Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Christia Obcordata Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetişririlir?
Alem:Plantae
Klad:Tracheophytes
Klad:Angiospermae
Klad:Eudicots (İki Çenekliler)
Aile:Baklagiller
Alternatif İsim:Kelebek Bitkisi

Christia Obcordata, Türkiye’de pek de rastlayamayacağınız harika bir bitkidir. Bu bitki, kelebek bitkisi ya da kırlangıç kuyruğu olarak da bilinmektedir. Bu güzel ev bitkisinin üçgen yaprakları, kelebek kanadı gibi görünmektedir. Eşsiz ve herkesin dikkatini çekecek kadar güzel olan bu bitki yeşil ve bordo çizgili yapraklara sahiptir. Bu bitki saksıda büyütmek için harikadır ve ekildiği alanlarda müthiş bir renk kontrastı yaratır. Anavatanı Hindistan, Tayland, Tayvan, Avustralya ve Laos olan Christia Obcordata, evcil hayvanlar ve insanlar için ise hafif derecede toksiktir.

Christia Obcordata Bakımı

Sizin için bu güzel bitkiye nasıl bakabileceğinize dair adım adım bir kılavuz hazırladık. Eğer bu güzel bitkiye bir şekilde sahip olabilirsiniz; onu ne zaman sulayacağınızı, ne zaman gübreleyeceğinizi ve hangi şartlarda bakım yapacağınızı bu rehberde öğrenebilirsiniz.

Toprak Seçimi

Christia Obcordata nemli ve iyi derene olan toprakları sever. Organik madde içeriği yüksek olan topraklar bu bitki için idealdir. Bitkinin toprağında turba yosunu kullanmanız, nemin uzun süre tutulmasına yardımcı olacaktır. Eğer kil bazlı bir toprağınız varsa, karışıma biraz kumlu toprak eklemek faydalı olacaktır.

Kelebek bitkisinin toprağına kompost gibi organik maddeler eklemek, kalitesini arttıracaktır. Bunun yanı sıra zaman zaman gübre kullanmak da kelebek bitkisinin çok daha iyi gelişmesine yardımcı olacaktır.

Işık İhtiyacı

Kelebek bitkisi; aydınlık ancak dolaylı güneş ışığı altında ideal şekilde büyüyecektir. Bununla birlikte doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Özellikle yaz aylarında öğle saatlerindeki doğrudan güneş ışığı, kelebek bitkisini ciddi zararlar verecektir. Bu sebeple bitkinizi gölgeli bir yere taşımak daha iyi olacaktır. Kelebek bitkisinin uzun bacaklı olmamaları için yeterince ışık alması gerektiğini de unutmamalısınız.

Su İhtiyacı

Kelebek bitkisinin iyi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için çok fazla su ihtiyacı vardır. Düzenli sulama bu bitki için hayati bir konudur. Buna karşın aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Bu bitkinin sulamasının köklere doğru yapılması da önemli bir detaydır. Yapraklara su gelmesi küflenmeye neden olabilir.

Christia Obcordata için yeterince büyük drenaj delikleri bulunan bir saksı seçtiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde saksıda kalan su, kök çürüklerine yol açacaktır. Kelebek bitkisinin su ihtiyacı olup olmadığını anlamak için toprağına bakabilirsiniz. Eğer toprağı tamamen kurumuşsa, sulama zamanı gelmiştir.

Sıcaklık İhtiyacı

Sıcak iklimlerde Christia Obcordada açık havada da rahatlıkla yaşayacaktır. Türkiye’nin güney illerinde bu bitkiye bahçede de bakılabilir. Bununla birlikte kışları soğuk geçen bölgelerde kelebek bitkisinin iç mekana alınması gerekir. Kelebek bitkisine nerede bakarsanız bakın, minimum sıcaklık aralığının 4 ila 10 derecenin altına inmemesi gerekir.

Gübre İhtiyacı

Christia Obcordata için dengeli bir gübre kullanmak, bitkinin sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır. Bu bitki için; sıvı, organik, yavaş salınımlı ve kimyasal gübre kullanabilirsiniz.

Gübre kullanırken mutlaka dikkatli olmanız gerekir. Çok fazla gübre vermeniz bitkiye zarar verecek ve solmasına neden olacaktır. Doğru miktarı uyguladığınızdan emin olmak için gübrenin talimatlarını izlemelisiniz.

Çoğaltılması

Kelebek bitkisini tohumdan çoğaltmak, bitkiyi büyütmenin en iyi yoludur. Birçok bitkinin aksine, kesimlerden kelebek bitkisini çoğaltmak büyük oranda başarısız bir yöntemdir.

Kelebek bitkisi tohumlarını bir süre bir gazete kağıdına alarak, dolap ya da karanlık bir yerde tutmalısınız. Bununla birlikte tohumları ısıtıcı kaynaklarından uzak tutmalısınız. Yaklaşık üç haftanın ardından, tohumlardan herhangi birinin filizlenip filizlenmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer filizlenme varsa, küçük bir saksı içerisinde toprağa ekebilirsiniz. 

Toprağa diktikten iki ay sonra, köklerin çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Kökler iyice çıktıktan sonra bitkiyi daha büyük bir saksıya alabilirsiniz.

Budanması

Kelebek bitkisini istenen boyut ve şekilde tutmak için düzenli olarak budamanız gerekir. Büyümeye teşvik etmek adına düzenli bir budama faaliyeti önemlidir. Bu aynı zamanda bitkinin çiçek açmasını da teşvik edecektir.

Bitkinin sağlıklı görünmesini sağlamak için eski çiçekleri düzenli olarak budamanız gerekir. Bu bitkiler çok gösterişli çiçekler üretmezler ancak yapraklarının harika bir görünüme sahip olması için düzenli budama yapmak önemlidir.

Bu Takımdaki Bitkiler

Comments
All comments.
Comments