Çelikten Bonsai Yetiştirme Yöntemi

Ana SayfaBonsaiÇelikten Bonsai Yetiştirme Yöntemi

Bonsai için aday elde etmenin bir diğer yolu da çelikten üretim yapmaktır. Sashiki olarak bilinen bu yöntem aslında bonsai elde etmenin ikinci bir yoludur. Temel yöntem olan tohumdan bonsai üretimi ile alakalı görüşlerimi önceki yazılardan birinde belirtmiştim. Çelikten bonsai üretimi, tohumdan yetiştirmek ile karşılaştırıldığında oldukça önemli zaman kazandıran bir yöntemdir. Çelikten üretim yapmak için yapmanız gerekenleri, aşağıda sıralayacağım. Birçoğu web’den derlediğim yabancı kaynaklardan aldığım yöntemler olsa da henüz kendim yapmadım. Yapacağım bunu da yakın zamanda fakat uygun ağaç arayışındayım. Kiraz ağacından çelikten üretim yapmak istiyorum, yaparsam buraya da detayları yazacağım.

Çelikler Hangi Mevsimde Toplanır?

Çelikten bonsai yapmaya karar verdiğinizde; doğanın uyanık olduğu zamanları seçmenizde fayda var. Bahar ve yaz aylarında çelik almak, her zaman daha kesin sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Kirazdan örnek vereyim çünkü daha önce denemiştim ve bu yönde araştırmalar yapmıştım. Kiraz ağacından çelik almak için yeşil, tam odunsulaşmamış dalları tercih etmekte fayda var. İlkbaharın başlarında, tomurcuklar patlamak üzereyken bu çelikleri almak, köklenme eğilimini artıracaktır.

Çelikten fidan yapımı aşamaları
Çelikten bonsai yapımı aşamaları

Çelikten Köklendirme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir dalı ağaçtan alıp köklendirmek, ciddi dikkat isteyen ama aynı zamanda da zevkli bir iş. Dolayısıyla bu işlemi yaparken ağacın hangi dalını nasıl kesmeniz gerektiğini, hangi bölgeden keserseniz başarı elde edeceğinizi, nasıl hangi koşullarda dikmeniz gerektiğini iyi anlamanız gerekir. Yazının başında da bahsettiğim gibi; ben de bilmiyorum. Araştırmalarım sonucunda derlediğim bilgiler şu şekilde;

  1. Her bitkinin çelik zamanı farklıdır. Çiçek açan bitkilerde bahar ayları ve yazın çelik almak verimi artırır.
  2. Çelikten üretim yapmak için toprak, kum, perlit ve su kullanabilirisiniz. Tüm bunların yeteri kadar uygun sıcaklık ve havalandırmayla desteklendiğinden emin olun.
  3. Çelikten üretimde tomurcuklar ve yaprakların durumu önemlidir. Köklenmeyi uyarırlar ama yaprakların bir kısmını budamanız gerekebilir.
  4. Dalı kestiğiniz açıyla dikmeye ya da köklendirmek için suya koymaya çalışın. Yani bir dalın, ağaçtan ayırdığınız bölgesini alta getirin. Buradan köklenmesini bekleyin.
  5. Alt kısımda çelikte yaralama yaptığınızda, köklenme eğilimi artacaktır.
Kütükten belirmiş bir yaşam belirtisi
Kütükten yeşermiş bir hayat belirtisi

Ben çelikten köklendirme yapmak için şimdilerde köklendirme hormonu olarak da bilinen bir toz arıyorum. Birçok e-ticaret sitesinde köklendirme hormonu olarak bilinen toz ve sıvı yer alıyor fakat biraz araştırmak istediğim için bekliyorum. O tozu satın aldıktan sonra balkon çelik dolacağı için şimdilik ağırdan alıyorum 🙂 Baharın gelmesiyle her yer çiçekli dallarla dolduğundan ve balkondaki fidanlar henüz çok genç olduğundan, böyle bir yöntem kullanarak ağaç yetiştirme fikri çok baskın.

Çelik Nasıl Toprağa Dikilmelidir?

Çelik aldınız, güzelce alt kısmını yaraladınız ve yapraklarına su istemesin diye hafif koparttınız. İş şimdi bu çeliğin köklenmesine kaldı. Araştırmalarım sonucunda şu şartların çelik köklendirme için gerekli ortamı karşıladığını anladım;

  • Aynı ağaçlarda olduğu gibi drenaj delikleri olan en az 15 cm. derinliğinde saksı alın.
  • 15 cm. saksının 1/4’ini kil ve ince çakıl gibi taşlarla doldurun.
  • Saksının 3/4’ünü de; akadama, çakıl ve organik torf ile doldurun.
  • Çeliğin alt kısmını yaklaşık 40-45 derecelik açıyla kesin, tam göz altından kesmeniz köklenmesine katkı sağlayacaktır.
  • Köklendirme hormonuna daldırın ve kestiğiniz çeliğin yarısı toprakta kalacak kadar toprağa batırın.
çelikten üretilmiş fidanlar

Toprağa Dikilen Çeliklerin Bakımı

Çelikleri toprağa diktikten sonra, klasik ağaç bakımı gibi yaklaşmanız gerekiyor. Saksınız dış mekanda kalsın ve doğrudan güneş ışığı almayacak yarı gölge bir ortamda dursun. Bu ortamda çeliklerinizin bulunduğu toprağı nemli tutmanız önemli. Çok sulamayın, toprak nemli kalsın ve yavaş yavaş sulama yaparak besleyin. Yaz aylarında belki gübre ile besleyebilirsiniz ama bence gerek yok, su ile bir şekilde köklenip beslenmesini beklemek gerekli diye düşünüyorum. Siz suladıkça ve başarılı olduğunuzda yapraklar yeniden çıkacak, belki de çiçekleri açacaktır. Bu süre zarfında bazı yapraklar ve çiçekler ölürse eğer onları koparın, ardından yeniden büyümesini bekleyin. Yaklaşık 1-2 sene içerisinde, siz besleyip büyüttükçe ve kökleri tuttuğunda bonsai eğtimi için hazır bir çelik elde edeceksiniz. Bu arada unutmayın; diktiğiniz her çelik tutacak diye bir kural yok. Sabırlı olun ve birden fazla deneme yapın. Böylece başarılı olma ihtimalinizi artırısınız, hepsi bir şekilde tutarsa da fazla bonsai denemesi yapacak ağacınız olur 🙂

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı