bir kez sulamak yeterli olacaktır.

Eğer saksıda bakım yapıyorsanız, toprağa parmağınızı 2-3 santim batırdığınızda toprak tamamen kuruysa su verebilirsiniz. Bu zamanlarda dahi az su vermeye özen göstermelisiniz.

Gübreleme

Bahçede çok verimsiz bir toprağa ekim yapıyorsanız, organik gübreler kullanarak toprağı zenginleştirebilirsiniz. Eğer saksıda dikim yaptıysanız genel kullanım amaçlı, yavaş salınımlı bir gübre de tercih edebilirsiniz. Bu bitkiler için esasen gübrelemek bir zorunluluk değildir. Gübre vermeseniz de buz çiçekleri hayatlarına devam edebilirler. Ancak özellikle saksıda yetiştiriyorsanız gübre son derece faydalı olacaktır. Saksıdaki bitkinizin az çiçek verdiğini ve zayıf yaprakları olduğunu düşünüyorsanız gübre vermeniz gerekebilir.

Buz Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Buz çiçeklerini kendi haline bıraktığınız dahi yayılıp kendi kendirine çoğalmaya devam edeceklerdir. Son derece hızlı büyüyen bitkiler, aynı zamanda çoğalmak konusunda da oldukça başarılılardır. Bahçede buz çiçeği yetiştiriyorsanız, bir süre sonra farklı yerlerde yayılıp köklenen saplar görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda köklenen sapları çıkarıp istediğiniz yere de dikebilirsiniz.

Eğer bu bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız üç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlar tohum, çelik ve bölme yöntemidir.

Buz çiçekleri çevreye devam olarak tohum dökerler ve tohumlar bir süre sonra fide haline gelir. Bu tohumları toplayarak toprağa ekebilirsiniz. Hafif bir toprak tabakasıyla tohumu kaplamanız yeterli olacaktır. Güneşin altında sık sık sulamanız halinde bu tohumlar kısa sürede çimlenecektir. Çimlendikleri zaman sulama sıklığını azaltmanız gerekir.

Çelikle çoğaltmak için, olgun bitkinin dallarından sağlıklı olan bir tanesi alabilir, toprağa doğrudan dikebilirsiniz. Toprak tamamen kuruduğunda sulamanız durumunda birkaç ay içerisinde kök salacaktır.

Kökten ayırma yöntemi için ise, bitkiyi dikkatlice topraktan çıkarabilir ve köklerini ayırabilirsiniz. Bu köklü sapları dilediğiniz yere ekerek büyümesini bekleyebilirsiniz.

Buz Çiçeğinin Problemleri

Buz çiçeklerinin en büyük problemlerinden biri yaprak bitleri ve pamuklu bitlerdir. Bu zararlılar bitkiye zaman zaman dadanabilmektedir. Bu gibi durumlarda saplara ve yapraklara zarar verebilirler. Bu tip bir sorun olup olmadığını anlamak için bitkinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizde tuhaflıklar fark ederseniz, önlem almanız gerekebilir. İspirtolu pamukla bitkiyi silmeniz bu zararlıların uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.

Buz Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?

Buz çiçeğinde yaprakların sararması genel olarak fazla sulamaya bağlı olarak gelişmektedir. Sulama dönemleri arasında toprağın tamamen kurumasını beklemeniz gerekir. Ancak bu da bitkinin sağlıklı bir büyüme göstermesi için yeterli olmayabilir. Toprağın drenajının çok iyi derece olması gerekir. Eğer toprağınız çok yoğun ve drenaj açısından problemliyse nem tutacaktır. Bu da bitkinizin güçsüz düşmesine ve ölmesine neden olur. Böylesi bir toprakta bakım yapıyorsanız, bitkiyi köklerinden çıkararak farklı bir noktaya ekebilirsiniz. Bitkinin yapraklarının sararması bu problemin başlıca belirtisidir.

Buz Çiçeği Yaprakları Neden Dökülür?

Buz çiçeğinin yapraklarının dökülmesi gene aşırı sulama kaynaklı bir belirtidir. Aşırı sulama sonrasında kök çürümesinin en büyük belirtileri sapların kuruması ve yaprakların dökülmesidir. Bu sebeple sulama rutininize dikkat etmeniz gerekir. Eğer toprağın drenajından eminseniz, sulama rutininizde değişikliğe gitmeniz faydalı olacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Aynı Ailedeki Bitkiler

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.