Meksika Portakal Çiçeği (Choisya Ternata)

Choisya ternata bakımı çok kolay olan oldukça dekoratif bitkilerden biridir. Hem bahçe bitkisi hem de balkon bitkisi olarak kullanılabilen bitkiler arasında yer alır. Çok hızlı biçimde dallanıp budaklanarak gelişir. Türkiye'de Meksika portakal ağacı ve Meksika portakal çiçeği adıyla da bilinir.

(Sedefotugiller) familyasının üyesi olan Choisya ternata, oldukça hoş beyaz çiçeklere sahiptir. Anavatanı ise Kuzey Amerika'nın güney bölgeleridir. Çalı şeklinde gelişim gösterir.

Choisya Ternata Özellikleri

  • Dört mevsim boyunca yapraklı bir bitkidir. Yapraklarını ovaladığınız zaman diğer turunçgillerde olduğu gibi kokmaya başlar.
  • Bahçelerde çalı bitkisi olarak kullanılır. Choisya ternata genel olarak en fazla 3 metre kadar boylanacaktır. Bakım şartlarını doğru şekilde sağladığınız sürece çok hızlı biçimde dallanıp budaklanacak ve büyüyecektir.
  • İlkbahar aylarında beyaz ve hoş çiçekler açar. Kimi zaman sonbaharda da çiçeklendiğini görebilirsiniz. Ancak bu dönemde ortaya çıkan çiçekler oldukça azdır.
  • Kokusu ve şekliyle portakal çiçeğine benzer. Olgunlaştıkça çiçekleri daha fazla kokulu olur. Yaşlandığı sürece yılın çeşitli zamanlarında da çiçeklenme özelliği vardır.
  • Çalı şeklinde geliştiği için bahçelerde çit bitkisi olarak da kullanılır. Yaprakları parlak ve dekoratif olduğu için peyzaj açısından oldukça iyi bir seçimdir. Az güneş alan balkonlarda saksıda da çok iyi gelişir.
  • Choisya ternata, orta şiddetli don olaylarına karşı dayanıklıdır. Kıyı illerde bahçede hiçbir zahmet istemeden rahatlıkla gelişir. Genel olarak eksi 18 dereceye kadar dayanıklıdır. Bununla birlikte bazı kültivarlarının soğuğa dayanıklılığı daha az olabilir.
choisya ternata çiçekleri ve yaprakları
choisya ternata çiçekleri ve yaprakları

Choisya Ternata Bakımı

Choisya ternata bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biridir. Bahçede çok daha az bakım ister. Saksıda bakım yapıldığında ise daha fazla özen ister.

Işık

Meksika portakal ağacı yetiştirmek istiyorsanız çok fazla güneş almasına dahi gerek yoktur. Günde yaklaşık iki saat doğrudan güneş alması yeterli olacaktır. Sıcağı çok şiddetli olan yerlerde, uzun süre ve doğrudan güneş almaması gerekir. Özellikle yaz sıcaklarında öğle civarı güneşten korumak gerekir. Bununla birlikte güneşten korunma meselesinin temel amacı yapraklarının güzelliği içindir. Duruma bağlı olarak uygun bir konumlandırmayı yapmalısınız.

Toprak

Meksika portakal ağacınızı bahçeye ekecekseniz, toprak seçmeyecektir. Yalnızca her yıl kış mevsiminin sonunda toprağını çapalamalı ve toprağına az miktarda gübre karıştırmalısınız.

Saksıda yetiştirmek istiyorsanız, mutlaka balkon ya da teras gibi açık havada konumlandırmalısınız. Bunun yanı sıra bir toprak karışımı hazırlamanız gerekir. 3 ölçü torfa, 1 ölçü iri taneli dere kumu, 1 ölçü ponza taşı ve 1 ölçü killi olmayan arazi toprağı yeterli olacaktır.

Choisya ternata yaprakları
Choisya ternata yaprakları

Sulama

Genç bir Meksika portakal ağacı bakıyorsanız özellikle ilk yıl sulanmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle sıcak ve kurak dönemlerde toprağın tamamen kupkuru kalmasına izin vermemelisiniz. Bunun dışında soğuk dönemlerde sulama yapmasanız dahi çok sıkıntı olmayacaktır. Sulama düzenini bulunduğunuz iklime göre belirlemelisiniz. Fazla sulama yapmamaya özen göstermelisiniz. Bu bitki susuzluğa karşı dayanıklıdır. Bahçede bakıyorsanız, uzun süreler boyunca kurak dönemler yaşanıyorsa sulama yapmakta fayda olacaktır.

Budama

Choisya ternata bitkinizi budamak istiyorsanız özellikle bahar dönemini tercih etmelisiniz. Bahar aylarında çiçekleri solduktan sonra, bu dalları yarı yarıya kısaltabilirsiniz. Bu sayede sonbahara kadar yeniden çiçek açma şansı olacaktır.

çit şeklinde choisya ternata
çit şeklinde choisya ternata

Choisya Ternata Çoğaltma

Choisya ternata çoğaltmak istiyorsanız birkaç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan biri yarı olgun dal çeliğidir. Ne tam olarak olgunlaşmış ne de çok genç olmayan bir dal çeliğini alarak, ilkbahar aylarında köklendirme toprağına dikebilirsiniz. Bunun yanı sıra suda köklendirme de uygun yöntemlerden biridir. Fakat suda köklendirme işlemi yarı olgun dal çeliğine göre başarı açısından daha düşüktür. Suda köklendirmeyi başarmanız halinde doğrudan saksıya ekmemelisiniz. Bunun yerine köklendirme toprağına ekerek, 5-6 haftada burada bekletmeniz gerekir. Sonrasında köklerini topraktan arındırmadan saksıya ya da bahçeye dikebilirsiniz.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Meksika Portakal Çiçeği (Choisya Ternata)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page