Fil Azığı (Portulacaria Afra)

Cüce Yeşim; şans bitkisi, para ağacı, yeşim bitkisi ya da para bitkisi olarak isimlendirilir.

Güney Afrika’nın doğusunda ve Mozambik’te çok fazla görülen bu tür bonsai yapımı için uygun ağaçlar arasında yer alır. Küçük pembe çiçekleri olan mumsu yapraklara sahiptir. Etli yaprakları ve gövdesi ile estetik görünümler elde edebilmek mümkündür. Son dönemlerde çok popüler olmasının sebebi şans getiren ağaç olarak bilinmesi ve ticari yönden bu şekilde tanıtılarak ev bitkisi olarak satılmasıdır. Evde bonsai yapımına uygun ağaçlar arasında yer aldığı için bonsai sevenler için oldukça iyi bir seçimdir. Popüler olmasının bir diğer sebebi de bakımı zahmetsiz ağaçlar arasında yer almasıdır. Portulacaria Afra ve Crassula Afra olarak iki farklı türü bulunur. Bu rehberdeki öneriler her iki alt tür için de geçerlidir.

Cüce Yeşim Genel Özellikleri ve Bakım Önerileri

Para ağacı kalın gövdeli ve etli yapraklara sahip, yaprak dökmeyen bir türdür. Genellikle her dalında sık aralıklarla ve birbirlerine paralel sürgünlerden çıkan yapraklara sahiptir. Seyreltme ve budama gibi deneme yanılmalar için oldukça iyi bir alıştırma ağacıdır. Bazı dallarda seyrek görülen sarımtrak renk tonları geçişleri görülse de bu yapraklarda etki etmez ve yapraklar her zaman tam anlamıyla yeşil olarak kalacaktır. Yine aynı şekilde bazı türlerinde aşırı güneşe maruz kaldığında yaprakların kızarması durumu görülebilir, bu da türe özgü özelliklerden birisidir. Genç dallarında aynı yapraklarda olduğu gibi yeşilimsi doku hakim olan para ağacı; yaş almasıyla birlikte odunsu görünümüne kavuşacaktır.

Portulacaria Afra Konumlandırma

Para ağacı iç mekan bonsai olarak yetiştirilmeye çok müsaittir. Ev içerisinde herhangi bir yerde oldukça dayanıklı yapısı sayesinde hayatta kalacak, bahar aylarında doğrudan maruz kalmadığı ışıkla yeteri kadar beslenecektir. Sıcaklığın her daim beş derecenin üzerinde olmasına ve ev içinde güneş alabilecek bir yerde durmasına dikkat etmeniz gerekir.

Decorative bush succulent Portulacaria afra for landscaping gardens
Portulacaria Afra Sukulent Türleri Arasında En Çok Bakılan Bitkidir

Sulama

Bodur Yeşim Ağacı yapraklarında fazlaca su tutabilme özelliğine sahiptir. Seyrek sulama yapın ve toprağın zaman zaman kurumasına izin verin. Kış aylarında 3-4 haftada bir kere sulama gibi bir rutin oturtabilirsiniz. Her bonsai gibi bu türü de aşırı sulamaktan kaçının ve sulamak konusunda hevesli olmak yerine kararında sulayarak güzel besleyin.

Cüce Yeşim Ağacı Gübreleme

Diğer bonsailerde olduğu gibi para ağacı gübreleme aşamasında da büyüme mevsimini yani bahar aylarını beklemelisiniz. Bahar yüzünü gösterdiğinde ayda bir kere gübreleme yapmak yeterli olacak ve ağacınızın sağlıklı gelişmesi için yeterli olacaktır. Gübreleme yazısını okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Budama ve Telleme

Etli yaprakları ve dalları sayesinde çok kolay telle bükülebilir ve şekil verilebilir. Bu bakımdan tellemeye yeni başlayanlar için de biçilmiş kaftandır. Budama konusunda ise düzenli budama ile etli gövdeden yeni sürgünler, yapraklar almak mümkündür. Sert budamalara aynı sertlikte karşılık verebilir. Telleme konusunda atlamamak gereken bir nokta da para ağacı gövdesi ve dalları yumuşaktır, dolayısıyla telleme yaparken dikkatli olmalı çok hırpalamaktan kaçınmalısınız.

Saksı Değişimi ve Toprak

İyi drenaj kapasitesine sahip bir saksıda yer alan bonsai toprak karışımı para ağacı için çok iyi olacaktır. Toprak ve saksı değişimi için üç yılda bir gibi bir periyot belirlemek idealdir. Bu saksı değişimi ve yeni toprakla tanıştırma noktasında para ağacı bonsainizi 5 gün kadar sulamayın ve toprağa alışmasını bekleyin. Ardından

sulama yapabilirisiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSdj0bKjsX4

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Fil Azığı (Portulacaria Afra)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page