Erguvan (Cercis siliquastrum)

Erguvan ağacı, son derece hoş morumsu pembe çiçeklere sahiptir. Yapraklanmadan önce çiçek açan bu ağaç, baharın müjdecisi olarak bilinir. Kuraklığa ve dona karşı dayanıklı olan erguvan, 12 metreye kadar boylanabilir.

familyasının üyesi olan erguvan Cercis siliquastrum türüdür. Anavatanı ise Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu'dur. İngilizcede Juda's tree adı verilmiştir. Hristiyanlıkta önemli bir yeri olan erguvan ağacı, Bizans İmparatorluğu'nun da sembolüdür. Cercis siliquastrum ‘Alba' isimli kültivarı beyaz çiçeklere sahiptir.

Erguvan Ağacı Özellikleri

  • Erguvan ağacının yaprakları morumsu bir pembedir. Kalp şeklinde açarlar.
  • Kış mevsiminde yapraklarını döker. Bahar geldiğinde ise yapraklarından önce çiçek açar.
  • Hem enine hem de boyuna gelişen bu ağaç, sık dallıdır ve iyi bir gölge sağlayıcı olarak bilinir. Boyu 12 metreye kadar yükselebilirken, 10 metre alan kaplar.
  • Bizans İmparatorluğu'nda sembol olan bu ağaç, İstanbul'da boğaza ekilmiştir. Osmanlı zamanında ise asil ağaçlardan biri sayılmıştır.
Ukrayna'da bir parkta erguvan ağacı
Ukrayna'da bir parkta erguvan ağacı

Erguvan Ağacı Bakımı

Erguvan ağacı yetiştirilmesi ve bakımı hakkında çok detaylı bilgiler vermeye gerek yoktur. Birkaç noktaya dikkat etmeniz halinde, bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.

Erguvanlar, güneşli, bol rüzgârlı ve açık alanları severler. Kış soğuklarına ise eksi 30 dereceye kadar dayanabilirler. Derin, suyu iyi süzdüren topraklarda güçlü bir şekilde gelişirler.

Bu ağacın bakımında dikkat etmeniz gereken nokta ise budamadır. Budama son derece riskli bir konudur. Dalları uygun bir budama aletiyle, yara açmadan düz bir şekilde yapmalısınız. Yoksa mantar hastalıkları ortaya çıkacaktır. Erguvanlar, mantara karşı dayanıksızdır. Budama sonrasında ilaç ya da toz kükürt de kullanılması gerekir.

Erguvan ağacı çiçekleri ve yapraklarına yakından bakış
Erguvan ağacı çiçekleri ve yapraklarına yakından bakış

Erguvan Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Erguvan ağacı çoğaltma işlemi genel olarak tohumla yapılır. Bunun dışında kök sürgünleriyle de çoğaltabilirsiniz. Bu sürgünleri kış mevsiminin sonunda ayırarak, yeni fidanlar elde edebilirsiniz. yani baklagiller familyasının üyesi olan ağaçlarda, kökler hava aldıkları yerlerden filiz vererek fidanlar oluşturur. Bu fidanları, köklere zarar vermeden alarak yeni erguvanlara sahip olabilirsiniz.

Erguvan Ağacı Zararlıları ve Hastalıkları

Yaprak bitlerinin sevdiği bitkilerden biridir. Farklı çeşitlerdeki yaprak bitlerinin dadanma ihtimali hayli yüksektir. Fakat yapraklarda bozulmalar oluşmadığı sürece ilaçlamaya gerek yoktur. Burada esas dikkat edilmesi gereken serin ve yağışlı yerlerde ağacınıza dadanan bitler, mantar hastalıklara sebebiyet verebilir. Erguvanların en büyük düşmanı mantar hastalıklarıdır.

Mantar hastalıkları bu ağaç için öldürücüdür. Bu nedenle mantar hastalıklarına karşı her zaman tetikte olmalısınız. Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlerde mantar hastalıklarıyla karşılaşmanız hayli zordur. İlkbahar aylarındaki serinliğin uzun sürdüğü, yazların yağışlı olduğu yerlerde ise mantar riski çok yüksektir. Özellikle böyle bir iklimdeyseniz ve erguvan ağacı yetiştirmek istiyorsanız son derece dikkatli olmakta fayda var.

Erguvan çiçeği tomurcukları
Erguvan çiçeği tomurcukları

Erguvan Ağacında Başlıca Mantar Hastalıkları

  • Kanker: Bu mantar hastalıkları dış kabukta başlar. Zaman içinde giderek ağırlaşır. Birkaç yıl boyunca müdahale etmezseniz, hastalıklı yerden itibaren üst kısım tamamen ölecektir. İlkbaharda serin havaların uzun sürmesi, ağacın rüzgârdan ve güneşten mahrum kalması bu mantara yol açabilir. Güneş ısıtmadığı ve rüzgâr nemli havayı dağıtmadığı sürece kuytu yerlere bu ağacı dikmek hata olacaktır.
  • Mercan Taneleri: Bu mantar hastalığı odunlaşmış olan dalların ölü tabakalarında başlar. Temel sebep yine rüzgâr ve güneşten mahrum kalmasıdır. Zaman içinde içerdeki canlı dokulara da zarar vererek ağacı kurutur.
  • Yapraklarda ve Dallarda: Bu mantar hastalığı ise ağacın bitişik dallarında ortaya çıkar. Gruplar halinde çeşitli yerlerdeki yaprakları kuruturlar ve dalları öldürürler. Bir süre sonra bütün ağaca yayılırlar ve ağacı kuruturlar. Bu mantarlar diğerlerinde olduğu gibi güneş azlığı ve esintisiz ortamlar nedeniyle ortaya çıkar.

SSS

Erguvan Ağacı Nerelerde Yetişir?

Erguvan çiçeğinin anavatanı Balkanlar, Ortadoğu ve Türkiye'dir. Türkiye'de Karadeniz kıyılarında, Marmara'da ve Ege Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilir. Rüzgâr ihtiyacı olduğu için kıyı bölgelerine daha çok görebileceğiniz, buralara daha uyumlu bir bitkidir.

Erguvan Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Erguvan ağacının morumsu pembe çiçekleri vardır. Kıyı bölgelerinde rahatlıkla yetişebilir ve eksi 30 dereceye kadar dayanıklıdır. İlkbahar ayında yapraklarından önce çiçekleri açar. Hristiyanlıkta özel yeri olan bu ağaç, Bizans İmparatorluğu'nun simgelerinden biridir.

Erguvan Ağacı Kokar Mı?

Erguvanlar, genellikle nisan ayıyla birlikte çiçek açmaya başlar. Yapraklanmadan önce başlayan çiçeklenme sırasında, bütün dallar morumsu pembe çiçeklerle dolar. Bu çiçekler hoş kokusuyla bilinir. Biraz da bu yüzden baharın müjdecisi olarak bilinirler.

Erguvan Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Kış aylarında yaşanan dona karşı son derece dayanıklı olan erguvan ağaçları, eksi 30 dereceye kadar yaşamına devam edebilir. Bununla birlikte eksi 10 derece sonrasında iklime ve ağacın olgunluğuna bağlı olarak bazı hasarlar oluşabilir.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Erguvan (Cercis siliquastrum)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page