Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Cam Güzeli (Impatiens walleriana)
Saksıda cam güzeli çiçeği

familyasının üyesi olan cam güzeli çiçeği, özellikle az güneş alan pencerelerin önünde görebileceğiniz, çok hoş çiçeklere sahip olan bitkilerden biridir. Botanik adı Impatiens walleriana olan cam güzeli çiçeğinin bakımı zor olduğu için özellikle bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için uygun bir seçenek değildir. Zararlılara karşı oldukça açık bir bitki olduğu için özel bakım isterler.

Bu bitkinin en ilginç yanlarından biri ise tohumları olgunlaştığında hafifçe dokunmanız dahi etrafa saçılmalarına neden olur. Bu sayede çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Impatiens adını bu özelliğinden almaktadır. Bu isim aceleci, sabırsız gibi anlamlar taşır.

Balsaminaceae familyasının belki de en ünlü üyesi olan cam güzeli çiçeğinin anavatanı ise Afrika’dır. Batıya ve doğuya bakan pencere önlerinde son derece güzel yetişirler. Hem yapraklarıyla hem de çiçekleriyle oldukça etkileyici bir bitkidir.

Cam Güzeline Genel Bakış

Cam güzeli çiçeğinin yaprakları yeşil ve oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Çiçekleri ise çok çeşitli renklerde açabilmektedir. Uygun şartlarda bakıldığında boyları 60 santime kadar uzayabilmektedir. Bodur bazı tipleri ise en fazla 25 santime kadar uzar. Bitkinin boyu uzadıkça katmerli çiçekleri de daha büyük bir şekilde açar.

Bodur türlerinin yaprakları mevsimin rengine bağlı olarak kızıl ile kahve renklerine de dönebilmektedir. Yaz mevsiminin çok sıcak geçtiği iklimlerde yaşama şansı oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra kış soğuklarına da fazla dayanıklı değildir. Bu sebeple bakımı şartlara bağlı şekilde de zorlaşmaktadır. Genel olarak mevsimlik şekilde yetiştirilirler. Evlerde güneşli bir pencere önünde olduklarında kışı geçirebilirler. Bu nedenle özellikle kış aylarında pencere önlerinde bu bitkiye sık sık rastlayabilirsiniz.

Kırmızı cam güzeli çiçeği
Kırmızı cam güzeli çiçeği

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı

Cam güzeli çiçeği, iç mekânda süs bitkisi olarak bakılan ve oldukça sevilen bitkilerden biridir. Düzenli bir bakım yapmanız halinde dört mevsim çiçek verebilir. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamları sevmedikleri için oda sıcaklığı onlara yeterli olacaktır.

İnce ve kırılgan bir gövdesi bulunan cam güzelini öğle saatlerindeki şiddetli güneşten korumanız gerekir. Sabah güneşi aldığı yerlerde çok iyi biçimde gelişirler. Bu sebeple doğu cephesine bakan bir pencere önü oldukça idealdir. Bol su seven bu bitki, özel olarak ilgi bekleyen türlerden biridir.

Toprak Seçimi

Cam güzeli çiçeği için standart bahçe toprağı olan torf kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak bu bitki humuslu topraklarda çok daha iyi gelişim gösterir. Bu bitki için iri taneli dere kurumu ve doğal humuslu toprağı karıştırmanız ideal olacaktır.

Sulama

İç ortamlarda yetişen cam güzeli çiçeği için kış mevsimindeki serin dönemde, toprağı kurudukça su vermelisiniz. Bununla birlikte sulama için toprağın tamamen kurumasını beklememelisiniz. Toprak üstten hafif kuruduğunda sulama yağmanız gerekir. Eğer bitkiye bahçede bakıyorsanız, sulamayı daha sık yapabilirsiniz.

Sulamanın bolca yapılması gerekir. Suyu saksının drenaj deliklerinden çıktığını görene kadar verebilirsiniz.

Budama

Cam güzeli çiçeği budama işlemi oldukça basittir. Solan çiçekleri, gelişimi duran ya da zayıf dalları rahatlıkla kesebilirsiniz. Eğer bakım konusunda herhangi bir sıkıntı yoksa yaz ayı boyunca bitki yeni filizler çıkaracak ve sürekli olarak çiçekli kalacaktır.

Gübreleme

Cam güzeli çiçeğinin bolca ve sürekli olarak çiçek vermesini istiyorsanız gübre kullanmanız gerekir. Gübre kullanımın ayda bir kez yapılması yeterli olacaktır. Çiçeklenme amacıyla üretilmiş sıradan bir bitki besinini, suyla karıştırarak bitkiye verebilirsiniz. Dozaj tavsiyesinin yarısı kadar uygulamanız yeterli olacaktır. Eğer özel bir toprak hazırladıysanız, gübre vermenize gerek kalmayacaktır.

Cam Güzeli Nasıl Çoğaltılır?

Cam güzeli çiçeğini tohum ve tepe çeliği yöntemiyle çoğaltmanız mümkündür. Tohumla çoğaltmak istiyorsanız belirli bir zaman aralığında bu işlemi yapmanız gerekir. Ayrıca tohum çok daha özen ve sabır isteyen bir süreç gerektirir. Tepe çeliği ise görece olarak çok daha kolay biçimde çoğaltma yöntemidir.

Çelikle Çoğaltma

Çelikle çoğaltma yöntemi kış ayları hariç her dönemde kullanabilirsiniz. Eğer sonbaharın ya da ilkbaharın daha serin dönemlerinde yapacaksanız, doğrudan toprağa dikmek faydalı olacaktır. Daha sıcak dönemlerde ise öncelikle suda köklendirme işlemi daha başarılı olacaktır.

Ana bitkinizden aldığınız çeliği saksıya dikecekseniz kumlu bir köklendirme toprağı karışımı, başarı şansınızı çok daha fazla artıracaktır. Bahçeye dikmeniz durumunda ise biraz köklendirme toprağıyla dikim yapmanız yeterli olacaktır.

Tohumla Çoğaltma

Cam güzeli çiçeği ekmek için en iyi zaman nisan ve mayıs aylarıdır. Eğer bu bitkiye ait tohumlarınız varsa bu dönemde ekebilirsiniz. İyi bir bakımla 10 gün içinde tohumlarınızın çimlendiğini görebilirsiniz. Bir ila iki ay arasında ise filizlenmeye başlayacaktır. Tohumları ekmenizin ardından uygun sıcaklık koşullarını sağlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu bitki için ideal sıcaklık 18 derecidir. Bu yaklaşık olarak oda sıcaklığına denktir. Bu sıcaklığın altında ya da üstündeki ortamlarda çiçeğin gelişimi yavaşlayacak ya da tamamen duracaktır.

Pembe cam güzeli çiçeği
Pembe cam güzeli çiçeği

Cam Güzeli Çiçeği Problemleri

Cam güzelinde en fazla karşılaşacağınız sorun bitki bitleridir. Bu bitlere karşı son derece açık bir bitkidir. Bunun yanı sıra kök çürümesi de yaygın olarak yaşanan problemlerden biridir. Bitkinizin kökleri ani bir şekilde çürüyebilir. Bu sebeple uygun bir toprak karışımı daha faydalı olacaktır.

Aşırı bitki besinine karşı da hassas olan cam güzeli bitkisi, eksi 3 derece soğuklara dayanabilmektedir. Bununla birlikte bu derece soğuklar bitkiye zarar vereceği için kış aylarında açıkta bırakmamanız gerekir. Eğer bitkiniz bahçede dikiliyse, don olacağı günlerde gazete kâğıdıyla çiçeği sarabilir karton kutuyla çevirebilirsiniz. Akdeniz ve Ege’nin kıyı şeridinde bu şekilde dondan korumak mümkündür.

Bu hassas bitkinin yaprakları küllenmeye de açıktır. Böylesi bir problem gördüğünüz anda ilaç kullanmanız tek çözüm olabilir. Saksıda yetiştirilen bitkinin yıkanması ise örümcek akarlarına ve bitlere karşı alabileceğiniz önlemlerden biridir.

Cam Güzeli Çiçeğini Yıkama

Örümcek akarları ve yaprak bitleri, bitkinizi kısa sürede istila edebilir. Özellikle iç ortamlarda yetişen cam güzeli çiçekleri bu durumu yaşamaya çok müsaittir. Yaz aylarında her hafta yaprakların altını ve üstünü su ile fısfıslamak bu konuda alabileceğiniz önlemlerden biridir. Bu işlemi açık bir pencere önünde yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Bu bitki yıkanmayı da çok sever. Özellikle sıcak mevsimlerde gün boyunca biriken ısıdan kurtarabilmek adına bitkiyi yıkayabilirsiniz. Üzerine su serpmek de bu durumlarda faydalı olacaktır.

Cam Güzeli Çiçeği Neden Solar?

Cam güzeli çiçeği hızlı biçimde hastalanabilir ve solabilir. Bakımı çok kolay olmayan bitkilerden biridir. Ancak iyi bir bakım yapmanız halinde bu çiçeklerin muazzam görüntüsünü yaz boyunca keyifle izleyebilirsiniz.

Eğer iç ortamda yetiştirdiğiniz çiçeğinizin yaprakları soluyorsa, bakım konusunda eksik ve hatalı yaptığınız noktayı bulmanız gerekir. Bu durumun yaygın sebebi aşırı ya da az sulamadır. İki durumda da çiçeklerin solduğunu görebilirsiniz. Durumu değerlendirerek, sulama sıklığınızı artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Yapraklar soluyorsa ancak sulama düzeninize güveniyorsanız bu durumda toprağın artık besin sağlamadığını sonucuna varabilirsiniz. Bu durumda bitki besini kullanmanız gerekir. Her şeye rağmen bitkiniz solmaya devam ediyor ve aldığınız tüm önlemlere karşın bunu durduramıyorsanız, hastalık seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bitkinizin hastalanıp hastalanmadığını dikkatlice inceleyebilir, buna uygun bir ilaç kullanmayı değerlendirebilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments