Caladium Bicolorçiçeğinin esas türleri üzerinde birçok farklı melezleme çalışılması yapılmıştır. Bu çalışmalar sayesinde yaprakları renk ve desen bakımından birçok farklılığa sahip olan binden fazla kültivar ortaya çıkmıştır. Bu türlerin tümüne ortak bir isimle Caladium hortulanum denmektedir. Kimi kültivarlarının yapraklarındaki renkler ve desenler, ebru sanatını andırır derecede güzeldir.
Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Renk renk ve desen desen yüzlerce farklı çeşidi vardır. Bunların büyük bir bölümü ise Caladium bicolor türünden üretilmiştir. Zengin bir çeşitliliği olan kaladyum kültivarları, hem normal hem de bodur tiplere sahiptir. Ayrıca yaprakları dar ya da geniş olabilir.
Özellikleri
Caladium çiçeğinde dal ya da gövde bulunmamaktadır. Yaprakları toprağın altındaki yumrulardan çıkar. Yaprak saplarıyla birlikte 15 santim ile 1 metre arasında boylanırlar. Yaprakların genişliği ise 15 ila 50 santim arasındadır. Bulundukları iklime bağlı olarak yağışsız dönemde yaprakları kurur ve uyku haline geçer. Caladium çiçeğinin yaprakları çok hassastır. Dolu yağarsa hasar görürler ve rüzgârda kolaylıkla kırılırlar. Öğle saatlerinde yakıcı güneşi uzun süreler alırlarsa, yapraklarda yanıklar oluşacaktır. Koyu gölge alanlarda ise yapraklar sağlıksız ve soluk renge sahip olur.
Caladium çiçeklerinin göz alıcı, çeşitli renklerde ve desenlerde büyük yaprakları vardır. Zaten süs bitkisi olarak yaprağının güzelliği için yetiştirilir. İç mekânlarda sağlıklı bir şekilde yaşaması mümkün değildir. İklim elverişliyse, bahçelerde harika bir dekorasyon bitkisidir. Bunun yanı sıra balkonlarda ve verandalarda büyük saksılarda yetiştirilebilirler.
Bakımı
Caladium çiçeğinin bahçede bakımı oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ettiğiniz sürece, dekoratif yapraklarıyla hoş bir görünüm sağlayabilirsiniz.
Işık İhtiyacı
Çok fazla güneş istemeyen bitkilerden biridir. Yüksek ağaçların altına ekerseniz, rahatça gelişeceklerdir. Yaprakları güneş ışığını kesik kesik ve filtreli bir şekilde almalıdır. Sabah erken saatlerde ya da akşam güneşini almasında bir sakınca yoktur. Buna karşın öğle güneşini uzun süre alırsa yaprakların bozulduğunu görebilirsiniz.
Sıcaklık Beklentisi
Kış aylarının eksi 7 derece altına inmediği yerlerde, uzun ömürlü bahçe bitkisi olarak kullanılabilir. Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz kıyılarında rahatça yetişecektir. Kış aylarında yaprakları kuruyacaktır. Don olaylarından zarar görmesini istemiyorsanız, bitkinin üzerini kuru yaprak ve toprak karışımıyla örtmelisiniz. İlkbahar ayları gelip hava ısınmaya başladığında yumrular yeniden filizlenecektir. Büyüme hızları sıcağın derecesine bağlı olarak değişecektir. Caladium çiçeğinin gelişmesi için gece hava serinliğinin en azından 12 derece olması gerekir.
Toprak Özellikleri
Çok kumlu, kireçli ve killi topraklarda caladium çiçeğinin yumrularının yaşama şansı zayıftır. Eğer bahçeye caladium yumrularını dikecekseniz, yerde en azından 25 santim derinliğinde ve buna uygun biçimde çukur açmalısınız. Bu çukuru; 5 ölçü torf toprağa, 2 ölçü dere kumu ve bir ölçü yanmış koyun gübresi karıştırarak doldurun. Sonrasında yumruları 6-7 santimlik derinliğe ekmelisiniz. Saksıya ekmek istiyorsanız, 3 ölçü torf toprağa 1 ölçü ponza taşı ya da iri taneli dere kumu karıştırabilirsiniz. Saksının büyüklüğünün en azından 25 santime 25 santim olması gerekir. Bu çiçeği küçük bir saksıda yetiştirmeniz mümkün değildir. Açık havada olması gerektiği için büyük saksı isteyen bitkilerden biridir.
Su İhtiyacı
Yaz mevsimi gelip sıcaklar bastırdığında çok fazla sulama ister. Toprağın sürekli olarak nemli kalması son derece önemli konulardan biridir. Serin zamanlarda ise sık sulamaya gerek yoktur.
Filkulağı (Caladium bicolor)
