Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Difenbahya (Dieffenbachia)
Natural green background with fresh leaves of dieffenbachia plant.

Birçok farklı türü olan difenbahya; oldukça çekici, tropikal ve ülkemizde yaygın olarak karşılaşabileceğiniz bitkilerden biridir. Türüne bağlı olarak kalın büyük yaprakları yeşil, sarı ve beyaz renklerinin karışımıdır.

Difenbahya Araceae ailesine mensuptur ve anavatanı Brezilyadır. Brezilya’nın gölgeli yerlerinde yetişen bu bitki oldukça kolay büyür ve birçok koşula adapte olabilir. Özel bir bakım istemeyen bu bitki özellikle yeni bitki yetiştirmeye başlayanlar için harika bir seçimdir.

Hakkında

Difenbahya 30 farklı türe sahiptir. Dieffenbachia Amoena ya da Tropic Snow adıyla bilinen türü oldukça yaygındır. Düşük ışık seviyelerini dahi tolere edebin bu bitkinin çiçekleri iç mekânlarda nadiren gelişirler. Bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri oksijen üreterek, evinizdeki havayı arındırabilecek özelliklere sahip olmasıdır. Oldukça dayanıklı olan bu bitkinin büyümesi ve bakımı son derece kolaydır. Bu bitki için dikkat edilmesi gereken nokta ise oldukça zehirli olmasıdır. Evcil hayvanların ve çocukların bu bitkiden uzak tutulması gerekir. Yapraklarının yenmesi halinde ağızda ve dudaklarda tahriş, yanma, kusma ve aşırı salya gibi etkiler gösterebilir.

Difenbahya Bakımı

Difenbahya bitkisi doğal ortamında genel olarak tropik iklim kuşağındaki nemli koşullarda büyürler. Bu sebeple nemi ve parlak, dolaylı güneş ışığını çok severler. İç mekânlarda yetiştirildiklerinde özellikle kuş aylarında orta ve çok sayılabilecek gölgelik isterler. Bu bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için saksının sık sık çevrilmesi gerekir. Bu önlem bitkinizin bir tarafının gereğinden uzun ya da cılız yaprakları engeller.

Sıcaklık ve Işık

Difenbahya yetiştirmek için 18 ila 24 derece arasındaki sıcaklıklar idealdir. Her ne kadar sıcak ortamları sevseler de 30 derecenin üzerindeki ve 12 derecenin altında sıcaklıklarda yaşamları sürdüremezler. Soğuk hava akımına maruz kaldıklarında yapraklarını kaybederler.

Bu bitkiler doğrudan güneş almadığı takdirde dahi aydınlık bir ortam isterler. Koyu gölgeli alanlarda sağlıklı biçimde gelişemezler. Sabah ve akşam güneşini birkaç saat doğrudan almaları daha iyi gelişmelerine yardımcı olacaktır. Buna karşın özellikle yaz aylarında öğle güneşinden korumak gerekir. Kış aylarında ise daha yoğun biçimde güneş alabilecekleri bir konuma yerleştirebilirsiniz.

Gübreleme

Difenbahya bitkisinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini teşvik etmek için yılda en az birkaç kez gübrelemek gerekir. Genel amaçlı verilen gübreler difenbahya için yeterli olacaktır. Saksıda yetiştirdiğiniz bitki eğer tek gövdeyse ayda bir, daha fazla gövde varsa iki ila üç haftada bir kez gübre vermek yeterli olacaktır.

Bununla birlikte azot içeren bitkileri kesinlikle vermemeniz gerekir. Aynı zamanda gübrenin yalnızca büyüme mevsiminde verilmesi gerekir.

Toprak Seçimi

Difenbahya bitkileri içeriğinde bir miktar tu tutmakla birlikte drenajı iyi olan toprağı severler. Toprak seçimi bu bitki için oldukça önemlidir. Tuzlu topraklara hiçbir şekilde toleransı yoktur. Tuzlu toprakta, çok iyi bir gelişim sergilerken birden bire çürüme başlayabilir. Bu sebeple standart saksı toprağı olan torfa, iri taneli dere kumu ve perlit karıştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra yüksek oranda turba içeren saksı toprağı da difenbahya için idealdir.

Yıkama

Difenbahya bitkilerinin yaprakları zaman içerisinde üzerinde toz biriktirme eğilimi taşırlar. Bu yaprakları, saplarını ve ana gövdesini ılık bir su ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yumuşak bir fırça ya da nemli bir bezle de yaprakları tamamen temizleyebilirsiniz.

Dieffenbachia yaprakları silinirken
Dieffenbachia yaprakları silinirken

Sulama

Difenbahya bitkilerinin doğru biçimde sulanması gelişmesi açısından önemli bir kriterdir. Bu bitkiler bol miktarda neme ihtiyaç duyarlar. Sulama yapmak için bitkinin toprağının büyük oranda kurumasını beklemelisiniz. Difenbahya nem seven bir bitkidir bu sebeple toprağın tamamen kurumasını beklemeyin. Hafif nem olduğunda bolca su verebilirsiniz. Ancak saksının drenaj delikleri olduğundan emin olmalısınız. Eğer saksıda fazladan suyu atacak bir delik yoksa kök çürümesi yaşanacaktır.

Bitkiye su verirken, saksının alt deliklerinden dışarıya atılacak kadar çok olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte mümkünse drenajdan çıkan suyu bitkinin yeniden emmesine müsaade etmemelisiniz.

Kış aylarında eğer fazla serin bir ortamdaysa, suyu toprak tamamen kuruduğunda vermelisiniz. Yine sulamanın bolca su ile yapılması ve soğuk olmaması gerekir. Difenbahya bitkilerinde nemi artırmak için yapraklarına hafifçe su püskürtebilirsiniz. Bununla birlikte sulamanın gereğinden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Difenbahya kök çürümesine karşı çok hassastır. Erken dökülen sarı yapraklar aşırı sulamanın belirtileri arasındadır.

Budama

Difenbahya bitkisi genel olarak budamaya ihtiyaç duymamaktadır. Buna karşın uygun şekilli ve boyutlu bir bitki için budama yapabilirsiniz. Bitkinin yüksekliği sizi rahatsız ediyorsa, sterilize ettiğiniz temiz ve keskin bir makasla yaprakların üst kısmını yatay olarak kesebilirsiniz. Budamanın ardından bitkinizi sulamayı unutmamalısınız. Eğer bitkinin daha taze görünmesini istiyorsanız, zarar gören ve sağlıksız yaprakları da budayabilirsiniz.

Çoğaltılması

Difenbahyaları çoğaltmanın birkaç farklı yolu vardır. Çoğaltma işleminde dikkat etmeniz gereken uygulamalardan biri, dipten çok dallanan bitkilerin köklerini ayırmamaktadır. Bunun yerine çelik köklendirme çok daha doğru ve başarılı bir yöntemdir. Çelik yönteminde fazladan uzayan ana dalı ya da dipten çıkan sağlıklı ve güçlü bir dalı temiz, keskin bir bıçak yardımıyla kesin. Bu dalı uygun uzunlukta farklı parçalara bölün.

Parçaların yani çeliklerin yapraklarını kesmeniz gerekir. Yalnızca tepe kısmına gelen parçada iki yaprak bırakabilirsiniz. Bu çelikleri en fazla bir gün boyunca suda bekletmelisiniz. Bunun ardından çeliklerinizi küçük saksılara dikerek, sulayın. Bir süre boyunca toprağın nemi azalır azalır sulamaya devam edin. Bitki besini, vitamin ve benzeri hiçbir uygulama yapmamalısınız. Uygun bir ortamda yeni bitkiniz sekiz haftada köklenecektir.

Çoğaltma işlemini yalnızca ilkbahar aylarının başından yaz aylarının başına kadar yapmanız gerekir. Çeliklerin ılık rüzgârlara ihtiyacı vardır. Hızlı köklenme sağlamak için açık pencereden doğrudan hava akımı almaları gerekir. Bununla birlikte hava sıcaklığı 17 dereceden aşağıya inmemelidir.

Saksı Değişimi

Difenbahyanın boyutuna bağlı olarak büyüdüğü müddetçe saksının değiştirilmesi gerekir. Saksı değişiminde dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise bu işlemin büyüme mevsimi başlamadan hemen önce yapılmasıdır.

Saksı değişimi oldukça kolay bir işlemdir. Yapmanız gereken tek şey, bitkiyi nazikçe mevcut saksısından çıkarmak ve köklere yapışan toprağı temizlemektedir. Bu temizlik sırasında köklere zarar vermediğinize dikkat etmeniz gerekir. Bitkiyi daha büyük bir saksıya yerleştirerek, toprakla kapatıp düzenli uygulamalarınıza devam edebilirsiniz. Drenajı engellememek adına toprağı çok fazla ezmemelisiniz.

Zararlıları ve Hastalıkları

Difenbahya bitkisini zararlılardan korumak için yapraklarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bununla birlikte fazla sulama yapılan en yaygın hatadır. Bu hata yüzünden bitkinin köklerinin çürümesinin yanı sıra, hastalık ihtimali de güçlenir.

Örümcek akarları ve unlu bitler bu bitkinin başlıca zararlıları arasındadır. Yapraklarda çok ince örümcek ağı gibi belirtiler gördüğünüzde müdahale etmeniz gerekir. Yapraklar kısa süre içerisinde bozulmaya başlayacaktır. Eğer çok güçlü bir istila varsa bu yaprakları budayabilir, çözüm olmayacağını düşünüyorsanız ilaç kullanabilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments