Bu yazıda en yaygın bonsai türü olarak karşımıza çıkan Ficus için bakım önerilerini sizlerle paylaşacağım. Öncelikle ficus bonsai bakımı her ne kadar kolay olsa da Ficus Bonsai sahibiyseniz, klasik bonsai bakımı gibi çok dikkatli olmanız gerektiğini, ağacınıza özenle yaklaşmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Ben, kendi ağacımın fotoğraflarını da yakında blogda paylaşacağım, sizler için bir fikir olması bakımından.
İçindekiler
Ficus Bonsai Bakım Önerileri
Ficus; özellikle marketlerde ve internet sitelerinde en çok karşımıza çıkan bonsai türüdür. Tropik bölgelerde yetiştirildiği için iç mekan bonsai olarak çok tercih edilir. Tabii ki bu ağaç türü için de uyulması gereken kurallar, dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Şimdi bu yazıda başlıklar halinde açıklamaya çalışacağım.
Konumlandırma
Ficus; iç mekan bonsai için uygun bir türdür. Soğuklara ve donlara karşı dayanıksız olduğundan, içeride bakımı yapılmalıdır. Sıcaklıklar 15 derecenin üzerinde seyredeyse, dışarıya çıkararak havalandırabilirsiniz. Kalın ve mumsu yapraklarından ötürü nemlere alışkındır, dışarı çıkardığınızda güneş alan bir yerde konumlandırabilirsiniz. İçeride tutacaksanız, güneşi doğrudan almayan, sıcaklığı sabit bir yerde tutmanız yeterli olacaktır.
Sulama
Ficus; diğer bonsailer gibi normal bir sulamayı sever. Özellikle yaz aylarında toprağı kurudukça su vermekten çekinmemelisiniz. Az sulanmayı ve çok sulanmayı kaldırabilir ama yine de sulama yaparken dikkatli olmanız gerekir, en iyisi toprağı kurudukça ıslatmaktır. Kış aylarında bulunduğu ortam sıcaksa, normal sulamaya devam edebilirsiniz. Bonsailerde sulama ile alakalı yazıya bakabilirsiniz.
Gübreleme
Yaz aylarında haftada bir kere ya da iki haftada bir kere gübreleme yapabilirsiniz. Kış aylarında ise bu aralığı dört haftaya çıkartmanızda sorun yoktur. Gübreleme hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Budama
Ağacınızın şeklini koruyabilmek adına düzenli olarak budama yapmanız gerekir. Ficuslarda genel kural; 6-8 yaprakta 2 yaprağa düşürme tarzında budama yapmaktır. Yaprak budaması yaparak yaprakların büyüklüklerini de kontrol altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için yaprak budaması önerilir. Ağaçlarda gövde kalınlaşması isterseniz ise, ficusunuzu hiçbir şey yapmadan 1-2 sene kadar serbest bırakmalı ve ardından güçlü budama yapmalısınız.
Telleme
Ficusları tellemek, dalları ince olduğu için kolaydır. Taze ficus dallarını rahatlıkla telleyebilir, dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. Teller kabuğu çok kolay yaralayabileceğinden, sık sık kontrol etmelisiniz, nazik davranmalısınız.
Saksı ve Toprak Değişimi
Ficus bonsailerde saksı ve toprak değişimini her iki yılda bir kere bahar aylarında yapabilirsiniz. Klasik bonsai toprak karışımı kullanabilirsiniz.
Ficus Bonsai Satın Almak
Bonsai Ficus hemen hemen her mağazada, markette kolayca bulabileceğiniz bir ağaçtır. Bonsai formunda satılan bu ağaçların çoğu kötü bakımlı, şekilsiz ve kötü telleme sonucu gövdelerinde yaralar barındırır. Profesyonel olarak fidanlıkta bonsai satan kişiler tarafından yapılan bonsaileri tercih etmeniz, sizin için daha iyi olacaktır. Böylece hem bakımında hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmazsınız hem de güzel bir şekil verebilmek için bonsainizde çalışabilirsiniz. Bu arada beni instagram üzerinden takip etmeyi unutmayın.
