Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Epipremnum Pinnatum Rehberi Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?
Epipremnum Pinnatum
Alem:Plantae
Klad:Tracheophytes
Aile:Yılanyastığıgiller
Alternatif İsim:Ejderha Kuyruğu Bitkisi

Botanik adı Epipremnum Pinnatum olan salon sarmaşığı, Türkiye’de oldukça popüler iç mekân bitkilerinden biridir. Aureum familyasından olan bu bitkinin ince dalları vardır ve tırmanıcı özelliklere sahiptir. Oldukça uzun ömürlü olan bu bitki İngilizce’de pothos olarak bilinir. Bu bitki halk arasında sık sık ‘patos’ olarak anılmaktadır. Salon sarmaşığının anavatanı Büyük Okyanus’ta yer alan Fransız Polinezyası adalar topluluğundaki Mo’orea adasıdır.

Genel Bakış

Salon sarmaşığı iç mekânlara son derece uyumludur ve hızlı bir gelişim gösterir. İki, üç yıl kadar üzerinde kalan sağlıklı yaprakları oldukça göz alıcıdır. Yeşil üzerine beyaz ve sarı renklerle ebruli olan yapraklar, kırçıllı bir görünüme sahiptir. Yapraklarının renk ve şekilleri, alt türe göre değişkenlik gösterir.

Bitkinin adı her ne kadar sarmaşık olsa da aslında sarılıcı bir bitkidir. Bitki her yaprakla birlikte bir iki tane de kök çıkarır. Bu kökler toprağa değmediği sürece fazla uzamazlar. Bitki bu kökleri kullanarak ağaçlara tırmanır. Bitkinin boyu 20 metreye kadar uzayabilmektedir.

Salon sarmaşığı güçlü ışığı sever. Aydınlık ortamlarda çok daha fazla gelişim göstererek yan dallar geliştirir. Yoğun nemli ve sıcak ortamlarda yaprakları çok fazla büyüyebilmektedir. Buna karşın iç mekânlarda bu bitkiler genellikle çok daha küçük yapraklıdır. Kış aylarında en fazla eksi 1 dereceye kadar soğuğa dayanan salon sarmaşığı, direkt rüzgarlardan fazlasıyla etkilenmektedir. Özellikle kuzey yönünden doğrudan rüzgar yememesi gerekir. Salon sarmaşığı sürekli olarak yeni yapraklar üretir ve uygun şartlarda metrelerce uzar. Uzun süre susuz kalmaya dayanıklı olan bu bitki, evin bir köşesinde unutulsa dahi gelişmeye devam edecektir.

Bakımı

Salon sarmaşığının bakımı son derece kolaydır. Özellikle bitki bakmaya yeni başladıysanız, pathos sizin için uygun seçeneklerden biridir. Evinizde sarmaşık için uygun bir alan varsa, özellikle bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Salon sarmaşığı görünümüyle de sizi etkileyecektir.

Güneş İhtiyacı

Salon sarmaşığında yaprakların ne kadar iri olacağı, ışığın gücüne bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bitkiyi koyduğunuz yer ne kadar kuvvetli aydınlıksa, yapraklar da o denli gösterişli olacaktır. Sabahları ya da akşamları doğrudan güneş alması salon sarmaşığının iri yapraklar çıkarmasını sağlar.

Güneş ihtiyacı açısından dikkat edilmesi konu ise yaz aylarında öğle saatlerinde güneşin filtrelenmesidir. Kış aylarında bu durum sorun değilken, yaz aylarında bitki doğrudan öğle güneşinin altında bırakılmamalıdır.

Toprak Seçimi

Salon sarmaşığı bitkisi toprak seçimi konusunda oldukça hassastır. Bu bitki için sade, gübresiz ve salon bitkileri için özel hazırlanmış bir torf toprak gerekir. Bunun yanı sıra toprağa dere kumu ve ponza taşı karıştırmanız faydalı olacaktır. Oranları ise üç ölçü torfa, bir ölçü ponza taşı ve bir ölçü dere kumu şeklinde olmalıdır. Bu karışımı birbiriyle harmanladıktan sonra çok büyük olmayan ancak köklerin rahat edebileceği düzeyde bir saksıya yerleştirmeniz gerekir. Her üç yılda bir kez toprak değiştirmek salon bitkisi açısından faydalı olacaktır. Ancak tutunduğu toprağı tamamıyla arındırmamaya dikkat etmelisiniz.

Su İhtiyacı

Salon sarmaşığının sulamasının toprak kurudukça yapılması gerekir. Bu bitkinin sulanmasında yapılan en büyük hatalardan biri belirli zaman aralıklarıyla su verilmesidir. Salon sarmaşığı sürekli olarak nemli kalan toprağı sevmemektedir. Bu nedenle verdiğiniz su miktarının mutlaka saksı drenaj deliklerinden bir miktar çıkacak kadar olması gerekir. Saksı altında biriken su ise, toprak tarafından geri emilmemelidir. Kalan suyun emilmesi, bitkinize zarar verecektir.

Gübreleme

Salon sarmaşığına belirli aralıkla besin vermeniz, büyümesi açısından fayda sağlayacaktır. Yaz aylarında sürekli olarak kış aylarında ise ayda bir defa gübreleme yapmanız, bitkinizin daha iyi gelişmesine katkıda bulunur. Gübreleme için sıvı bitki besini kullanabilirsiniz. Gübre için tavsiye edilen dozajın yalnızca yarısını uygulamanız yeterli olacaktır.

Budanması

Pathos sürekli olarak uzayan bir bitkidir. Bu sebeple saksıya karşılıklı iki değnek batırarak, dalları dolamanız gerekebilir. Dallar fazlaca uzadığında, istediğiniz dalları keserek budama yapabilirsiniz. Salon sarmaşığını budama konusunda herhangi bir çekince duymanıza gerek yoktur. 

Düzenli budamalarla kısa tuttuğunuz takdirde, değneklere bağlamak yerine yüksek bir yerden sarkıcı şekilde de yetiştirebilirsiniz.  Salon sarmaşığına dair önemli konulardan biri de, yapraklarını ne kadar temiz tutarsanız gelişiminin o kadar iyi olacağıdır. Islak bezle 15 günde bir defa yapılan temizlik, çok faydalı olacaktır. Bu temizlik sırasında yaprakların tek tek altını, üstünü, sağlarını ve dallarını silmelisiniz.

Çoğaltılması

Salon sarmaşığını çoğaltmak oldukça kolaydır. Bunun için dallarından güçlü ve sağlıklı bir tanesini alarak suda köklendirebilirsiniz. Suda bekleyeceğiniz dalın ortalama olarak 10 santim olması yeterli olacaktır. Eğer uzun bir dal kestiyseniz, 10’ar santim olarak birkaç parçaya bölebilirsiniz. 

Bu sarmaşıkta dal boyunca her yaprak sapının dibine yakın yerlerde köklenme özelliği vardır. Yapraklar kurumuş olsa dahi dalın o kısmı yine de köklenecektir. Dalı su içerisinde bekletirken, bu kısım mutlaka su altında olmalıdır. Yalnızca bu noktadalar kök salacaktır. Ancak eğer boş kısım su altına denk gelirse, köklenme olmayacaktır. Suda köklenen sarmaşık dallarını bir saksıya üç ya da dört tane olacak şekilde dikebilirsiniz. Sayının artması bitkinin daha gösterişli olmasını sağlayacaktır. Tek tek dikerseniz de sarmaşığınız büyüyecektir ancak daha cılız bir görünüm sergileyecektir.

Comments
All comments.
Comments