Ficus pumila, Türkçe'de sıklıkla incir sarmaşığı olarak anılır. moraceae (Dutgiller) familyasının bir üyesi olan bu sarmaşık, duvarları kaplayacak özelliklere sahiptir. Öyle ki hedera sarmaşığından bile çok daha arsız ve hızlı biçimde büyürler.
Anavatanı Japonya, Çin ve Vietnam olan bu bitki, duvarları tamamen kaplar ancak ağaçlar için tehlike olabilir. İngilizcede bu bitkiye creeping fig ve climbing fig gibi isimler verilmiştir.
Ficus Pumila Özellikleri
Kış mevsiminde yaprak dökmeyen bu sarmaşık, dört mevsim boyunca yeşil yapraklarını korur. İncir ve kauçuk ağaçlarıyla yakın akrabadır. Buna karşın bu iki cinse de pek benzememektedir. Daha çok Hedera helix türüne benzer şekilde gelişim gösterir. Tıpkı hedera gibi çok hızlı biçimde uzayan ince dallara sahiptir. Duvarlara ve ağaçlara tırmanarak, buraları sarması da tıpkı hedera gibidir. Her bir yaprağının altında tutunucu kökler vardır.
Ficus pumila çok hızlı biçimde büyür. Bir duvarın yanına ektiğiniz zaman, bu duvarları tamamıyla örterler. Ağaçları sarmaya başladığında ise bir süre sonra kaplar ve öldürmeye başlar. Sürekli olarak yeni dallar geliştirir ve bulunduğu alanı istila eder. Yer örtücü olarak oldukça iyi bir bitkidir. Çardak etrafına dikerek, kısa zamanda bütün çardağı sarmasını sağlayabilirsiniz.
Evlerde de saksı içerisinde yetiştirilebilen bir bitkidir. Özellikle ofislerde de sık sık görebilirsiniz. Süs bitkisi olarak yetiştirilmesi de yaygındır. Sarmaşık şeklinde çok hızlı biçimde büyürler. Evlerde ve ofislerde dikkat etmezseniz bütün duvarlara sıkı bir şekilde yapışırlar. Özellikle duvarlarınızda tablo benzeri eşyalara yapışmamasına dikkat etmelisiniz. İç mekânlarda bakımında aydınlık ve güneşli yerleri tercih etmelisiniz.
Ficus pumila, armut şeklinde, incire benzeyen meyveler verir.

Ficus Pumila İklim Şartları
Bulunduğunuz iklimde hafif don olayları yaşanıyorsa, istilacı şekilde gelişirler. Burada istila konusunu iyi anlamanız gerekir. Birçok istilacı bitki görmüş olabilirsiniz. Ficus pulmila doğru iklim şartlarında o kadar istilacıdır ki, tek başına her tarafı kaplayacaktır. Kökleri dahi çevreyi istila eder. Ficus pumila, hem toprağın yüzeyinde dağılacak, hem duvarları hem de ağaçları kaplayacaktır.
Kış mevsiminde soğukların eksi 5 derecenin altında olduğu iklimlerde ise istilacı özelliği çok fazla olmayacaktır. Bu iklimlerde soğuk kış aylarında yaprakları ve taze dalları kuruyacaktır. Ciddi don olaylarının yaşandığı yerlerde ise toprağın üzerindeki tüm dallar kurur. Toprağın altındaki kısımları ise en fazla eksi 20 dereceye kadar dayanabilir. Soğuk yerlerde ilkbahar aylarında hava ısınmaya başladığında köklerinden hızlı bir şekilde yenide dallanacak ve gelişecektir.

Ficus Pumila Tehlikeleri
Kış mevsiminde hafif soğuk olan iklimlerde, bahçeye dikmemenizde fayda var. Özellikle yol ve bina kenarlarına dikmemelisiniz. Akdeniz iklimi gibi yerlerde dalları duvara çok sıkıcı biçimde yapışarak, istilacı olacaktır. Sökmeye çalıştığınızda duvarın sıvası da çıkacaktır. Veranda gibi yerleri de mahvedecektir. Yine bahçenizde bulunan ağaçları da kaplayarak bir süre sonra öldürecektir. Aynı zamanda kökleri de çok kalındır ve tıpkı incir ağacı gibi binalara ve yollara zarar verecektir. İstilacı özelliğe sahip olduğu için söküp yok etmeniz de pek mümkün değildir. Toprak üstündeki kısımları yok etseniz dahi bir süre sonra derinlerdeki köklerinden yeniden filizlenir. Bahçenize Ficus pumila ekecekseniz, birkaç kez düşünmeli ve dikkatli olmalısınız.

Ficus Pumila Çoğaltma
Bu çok dayanıklı ve istilacı olan bitki, birçok farklı şekilde kolaylıkla çoğaltılabilir. Basit daldırma, tepe çeliği ya da suda köklendirme gibi yöntemlerden istediğinizi kullanabilirsiniz.
Basit daldırmada bitkinin ana dallarından birini, kopartmadan direk toprağa batırarak köklendirebilirsiniz. Yeterli bir köklenme olduğunda, bunları doğrudan alıp başka bir bahçeye ya da saksıya dikebilirsiniz.
Tepe çeliği de sık kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Yeni gelişen, taze bir dalın üst parçasını alarak bunu kolayca köklendirebilirsiniz. Üzerinde birkaç yaprak bıraktığınız Ficus pumila, rahatlıkla köklenecektir.
Son olarak suda bekletme yöntemini kullanacaksanız alacağınız dalın yine genç ve taze olması gerekir. En fazla 1 yıllık olan bir dalın en azından 3 boğumlu kısmından kesmelisiniz. Ardından suda bekletilerek, bir süre sonra köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Duvar Sarmaşığı (Ficus pumila)
