Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

laurel branch on pink background

(Defnegiller) familyasına ait olan defnenin botanik ismi ise Laurus olarak bilinmektedir. Bu cinsteki bitkiler her dem yeşildir. Genel olarak ağaççık görünümünde olurlar. Defnenin üç farklı türü vardır.

Akdeniz kıyılarında yaygın olarak yetişen bu ağaç, son derece hoş bir kokuya sahiptir. Kokusu nedeniyle bahçelerin vazgeçilmez ağaçlarından biridir. Boyları 18 metreyi bulacak kadar uzayabilir.

Defnenin yaprakları, yemeklere lezzet katması amacıyla değerlendirilir. Bu yapraklar oldukça parlak renktedir. Bununla birlikte Akdeniz dışında yetişen defne ağaçları genellikle zehirlidir. Akdeniz dışında yetişen ağaçların yapraklarını kullanmamanız gerekir. Zeytine benzeyen bir meyve verirler.

Geçmiş yıllarda fazla sayıda bulunmalarına karşı defne ağacı ormanlarının sayısı giderek azalmaktadır. Bunun temel sebebi ise iklim değişikliğidir. Akdeniz’e kıyısı olan birçok ülkede bu ağaca rastlayabilirsiniz.

Defne Ağacı Hakkında

Defne ağacı, çok eski yıllarda keşfedilmiş ağaçlardan biridir. Yapraklarının mutfağa girmesi nedeniyle, yüzyıllardır kullanılmaktadır. Dört mevsim boyunca yeşil yapraklı kalmasıyla tanınan bitkilerden biridir. Bu yapraklar parlak yeşil ve oldukça kalındır. Bir yaprak 12 santim boyuna kadar ulaşabilmektedir. Ağacın çiçekleri ise genel olarak 1 santim boyunda sarı ya da yeşil renktedir. Yaprakları yemeklerde yaygın olarak kullanılmakla birlikte doğrudan yenmemektedir. Bunun yanı sıra yemeklerde servis edilse dahi yemek yeme aşamasında çıkarılmaları gerekir.

Defne ağacı çok farklı alanlarda kullanılabilir. Dünyada yaklaşık olarak 8 bin ton defne yaprağı üretimi yapılmaktadır. Bu üretimin yüzde 80 gibi büyük bir bölümü ise Türkiye’de yapılmaktadır. Bu üretimden yaklaşık olarak 8 milyon dolar değer üretildiği bilinmektedir.

Defne Ağacı Tarihçesi

Defne ağacıyla ilgili olarak fosil kalıntıları, bu bitki türünün Akdeniz havzasında Buzul Çağı öncesinde bir yayılıma sahip olduğunu göstermektedir. Akdeniz havzasının bu dönemde donmasıyla birlikte bu türlerinde daha yumuşak iklimlere doğru yayıldığı tespit edilmiştir. Buzul Çağı öncesinde Kuzey Afrika’da geniş bir yayılıma sahip olan defne, yaşanan donmanın ardından daha çok İspanya ve Portekiz’in güneyine çekilmiştir. Buzul Çağı’nın sona ermesi ve don olaylarının ortadan kalkmasıyla birlikte Akdeniz defnesi türü, yine bu çevrede görülmeye başlanmıştır.

Defne Ağacının Özellikleri

Defne türleri, Akdeniz ve çevresinde yetişmektedir. Bu iklime sahip olan birçok farklı ülkede defne ağacı türleri görebilirsiniz. Bu ağaçların boyları genel olarak 2 ila 6 metre arasındadır. Bununla birlikte bazı türlerinin 18 metreye kadar ulaşabildiği bilinmektedir.

Gövdesinin alt tarafı gri renkte olan bu ağacın üst tarafı ise yeşil renktedir. Yaprakları 6 ila 12 santim arasında uzunluğa sahiptir. Bu yaprakların genişliği ise genel olarak 2 ila 4 santim arasındadır. Defnelerin yaprakları çok hoş bir kokuya sahiptir ve mevsim boyunca devam ederler. Bu yapraklar bir mızrak ucu şekline benzemektedir. Defneler genel olarak dişi ve erkek olarak iki farklı kategoride ele alınmaktadır. Çiçekleri ise ortalama olarak 1 santimdir ve sarı ya da yeşil olabilirler.

Defne Ağacının Kullanım Alanları

Defne ağacının birçok farklı kullanım alanı vardır. Özellikle gıda alanında çok yaygın olarak kullanılırlar. Defne yaprakları yemeklerde direkt olarak kullanabileceğiniz bir bitkidir. Bunun yanı sıra kozmetik alanında kullanıldığı bilinen bitkilerden biridir. Defne yağı ve defne sabunu ünü dünyanın birçok yerinde bilinen ürünlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra parfüm yapımında da bu ağacın hoş kokulu yapraklarından faydalanılır.

Defne ağacı türlerinden yapılan farklı ürünlere ulaşmak son derece kolaydır. Bu ağaçtan yapılan parfüm ve esanslar son derece güzel bir kokuya sahipken, yağ ve sabun gibi ürünler ise sağlığa olan faydalarıyla ön plana çıkar.

Comments
All comments.
Comments