Halk arasında çoğunlukla ejder meyvesi olarak anılan pitaya, hylocereus cinsi kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika’dır. Sadece geceleri çiçek açan bu bitkinin büyük beyaz kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçekler tipik şeklinden ötürü ay çiçeği ve gecenin kraliçesi olarak da bilinir. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde de yetiştirilen bu bitki, kaktüsgiller familyasına aittir. Görünümü ile ilgi çeken ejder meyvesini evlerde yetiştirmek oldukça zordur fakat imkansız değildir. Ejder meyvesi tadı oldukça tatlı bir yiyecektir. Bununla birlikte farklı türlerdeki ejder meyvesi ağaçlarında ekşi ejder meyvesi de yetişebilmektedir.
Alem: | Plantae |
Bölüm: | Damarlı Bitkiler |
Sınıf: | İki Çenekliler |
Takım: | Caryophyllales |
Familya: | Kaktüsgiller |
İçindekiler
Ejder Meyvesi Saksıda Yetişir mi?
Bu bitki saksıda yetiştirilebilir. Saksı seçiminin en az 45 ila 60 santimetre çapında olması gerekir. Bu saksı aynı zamanda 30 santimetre derinliğe sahip olmalıdır. Ejder meyvesi tırmanıcı bir bitkidir. Bu sebeple saksıya bir tırmanma çubuğu dikmeniz bitkinin gelişmesini kolaylaştıracaktır. Bu bitkiler, meyve verdikleri zaman oldukça ağır hale gelir. Bu sebeple saksıya dikeceğiniz çubuğun demir gibi materyallerden olması avantajlıdır. İlk aşamalarda bu boyutlarda bir saksı yeterli olsa da, bitkinin ilerleyen zamanlarda daha büyük bir saksıya aktarılması gereklidir.
Kaktüs cinsi olan bu bitki, tıpkı familyasındaki diğer üyeler gibi zor koşullarda dahi hayatta kalabilir. Bunun için bol güneş ışığı alması gerektiği unutulmamalıdır. Güneş almayan bir ortamda bitkinin dalları zayıf kalacaktır. Evde yetiştirilen ejder meyvesi için en ideal ortam bolca güneş alan balkonYapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan bölüme verilen isim. Balkonlara kapı aracılığıyla giriş çıkış yapılır. More olacaktır.
Ejder meyvesinin kökleri gölgede olsa dahi, bitkinin uçlarının güneşin altında olması gerekir. Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, bitki her daim balkonda bırakılabilir. Bu bitki, 40 dereceye kadar sıcaklıklarda ve hafif don şartlarıyla başa çıkabilir. Eğer kışı soğuk geçen bir iklimde yaşıyorsanız, bitki mutlaka evin içine alınmalıdır.

Ejder Meyvesi için Toprak Seçimi
Bu bitkinin yetişmesi için iyi drenaja sahip kumlu kaktüs toprağı kullanılmalıdır. Pitaya (ejder meyvesi) sonuç itibariyle bir kaktüstür. Bu tip bitkiler, ıslak ve kirli topraktan hoşlanmamaktadır. Ayrıca bu bitkinin toprağına çok fazla besin takviyesine gerek yoktur. Eğer bitkiyi bahçenize ekiyorsanız, suyun birikmeyeceği bir alana dikilmelidir. Yaşadığınız bölge çok yağış alıyorsa, bitkiyi dikmeden önce bir tümsek hazırlanmalı ve bitki buraya ekilmelidir. Bu sayede su kendi kendine akıp gidecektir.
Eğer ejder meyvesini bir saksıya ekiyorsanız, saksının drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More delikleri büyük olmalıdır. Kumlu ve hafif asidik olan kaliteli bir kaktüs toprağı tercih edilmelidir. Eğer hazır kaktüs toprağınız yok ise hazırlamak oldukça kolaydır. Kum, saksı toprağı ve kompost karışımı kullanılarak kendi kaktüs toprağınızı hazırlayabilirsiniz. Son olarak saksının ağızında 10 santimetrelik bir boşluk kalana kadar bu toprakla doldurulmalıdır.
Ejder Meyvesi Nasıl Ekilir?
Ejder meyvesi ağacı dilenirse tohumdan yetiştirilebilir. Tohumdan yetiştirme zahmetli bir süreçtir. Bunun yerine fidanlıklardan pitaya fidanı da alınabilir. İki yöntemde de evde ejder meyvesi yetiştirmek mümkündür.
Çimlendirme Yöntemi ile Ekim
Ejder meyvesi ekebilmek için verimli tohumlara ihtiyaç vardır. Güvendiğiniz bir yerden bu tohumlar alınabileceği gibi meyveden de çıkarılabilir. Çimlendirme için şu adımlar takip edilmelidir;
- Meyvede bulunan siyah tohumlar, zarar verilmeden dikkatle çıkarılmalıdır. Ardından bu tohumlar nemli bir kâğıt havlu üzerine koyulur. Tohumların üzeri başka bir nemli kâğıt havlu ile kapatılır. Tohumlar bu şekilde en az 1 en fazla 7 gün bekletilmelidir.
- Çimlendirme işlemi için uygun bir kap hazırlanmalıdır. Bu kaba daha önceden tedarik edilen ya da evde hazırlanan kaktüs toprağı koyulmalıdır.
- Nemli kâğıt havlunun içerisinden çıkarılan tohumlar, saksıda toprağın üzerine serpilir. Ardından tohumların üzeri çok az miktarda toprak ile kapatılır. Bu esnada çok fazla toprak kullanılmamalıdır.
- Ejder meyvesinin toprağı sürekli olarak nemli kalmalıdır. Bu sebeple sulama işleri periyodik biçimde yapılmalıdır
- Bu adımlar uygulandıktan sonra tohumlar 20 ila 30 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır.
- Çimlenen bitkiler, drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More delikleri olan küçük bir saksıya ekilmelidir. Saksıya ekim sırasında çok dikkatli olunmalıdır.
Fidan Yöntemi ile Ekim
Güvenilir bir fidanlıktan, ejder meyvesi fidanı satın alarak ekim işlemi yapmak şansınızı arttıracaktır. Her ne kadar tohumdan yetiştirilebiliyor olsa da fidan ile başlamak ideal seçenektir. Fidan dikimi için şu adımlar izlenmelidir;
- Fidan, toprağa tamamen gömülecek şekilde ekilmelidir. Eğer çelikle kesilen dallar dikilecekse, bir hafta kadar açıkta bekletilmelidir. Kesilen yer beyazlaştığı zaman bu dalın beyaz kısmı toprak içinde kalacak şekilde ekim yapılmalıdır.
- Ekilen toprağın dibine, toprağa çok yavaş karışan gübreler eklenebilir. Bu bitki fazla gübre istememektedir. Bununla birlikte 2 ayda bir düşük azotlu bir gübre kullanılabilir.
- Ejder meyvelerinin kaktüs ailesine ait olduğu unutulmamalıdır. Aşırı sulamadan kaçınılmalı ve saksının iyi bir drenaja sahip olduğundan emin olunmalıdır.
- Ekilen ejder meyveleri, yalnızca toprak kuruduğu zaman sulanmalıdır.
Ejder Meyvesi Budaması Nasıl Yapılır?
Bazı ejder meyvesi çeşitlerinin yüksekliği 6 metreye kadar ulaşabilir. Çok büyümeye başladığında bitkinin bazı dalları budanabilir. Bitkinin daha az ağırlığa kavuşması, onu daha güçlü hale getirecektir. Bu sayede besin maddeleri kalan dallar için harcanabilir. Bu da bitkinizi çiçek açmaya teşvik edecektir. Bu bitkiyi budamak için en doğru zaman sonbahar başlangıcı ve ilkbahar başlangıcıdır. Budama sırasında kesilen dalların iyileşmesi beklendikten sonra başka saksılara ekilebilir.
Ejder Meyvesi Hasadı Nasıl Yapılır?
Ejder meyvesi fidan halinde dikildikten sonra haftalar içerisinde çiçeklenmeye başlar. Fakat bu bitkiye dair bilinmesi gereken kritik bilgi, sadece bir gece çiçek açtığı ve sabahında bu çiçeklerin solduğudur. Bazı ejder meyvesi bitkileri, kendi kendine tozlaşabilir. Doğal tozlaşma aşamasını meyve yarasaları sağlar.
Ejder meyvesi kendi kendine tozlaşmıyor ise bu iş elle yapılabilir. Dişi organın (pistil) poleni, çiçeğin içine doğru bir fırça ile dökülmelidir. Tozlaşan bu çiçekten bir meyve gelişecekse, çiçeğinin tabanını şişmeye başlayacaktır. Bu bitki 28 derecenin altındaki sıcaklıklarda düşük verimle meyve verir.
Bu bitki genellikle yaz sonunda ve sonbaharda olgun meyve verecektir. Bununla birlikte yeterli su ve sıcaklık koşulları sağlanırsa, yılın her zamanında meyve verebilir. Bir ejder meyvesinin olgunlaşması, çeşidine bağlı olarak anlaşılır. Meyvenin kabukları kırmızıya ve sarıya dönüşüyorsa olgunlaşmaya başlamış demektir.
Ejder meyveleri çiçeklenme döneminden yaklaşık bir ay sonra olgunlaşır. Bu süreç yerel koşullara göre değişiklik gösterir. Meyveler makas yardımı ya da bıçakla kök kısmından keserek toplanabilir.
Ejder Meyvesinin Hastalıkları ve Zararlıları
Ejder meyveleri tıpkı diğer kaktüsler gibi oldukça dayanıklı bitkilerdir. Hastalıklara ve zararlılara karşı gerekli önlemler alındığı takdirde, bitkiniz sorunsuz biçimde gelişecektir.
Ejder meyvesinde en çok görülen sorunlardan biri kök çürümesidir. Aşırı sulama ve toprağın kötü drenajı bu soruna neden olmaktadır. Kök çürümesi bitkinin ölmesine neden olabilir.
Ejder meyvelerinde görülen bir diğer problem mantar sorunlarıdır. Eğer hava akımı iyi sağlanamazsa, bitkilere mantar bulaşabilir. İç mekânlarda ejder meyvesi yetiştirilmek isteniyorsa havalandırma iyi olmalı, ortamda rutubet bulunmamalıdır.
Bahçe yetiştiriciliğine karşılaşılan bir diğer sorun kanatlı hayvanlardır. Eğer bahçenizde ejder meyvesi yetiştirmek istiyorsanız, bu canlılar bitkiniz için sorun olabilir. Ejder meyvelerini korumak için sera ortamı yaratılabilir ve tüllerle bu ortam koruması sağlanabilir.
