Dracaena marginata çiçeği bakımı nispeten kolay olan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Bu nedenle bitki bakımına yeni başlayanlar için harika bir seçenektir. asparagaceae familyasına ait olan Dracaena cinsi yaklaşık olarak 120 farklı ağaç ve çalı türüne sahiptir. Dracaena kelimesi Yunanca ‘dişi ejderha' anlamına gelmektedir. Nitekim bu bitkiye Türkçe'de Madagaskar ejderha ağacı ya da ejderha ağacı denilmektedir.
Adından da anlaşılabileceği gibi Dracaena marginata, Madagaskar'a özgü olan tropikal ve alt tropikal bölgelerde yetişir. Evlerde ve ofislerde de gelişime son derece uygun olan bu bitki oldukça dayanıklıdır.
Dracaena Marginata Özellikleri
Dracaena marginata, dikenli yapraklarıyla iç ortamlara modern ve çağdaş bir görünüm sağlar. Yaprakları ve odunsu gövdeleri nedeniyle palmiye ağaçlarına benzediği düşünülür. Buna karşın zambaklarla akrabadırlar. İç mekânlarda 2 metreye kadar büyüyebilir. Dış mekânlarda uygun koşullarda ise 6 metreye kadar uzayabilir. Çok yavaş biçimde büyürler ve doğru biçimde bakıldığında uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
Dracaena marginata yaprak renklerine bağlı olarak birkaç farklı kültivara sahiptir. Bu kültivarlar düz yeşil yapraklara, kenarları kızıl ortası yeşil yapraklara, bordo, koyu mor, kızıl renklerdeki yapraklara sahip olabilir. Bunun yanı sıra ‘Colorama' kültivarının yaprakları yeşilden çok turuncumsu, pembeli ve sarımsı çizgileri olur. ‘Tricolor' kültivarı ise açık yeşil, sarıya dönük yeşil ve açık kızıl renkli çizgili görünümlere sahiptir.
İç mekânlarda bakımda kolay kolay yan dallar vermez. Boyları 1,5 metreyi geçtikten sonra bir ya da iki yan dal üst kısmından çıkabilir. Daha kısayken dallanması için ‘budama' başlığı altında verdiğimiz tavsiyeleri uygulamalısınız. Dalların uzaması son derece yavaşken bol bol yaprak verir. Kış aylarında soğuklara en fazla eksi 3 dereceye kadar dayanabilirler. Ege ve Akdeniz kıyılarında, kuzey rüzgarlarını almayan cephelerde bahçelerde de yetişebilir. Hava temizleyici bitkiler arasında en etkililerden biridir.
Yaprakları
Dracaena marginata bitkisinin yaprakları dar şeritler halinde gelişir. Boyları genelde en az 30 santim olur. Yerini severse ve doğru bir bakım yapılırsa 90 santime kadar uzayabilir. Eğer ortamın koşullarında ve bakımda bir sorun yoksa bu yapraklar 3 yıl civarında bitkinin üzerinde kalırlar. Kolay kolay yaprak dökmeyen bir bitkidir. Eğer yoğun yapraklı olmasını istiyorsanız, en eski yaprakları en alttan başlayarak gövdeden ayırmalısınız. Seralarda üretilen bitkinin yaprakları dimdik yukarı doğru gelişir. İç mekânlarda bakım yapıldığında ise yeni yapraklar uzun ve kavisli bir şekilde gelişir.

Dracaena Marginata Çeşitleri
Dracaena marginata birçok farklı kültivara sahiptir. Bu kültivar arasında en çok bilinenler Tricolor, Colorama, Tarzan ve Magenta'dır.
Dracaena Marginata Tricolor, adından da anlayabileceğiniz gibi yapraklarında üç renge sahiptir. Bunlar kırmızı, yeşil ve sarıdır. Standart kırmızı kenarla yeşil yaprak arasında sarı bir bant içerir. Dracaena Marginata Colorama diğer kültivarlara oranla daha canlı renklere sahiptir. Aynı zamanda daha yavaş büyüyen bir türdür.
Dracaena Marginata Tarzan, daha geniş, uzun ve dikenli yapraklara sahiptir. Bunun yanı sıra mor kenar boşluklarına sahiptir. Dracaena Marginata Magenta ise bordu yapraklara sahiptir. Diğer türlere göre renkleri daha yumuşaktır.
Dracaena Marginata Bakımı
Dracaena marginata bitkisi bakımı son derece kolaydır. Böylesi bir bitkiyi salonunuzda ya da ofisinizde bakabilirsiniz. İhmal edebileceğiniz bitkilerden biridir. Eğer bitki bakımına yeni başladıysanız, harika bir seçim olacaktır.
Işık
Dracaena marginata bitkisini doğrudan güneş ışığı alabileceğiniz bir yere koymamalısınız. Dolaylı güneş ışığı alabileceği bir yerde en iyi sonucu verecektir. Karanlık bir odaya da yerleştirmemek gerekir. Kısmı gölge alanlarla da uyumludur. Ancak en iyisi aydınlık bir ortamda olmasıdır.
Düşük ışık alan bir ortamda kaldığında büyümesi çok daha yavaşlayacaktır. Bunun yanı sıra yaprakları da ince ve küçük olacaktır. Her tarafının eşit gelişmesi için zaman zaman bitkiyi çevirmeniz gerekir.
Sulama
Dracaena marginata sulama işlemi için kireçsiz su kullanmalısınız. Bu bitkinin tropik ortamlarda yaşadığını unutmamalısınız. Sulama için hazır su kullanmanız en iyisidir. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız ağzı geniş bir kapta suyu bir gün boyunca bekletmelisiniz. Sulamanın yaz aylarında toprağın üst yüzeyi kuruduğunda yapılması gerekir. Bitkinin gelişimi açısından su oldukça önemlidir ancak toprağın çamur gibi olmaması gerekir.
Kış mevsimi geldiğinde sulamanın ayda bir kez yapılması yeterli olacaktır. Yapraklar, bitkinin fazla ya da az su alıp almadığını anlamak için iyi bir gösterge olacaktır. Kuru ve kahverengi yaprak uçları genel olarak az sulamanın göstergesidir. Yumuşak ve sarı yapraklar ise aşırı sulamayı gösterir.
Toprak
Bu bitkinin bakımı için özel bir toprağa gerek yoktur. Torf toprakta dahi gelişim sağlayacaktır. Ancak iyi drene olan süzek bir toprak çok daha iyi olacaktır. Saksı seçerken drenaj delikleri olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra saksının dibine irili ufaklı taşlar yerleştirmeniz de kök çürüklerini engellemenin iyi bir yoludur.
Dracaena marginata aşırı köklenme özelliğine sahiptir. Bu nedenle köklerle başa çıkmak zordur. Saksının çok büyük olmaması gerekir. Köklerin zor sığacağı büyülükte saksı seçmelisiniz.
Eğer bitkiyi yerleştireceğiniz yer havasızsa, iki ölçü toprağa bir ölçü ponza taşı ve bir ölçü iri taneli dere kumu karıştırmalısınız. Bu bitkinin bakımında sık yapılan hatalardan biri perlit kullanımıdır. Bu familyanın üyelerine perlit kullanmamalısınız.
Gübreleme
Dracaena marginata yavaş büyüyen bir bitkidir. Fazladan gübreye ihtiyaç duymazlar. Eğer gübre vermek istiyorsanız, suda çözünen genel amaçlı bitki besini kullanabilirsiniz. Bu besini ilkbahar ve yaz aylarındaki gelişim döneminde, yılda yalnızca bir kez vermeniz yeterli olacaktır.
Sonbahar ve kış aylarında besin vermemelisiniz. Bitki besinini tavsiye edilenin yarısı ölçüsünde kullanmalısınız.
Nem
Dracaena marginata için nem oldukça önemlidir. Tropik bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Eğer yaşadığınız iklim fazlasıyla kuruysa düzenli bir buğulama yapmanızda zarar yoktur.
İdeal nem koşulu yüzde 40 ila 55 nem arasındadır. Bununla birlikte farklı nem oranlarına da uyum sağlar. Kış aylarında bitkiyi ısıtıcılardan uzakta tutmalısınız. Yaprakların uçlarının kahverengiye dönmesi nem eksikliğini gösterebilir. Bu durumda düzenli su fısfıslamaya başlamalısınız.
Sıcaklık
Dracaena marginata çok farklı sıcaklıklara tolere edebilir. Buna karşın soğuklarda yaşama şansı çok düşüktür. Bitkinin sıfırın altındaki sıcaklıklarda kalmaması gerekir. İdeal sıcaklık ise 18 ila 24 derece arasındadır. Bu sıcaklıklarda en iyi gelişimleri gösterecektir.
Madagaskar ejderha bitkisi, sıcaklık değişimine ve soğuk hava akımlarına karşı oldukça hassastır. Bu nedenle asla soğuk pencerelerin kenarlarına yerleştirilmemelidir. Uzun süre boyunca düşük sıcaklıklarda kaldığında bitkide beyaz ve sarı lekeler oluşabilir.
Çiçeklenme
Dracaena marginata ilkbahar aylarında minik beyaz çiçekler açar. Yaz aylarında ise sarı ve turuncu renklerde meyve verir. Beyaz çiçekleri oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Meyveleri ise renk açısından oldukça başarılı bir görünüm sunar.
Bu bitkide çiçeklenme esas özellik değildir. Özellikle iç mekânda bakılan dracaena marginata çok nadiren çiçek açar. Eğer bitkiniz evde çiçek açarsa, bunu hoş bir sürpriz olarak kabul edin ve her sene beklemeyin.
Saksı Değişimi
Saksı ve toprak değişimini iki yılda bir kez yapmanız gerekir. Bitkiyi söktüğünüzde eğer çok fazla kök birikimi olmuşsa ve güçlü kökler varsa toprağı yukarı itecektir. Böylesi bir durumda alt kökleri iyi bir şekilde budamanız faydalı olacaktır. Kökleri budarken korkmanıza gerek yoktur. Dilediğiniz gibi kısaltın. Eğer saksının 10 litre ve daha büyükse saksıyı değiştirmenize gerek yoktur. Bu durumda yalnızca toprağı değiştirmeniz yeterlidir. Kökleri budadıktan sonra yeniden aynı saksıya dikebilirsiniz.
Kök budaması ve toprak değişimi yapmak için en iyi zaman ilkbahar mevsiminin sonudur. Bu işlemi yapacağınız zaman pencerelerin uzun süre açık tutabileceğiniz bir dönem olmalıdır. Kök budaması yaptıktan sonra yeni toprağa diktiğiniz bitkilerin havadar bir ortamda olması çok önemlidir. Havadar bir ortam toprağın çabuk kurumasını sağlar bu da köklerde çürüme riskini azaltır.

Dracaena Marginata Budama
Dracaena marginata ağacı budamaya fazlaca ihtiyaç duymamaktadır. Sarı yapraklar ve bu yapraklarda kahverengi uçlar varsa bunları kesebilirsiniz. Kolay kolay dökülecek hale gelmez ancak eskiyen yaprakları koparabilirsiniz.
Işık eksikliği ve düzensiz sulamalar nedeniyle başları sarkmaya başlayabilir. Bu durumda başını kesebilirsiniz. Kısa zamanda yeniden filizlenecektir. Bu bitkinin en iyi özelliklerinden biri de budur. Bu sayede görünümü istediğiniz gibi yapabilir, büyümesini kontrol altına alabilirsiniz.
Budama ile örgülü bir form oluşturmanız mümkündür. Fakat bunu genel olarak bitki bakımında tecrübeli kişiler için öneriyoruz. Eğer bitki bakımına yeni başladıysanız, zarar verme olasılığınız yüksektir. Yan sürgünleri budayarak dikey büyümeye teşvik edebilir ya da bitkinin yatay dallanmasını sağlayabilirsiniz.
Budama işlemini mayıs aylarında yapmanız daha iyi olacaktır. Bunun nedeni budadığınız dalları çoğaltma işlemini için kullanabilmenizdir.
Dracaena Marginata Nasıl Çoğaltılır?
Mayıs ayında budadığınız dallarla dracaena marginata çoğaltmanız oldukça kolay olacaktır. Bu işlemde öncelikle köklendirme toprağı hazırlamalısınız. Dere kumunu, poşit torf ile eşit miktarda karıştırıp saksılara doldurmalısınız. Ardından bolca sulayın ve kuruyana kadar dinlendirin. Daha sonra aldığınız çelikleri dikebilirsiniz.
Tepe çeliği ve yapraksız çeliklerle dracaena marginata çoğaltabilirsiniz. Tepe çeliği yönteminde, yapraklı tepe dalları en az 10 en fazla 25 santim olarak alın ve alt yaprakları kesin. Tepede birkaç yaprak kalması yeterli olacaktır. Kesik yerlerin kuruması için en az 10 saat kadar açıkta bekletmelisiniz. Daha sonra bu çeliği 4-5 gün boyunca suda bekletmelisiniz. Daha sonra doğrudan kumlu toprağa dikerek sulamalısınız.
Yapraksız çelikle çoğaltırken, dalların yapraksız olan kısımları 15-20 santimlik parçalara bölmelisiniz. Bu aşamada çeliğin alt tarafı neresi üst tarafı neresi unutmamalısınız. Ters dikerseniz, bitkiniz gelişmeyecektir. Birkaç gün boyunca açıkta bekleterek kesik yerlerin kurumasına izin verin. Ardından 4-5 gün kadar suda bekletin ve sonrasında kumlu toprağa dikerek sulayın.
Her iki yöntemde de çeliklerin 7 santimlik kısmının toprağın altında kalması ve dik durması gerekir. Açık havada sabah ya da akşam güneşiyle ısınacakları, hava akımının olduğu bir yere konumlandırırsanız, köklenme hızla gerçekleşecektir.
Çeliklerinizi sulamak için her seferinde toprağını kontrol etmeli, nem yoksa sulamalısınız. Sekiz haftanın sonunda köklerini toprağından arındırmadan esas saksısına dikebilirsiniz.
Dracaena Marginata Hızlı Gelişimi Nasıl Sağlanır?
Bu bitki çok yavaş biçimde gelişir. Bitkinin hızlı gelişmesi için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Bunlardan birincisi bitkiyi doğuya bakan bir pencere önüne almaktır. Sabah güneşini ya da akam güneşini doğrudan alması bitkinin daha iyi gelişmesini sağlar. Güneş ışınlarının yapraklarını, dallarını ve saksısını ısıtmasını sağlamalısınız.
Atacağınız ikinci adım ise bitkinin hava almasını sağlamaktır. Sabah akşam açık bir pencere önünde olması, hava akımı almasını sağlayacaktır. Bu sayede gelişim daha hızlı olacaktır. Son olarak sulama işlemini doğru şekilde yapmanız gerekir.

Dracaena Marginata Hastalıkları ve Zararlıları
Kök çürümesi bu bitkide sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu nedenle toprağın daima sırılsıklam tutulmaması gerekir. Gerekmediği zamanlarda sulama yapmayın. Sulama yaptığınızda ise saksının drenaj deliklerinden mutlaka su çıkmasını sağlayın. Bu sayede topraktaki kimyasal dengeyi koruyabilirsiniz. Az miktarda suyla sulama yapmak, kökleri çürütecektir.
Sıcağa alıştıktan sonra bitkinizi bir anda soğuğa maruz bırakmanız, meristem bölgesini öldürecektir. Tepede genç yapraklar haşlanmış gibi görünüyorsa temel sorun budur. Bu durumda bitkinizi budamanız gerekir. Bu sayede dracaena marginata kendini yenileyecektir.
Havalandırmaya Çıkarmayın
Kış aylarında evde ısıtıcı kullanırken, dışarıdaki hava soğuk olmasa dahi bitkinizi dışarıya çıkarmamalısınız. Birkaç dakikalığına dahi bitkiyi dışarı çıkarmanız, toprak köklerinin aniden serinlemesine ve zehirleyip çürütücü bir kimyasal ortaya çıkmasına neden olur. Bunun ardından tüm yapraklar yanlara düşecek, pörsüyecek ve günden güne kuruyacaktır. Böylesi bir durumda köklerin çürümeye devam etmemesi için hemen sökün ve kökleri yıkayın. Ardından eşit ölçüdeki torf ve dere kumu karışımı hazırlayacak tekrar dikin. Zaman içinde bitkiniz canlanacaktır.
Köklerin aşırı derecede artması dracaena marginata için doğal bir özelliktir. Bu nedenle iki yılda bir kez toprak değiştirme ve kök budaması yapmalısınız. Bunun yanı sıra unlu bitkler yapraklarda ve gövdede türeyebilir. Bu bitleri gidermek için sıvı yağ emdirdiğiniz kulak temizleme çubuğunu üstüne bastırabilirsiniz. Yağ, unlu bitlerin, yavruların ve yumurtaların ölmesini sağlar.
Yaprak Sorunları
Dalların tepesinde az yaprak kalması ya da alt yaprakların dökülmesi genel olarak bakım hatalarından kaynaklanır. Bakım bilgilerini olabildiğince doğru bir şekilde uygulamalısınız. Dracaena marginata bu bakım bilgileri uygulandığında çok şık görünümü olmasını sağlar.
Yapraklarda matlaşma probleminin olmaması için ayda bir ya da iki kez duş altında yıkamalısınız. Bitkinin üzerinde biriken tozlar, nemle karıştığında yaprakların parlaklığının önüne geçer. Bu durum yaprakların sağlığını da bozacaktır. Bu bitkinin yaprakları doğalında çok parlaktır. Bu nedenle özel maddeler kullanarak spreylemenize gerek yoktur. Eğer suyu fazla kireçli bir yerde yaşıyorsanız, yaprakları tozdan arındırmak için yıkama sonrasında bitkinin üzerinde hiç su kalmamasını sağlamalısınız. Yoksa yapraklarda kireç lekeleri ortaya çıkacak ve parlaklığını engelleyecektir.
Dracaena Marginata Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dracaena marginata ofislerde ve evlerde çokça bakılan süs bitkilerinden biridir. Bu nedenle bu bitki hakkında birçok soru sorulmaktadır. Sık sorulan sorular ve cevapları ise aşağıdadır.
Dracena Çiçeği Güneşi Sever Mi?
Dracaena marginata çiçeği güneşi seven bir bitkidir. Buna karşın sıcak mevsimlerde öğle güneşinden korunması gerekir. Sabah ve akşam saatlerinde güneşi doğrudan almasında ise hiçbir sakınca yoktur. Hatta bu saatlerde alacağı doğrudan güneş ışığı daha hızlı büyümesine yardımcı olacaktır.
Dracaena Marginata Zehirli Mi?
Dracaena marginata saponin isimli bir kimyasal bileşik içerir. Bu nedenle zehirli bir bitkidir. Dracaena marginata kedi ve köpekler için ciddi riskler yaratabilir. Evde meraklı bir evcil hayvanınız ya da küçük çocuklarınız varsa bitkiyi ulaşamayacağı bir yere koymanızda fayda vardır.
Dracaena Marginata Çiçek Açar Mı?
Bu bitki genel olarak çok yavaş bir şekilde büyür. Doğal ortamında çok güzel ve hoş kokulu küçük beyaz çiçekleri vardır. Saksıda bakılan dracaena marginata bitkisinin çiçek açması ise neredeyse mümkün değildir. Şartlar çok uygunsa çiçeklenme olabilir ancak her sene beklememelisiniz.
Dracaena Marginata Evde Tutulur Mu?
Dracaena marginata saksı çiçeği olarak iç ortamlarda sıklıkla yetiştirilen bir süs bitkisidir. Ortamı renklendiren bu bitkinin tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de bakımının kolay olmasıdır. Doğru bir konumda, düzgün bir sulamayla gelişmeye devam edecektir.
Dracaena Marginata Ne Kadar Büyür?
Dracaena marginata saksıda 2 metreye kadar büyüyebilir. Nadiren, çok iyi bakımla 3 metreye kadar uzayabilir. Bahçelerde ise genellikle 5 metreye kadar uzayabilir. Yine nadir bazı durumlarda 6 metreye kadar uzayabilir.
Dracaena Marginata
