Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Devetabanı Sarmaşığı (Thaumatophyllum bipinnatifidum)
Devetabanı sarmaşığı

Yapraklarının güzelliği sayesinde bahçelerde ve saksılarda yetiştirilen Thaumatophyllum bipinnatifidum birçok farklı koşula uygun ve keyifli bir bitkidir. familyası üyelerinden biri olan bu bitki, ülkemizde devetabanı sarmaşığı şeklinde de adlandırılır. Uyumlu yapısı ile birlikte ev veya ofislerde dayanıklı bir şekilde birçok iklime elverişli olarak yetiştirilebilir.

Anavatanı Amerika kıtasının Güney bölümü olmakla birlikte genellikle Paraguay, Bolivya ve Arjantin’in Kuzey bölgeleri ile Brezilya’nın Güney bölgelerinde de görülen bir türdür. Yetiştiği bölgeye bağlı olarak görünümünde değişiklikler ile karşılaşılabilir. Bazı dönemlerde farklı gelişim gösteren bitkilerin farklı çeşitlere ve türlere ait olduğu düşünülmüş ve bu türlere ise Philodendron selloum adı verilmiştir.

Devetabanı Sarmaşığı Özellikleri

  • Ekildiği alanda genişçe yer kaplayan devetabanı sarmaşığı bitkisinde uzunca yaprak sapları ve uçlarında ise yine geniş ve büyük yapraklar yer alır.
  • Ağaçlara tırmanan yapısıyla tanınan Philodendron türleri içerisinde bu sarmaşık bir ağaç yapısına sahip olarak durduğu noktada dik bir şekilde yukarı yükselir.
  • Kalın gövdesi sağlamlığı ile birlikte bir ağaç yapısı elde etmesini sağlar. Fakat fazla miktarda uzadığında ise eğilmeye başlar. Sonrasında eğilen yerlerinden tekrar yukarı doğru uzama gösterir.
  • Bölümlenmiş uzama yapısı gövdenin şekli değiştirerek yayılmasını ve uzamasını sağlarken, boyu 5-6 metre gibi boyutlara ulaşabilir.
  • Uzayan gövde içerisinde yaprak boğumlarında görülen havai kökler ise sert yapılar ile toprağa ulaşmayı sağlar.
  • Büyük ve güzel yapraklara sahip olduğu için bahçe ve kapalı mekanlarda yetiştirilen bu bitkide çok güzel kokulu çiçekler yer alır.
  • Her iklimde çiçek açması uygun olmamak ile birlikte uygun iklim ile karşılaştığında yaz ortasında çiçek açacaktır.
  • Ev ve ofislerde dekoratif bir kullanıma sahip olurken, yerini ve toprağını sevdiğinde 1 m civarında yaprak genişlikleri görülebilir.
  • Küçük odalara uyum sağlayamayacağı gibi uygun iklimlerde park ve bahçe peyzajları için de kullanılabilir.
  • -4 0C gibi soğuk havalarda zarar görmeden kışa dayanabilirken, -8 0C’de yaprak ve körpe dallarda koruma görülebilir. Daha soğuk iklimlerde toprak dışı bölgeleri kururken, kök kısmı ise -12 0C2ye kadar dayanır.
  • İlkbahar mevsiminde yeniden yeşermeye başlayan devetabanı sarmaşığı özellikle kıyı illeri için çok uygundur ve kuzeyi açık cephelerden sakınmak gerekir.
  • Özellikle salon ve ofis bitkilerinin birçoğunda görüldüğü gibi Thaumatophyllum bipinnatifidum zehirli yapısı ile çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutacak şekilde yetiştirilmelidir.
Saksıda devetabanı sarmaşığı
Saksıda devetabanı sarmaşığı

Deve Tabanı Sarmaşığı Bakımı

Bir salon bitkisi olarak sağlıklı ve uzun ömürlü olması için bu bitkinin bakımında birçok noktaya dikkat etmek gerekir.

Işık

Thaumatophyllum bipinnatifidum bitkisi karanlık ve loş bölgelerden hoşlanmayan bir bitkidir. Ev ve ofislerde saksı yetiştiriciliğinde aydınlık alan ve güneşle karşılaşan pencere yakalı bölgeler seçilebilir. Bahçe yetiştiriciliğinde ise koyu gölge yerler yerine gün içerisinde yeterli miktarda güneş alan fakat uzun süre direkt güneşe maruz kalmayan bölgelerde yetiştirilebilir.

Toprak

Tuzlu toprak yapısına uyum sağlayamayan bu bitki, sade bir torf toprak içerisinde yetişebilir. Toprağına gübre katma gerekliliği bulunmamak ile birlikte büyüdükçe ağırlaşacağı için bitki toprağına ponza taşı karıştırılabilir. Çünkü ilerleyen dönemde ağırlık nedeniyle saksı toprağı sıkışacak ve kökler havasız kaldığında çürüme görülecektir. Doğru karışım için 3 ölçü torf toprak ile 1 ölçü ponza taşı karışımı seçilebilir. 

Bahçe yetiştiriciliği için toprak özellikleri üzerinde ayrı bir şekilde durmak gerekir. Bu durumda kullanılacak toprağa hiçbir şekilde hayvan gübresi katmamak gerekecektir. Çünkü gübrenin toprağa kazandırdığı tuzluluk bitkiye zarar verebilir. Hayvan gübresinin bulunduğu bölgeye dahi uzak bir şekilde dikilmelidir.

Devetabanı sarmaşığı yaprağı
Devetabanı sarmaşığı yaprağı

Sulama

Yaz mevsiminde suya ihtiyaç duyacağı için güneşli ve serin noktalarda toprak kurmaya başladıkça sıcak noktalarda ise toprak nemini yitirdiği anda yeterli miktarda sulama yapılmalıdır. Kış mevsiminde ise toprak kuruma göstermedikçe sulama ihtiyacı hissetmez. Şebeke suyu yerine hazır sular kullanmak daha uygundur.

Budama

Devetabanı sarmaşığı hızlı bir şekilde gelişen ve çok geniş yer isteyen bir çeşittir. Bu nedenle çok uzayan bölgelerde yetiştirme alanınıza bağlı olarak kısmen budama yapmak gerekebilir. Bu noktada özellikle canlı mevsimler yerine sonbahar ve kış tercih edilebilir. Sararmış yapraklar alınabileceği gibi ağırlaşan ve kırılan dallar düzeltilebilir.

Deve Tabanı Sarmaşığı Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitkinin çoğaltılabilmesi için Araceae ailesi üyelerinin birçoğu gibi benzer yöntemler tercih edilebilir. Ancak köklerinde çürüme görülebileceği için ve her yerde kök salması mümkün olmayacağı için biraz zorlayıcı bir işlem olacaktır. Ticari üretimde laboratuvar koşullarında doku kültürü tercih edilirken, sonrasında özel seralar içerisinde mini fide yetiştirme tercih edilir. Bu sayede seri üretim elde edilirken, uygun perakende fiyatlar ile satışı yapılmaktadır.

Ev ortamında çelik ile veya yavru ayırma yöntemleri sayesinde çoğaltma düşük bir ihtimalle yapılabilir. Çelikle üretme yöntemi için ilkbaharın ikinci yarısında 25-30 cm uzun kalın gövdeli bir bitki seçilerek bir bitkiden 3 bitki elde edilebilir. Tepe kısmı üzerinden 5 cm olgun bir kısım alındıktan sonra altta kalan bölümden de 15 cm gibi bir ayrı kısım alınabilir. Çünkü saksıda kalan bölüm yeniden filizlenme ile yeni bir gövde oluşturacaktır.

Çelik üretimi için alınan iki farklı parça ılık hava koşullarında suda köklenme gösterdiğinde 8 cm gibi bir boyuta ulaştığı zaman köklendirme toprağına alınarak 1-1,5 ay kadar bekletilebilir. Çünkü bu dönemde torf toprak kökün çürümesine neden olabilir. Küçük saksılarda yapılan bu işlem sonrasında köklendirme toprağından ayrılmadan artık ponzalı toz toprak karışımına aktarılarak sulama ile yeni bitkiler elde edilebilir.

Yavru ayırma yöntemini tercih etmeniz durumunda da güçlü bir bitkide dip ya da ana gövde üzerinden bir yavru fide ayrılarak ilkbaharın son günlerinde işlem yapabilirsiniz. Yavruların kökleri gelişmiş olsa dahi yine de 5-6 hafta süresince köklendirme toprağında tutulması gayet iyi olacaktır. Hatta kökleri bulunmuyorsa, mutlaka su içerisinde köklendirdikten sonra köklendirme toprağına almalıdır. Sonrasında güçlenen kökler ile artık saksılara alınabilir.

Thaumatophyllum bipinnatifidum
Thaumatophyllum bipinnatifidum

Devetabanı Sarmaşığı Hastalıkları ve Zararlıları

Yaşadığı iklime uygun bir şekilde sulama yapılmadığında ve güneş ışığını doğru oranda alarak gelişme gösteremediğinde bitkide sararma ve hatta kök çürümesi dahi göllerdir. Nadir bir şekilde böceklenme mantar veya hastalıklar ile karşılaşan bu bitki uzun ömürlü ve sağlıklı bir salon bitkisidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Thaumatophyllum bipinnatifidum hakkında en merak edilen soruların hızlı cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.

Devetabanı Sarmaşığı Güneşi Sever Mi?

Sarmaşık çok fazla güneş ışığına maruz kalmayı sevmez. Fakat karanlık ve loş ortam yerine aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar.

Devetabanı Sarmaşığı Zehirli Midir?

Birçok salon bitkisinde olduğu gibi zehirli bir yapıya sahip olabileceği bilinmelidir. Özellikle çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmak gerekir. 

Devetabanı Sarmaşığı Çiçek Açar Mı?

Nem ve ışık koşullarının tamamen optimum olduğu durumlarda sarmaşık çok güzel kokulu çiçekler açabilir. Çiçeklenme uygun iklimlerde yaz ortasında görülebilir.

Comments
All comments.
Comments