Çin Akçaağacı (Acer Buergerianum) Bakımı

Ana SayfaAğaçlarÇin Akçaağacı (Acer Buergerianum) Bakımı

Çin Akçaağacı; anavatanı Çin ve Japonya olan, üç dişli yapraklara sahip, bonsai olarak eğitmek için çok uygun bir ağaç türüdür. Doğada yaklaşık 50 santimetrelik gövde kalınlığına, ve 20 metrelik uzunluğa kadar erişebilen dayanıklı ve devasa bir türdür. Yine doğada yaprakları 8 santime kadar büyüyebilir ve genellikle üç dişli halde büyür. Bu nedenle Trident Maple olarak da adlandırılır. Yaprak döken bir türdür. Benim de iki tane sahip olduğum ve yaklaşık üç metrelik ağaçlardan yamadori usulü elde ettiğim bu tür ile alakalı bakım önerilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım faydalı olur ve sizler de bu türde yaptığınız çalışmaları paylaşırsınız. Seve seve bu platformda yayınlarım.

Çin Akçaağacı Bakımı

Ben baharın başlarında internet üzerinden bonsai yapımına uygun ağaçlar araştırırken satın almaya karar vermiştim bu türü. Yıllardır bir tane edinmek istiyordum ama çok da emin değildim uygun bir form bulabileceğimden. En sonunda bir web sitesinde 120 cm uzunluğunda tüplü fidanları buldum ve şansımı denemek istedim. En nihayetinde iki adet 120 cm fidan sipariş etmeme rağmen fidanlar kargoyla bana geldiğinde şok oldum. Fidanlar üç metreye yakındı ve eve sokulabilecek durumda değillerdi. Birkaç gün tüplü fidanları balkonda beklettim ve direkt bahçeye dikmeyi bile düşündüm. En sonunda kararımı vererek hem kazık kökleri hem de boyunu keserek fidanları zorladım. Çok zor bir karardı bu verdiğim çünkü ağacın istediğim bölümlerinde uç verecek gözler bile görünmüyordu. Sonunda ikisini de kestim ve şimdilerde oldukça güzel büyümeyle bana karşılık verdiler. Şimdi bakımıyla alakalı benim görüşlerimi ve derlediğim diğer bilgileri aktarmak istiyorum.

Konumlandırma

Çin Akçaağaç türü direkt güneş ışığına uzun süre maruz kalmamaktan hoşlanıyor. Ben balkon ve cam önündeki fransız balkonda yetiştirdiğim için akşam güneşini alan batıya dönük bir yerde konumlandırdım. Oldukça iyi karşılık verdi.

Sulama

Sulama için cömert davranıyorum ben akçaağaçlarıma. Yaz aylarında günde bir kere duş başlığıyla doyana kadar suluyorum. Sulamadığım zamanlarda ise yapraklarını ve gövdesini fısfıs ile serinletiyorum. Çok sevdiler bu düzeni ama kış aylarında buharlaşma olmayacağı için sulamayı haftada bir kere az yapacağım. Kullandığınız toprağın inorganik olması ya da drenaj kabiliyetinin yüksek olması gerekir bu tarz bir sulama için unutmayın.

Gübreleme

İlkbahar ile sonbahar arasında ayda iki kere gübreleme yapabilirsiniz. Büyüme mevsimlerinde ona destek olacak gübre karışımları kullanabilirsiniz. Bonsai gübreleme ile alakalı sayfayı ziyaret ederek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Çin Akçaağacı Şekillendirme

Acer Buergerianum türünde yapraklarda ve dallarda budama yapmak benim için büyük zevk. 5 yaprağa kadar büyümesine izin verdiğim dallarda yaprak alımı yaparak iki yaprağa düşürüyorum. Alt kısımlarda sık yapraklanma ve dallanma için ise üstlerde oldukça sert budama yapıyorum. Yaprak küçültme için de büyük yaprakları sürekli %30-40 oranında kesiyorum.

Saksı Değişimi

Saksı değişimi için bu türde iki yılda bir gibi bir periyot oluşturmanız gerekli. Çok yaşlı ağaçlarda kaliteli bir toprak yapısı ve düzenli bakımla bu süreyi üç seneye çıkartmak da mümkün. Ben iki senede bir kere değişim yapacak şekilde takvimime işaretledim.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı