Madagaskar bölgesine ait, süs bitkisi olarak çok fazla yetiştirilen sukulent formunda bir türdür. Sütleğen familyasına aittir. Bitki olarak ilk tanımlayan kişi Baron Millus olduğu için, adı da Milli olmuştur. Etli, parlak ve yeşil yapraklara sahip olan bu tür; kalın dikenleri, kırmızı çiçekleri ile harika bir görüntüye sahiptir. Doğal ortamlarında 12-15 santim gibi çalı formunda büyüyen Dikenler Tacı bitkisi genellikle yayılma eğilimindedir. Bu tür, oldukça enteresan bir geçmişe sahiptir. Hemen hemen her yörede farklı isimlerle adlandırılır ve dünyanın hemen hemen her noktasına dağılmıştır. Mesela bazı bölgelerde Mesih Dikeni olarak da adlandırılır. Yine adlarından birkaçını saymak gerekirse; Japon Gülü, Yılbaşı Dikeni isimlerini de unutmamak gerekir. Geçmişi ile alakalı en ilginç bulduğum şey, Mesih Dikeni, İsa Dikeni olarak adlandırılması sanırım. Bunun bu şekilde adlandırılmasının sebebi ise İsa Peygamberin çarmıha gerilmek için götürüldüğü zaman kullanılan dikenlerin, sütleğen dikenleri olmasıymış.

Tropikal bitki türlerinden olan Euphorbia Milli sıcak koşullarda büyür ve kuraklığı sever. Dolayısıyla bu tür donlara karşı oldukça hassastır, dayanıksızdır. Bu nedenle donlara karşı korunması amacıyla saksılarda yetiştirilir, böylece kış aylarında iç mekânda korunabilir. İç mekanlarda 5-6 santime kadar büyüyebilir, dış mekanlarda bu 7-12 santime çıkabilir. Mükemmel koşullarda, her şey yolunda gittiğinde bu tür yıl boyunca yeşil yapraklarıyla kalacaktır ve yaprak dökmeyecektir.
Euphorbia Milii Bakımı
Gövdesi dikenli ve bol yapraklı olan bu tür, dikenleriyle suyu tutmayı amaçlar. Genellikle çalı formunda kalan bu türün gövdesi çok gelişmez, daha çok yaprak ve çiçekleri göze çarpar. Bonsai olarak da değerlendirilen bu tür, bakımı kolay bitki türleri arasında yer alır. Şimdi bakımı ile alakalı genel geçer bilgilere bir bakalım yetiştirmek ne kadar mantıklı karar vermeye çalışalım.
Sulama
Her sukulent türünde olduğu gibi bu bitki de kuraklığı sever. Toprağının kuru olmasını sevdiği için sulama konusunda cimri davranmanız gerekir. Yaprakları ve gövdesindeki dikenler oldukça fazla su tutma özelliğine sahip olduğundan, sulama yaparken toprak dibinden yapmaya özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında toprağının nemli kalmaması gerekir. Bu durum bitki için ölümcül olabilir. Dolayısıyla kış boyunca hiç sulamamak ya da çok az sulamak bitki için yeterli olacaktır. Unutmayın, bitkiler genellikle az sulanmaktan değil, çok sulanmaktan ölürler. Dolayısıyla özellikle bu bitki özelinde düşünecek olursak çok nadir sulamaya alışmak için harika bir tür demek doğru olacaktır.
Konumlandırma
Dikenler Tacı bitkisi, çoğu sukulent gibi soğuklara ve donlara dayanamaz. Bu nedenle yaz aylarında balkon ya da teraslarda çok rahat konumlandırabilir, kış aylarında ise özellikle don olaylarına karşı iç mekânda bakmaya devam edebilirsiniz. Sıcaklıklar 1 derecenin altına düştüğünde bu bitkiyi korumak oldukça zordur.

Saksı ve Toprak
1-3 yaş arasındaki dikenler tacı bitkilerinde senede bir kere bahar aylarında saksı değişimi öneririm. Bunun dışında kalan yaşlı ağaçlarda iki senede bir kere saksı değişimi, daha doğru olacaktır. Saksı değişimi sırasında toprak karışımı oluştururken bitkinin doğal ortamını hayal etmeye gayret gösterin. Toprak karışımında mutlaka kumlu, kayalık toprak oluşturmaya çalışın. Saksının da iyi drenaj kapasitesine sahip olması çok önemlidir. Altında delik olan saksılar tercih etmelisiniz.
Budama ve Şekillendirme
Bu türü şekillendirmenin en kolay yolu, budama yöntemiyle manipüle etmektir. Bitkinin almasını istediğiniz şekle, yönelmesini istediğiniz yöne göre budamanızı yaparsanız eğer şekil vermek sizin için çok kolay olacaktır. Yine budama işlemlerinde mutlaka eldiven kullanmanız gerekir. Budama anında çıkacak olan özüt, size zarar verebilir.
Zararları ve Toksik Etkisi
Yukarıda bahsettiğim gibi, bu bitkinin özütü zehirlidir. Hem size hem de evcil hayvanlarınıza zarar verebilir. Özellikle yaprakları yutulduğunda mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma yapabilir. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var. Bunun dışında, bikinin kendisi çok zehirli olduğu için genellikle böcek ve diğer zararlılar bitkinin gövdesine zarar vermez. Kedi ya da köpek sahibiyseniz, bu durumlara dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer kedinizin ya da köpeğinizin bu bitkinin yapraklarını yuttuğunu düşünüyorsanız, veteriner hekime başvurmanız gerekebilir.
Euphorbia Milii (Dikenler Tacı)
