Ficus retusa; incir ailesinin bir mensubu olan, yaz kış yaprak dökmeyen bir türdür. Sıklıkla bonsai olarak değerlendirilmesinin başlıca sebebi kolay bakım yapılabilmesi ve neredeyse her koşula kolaylıkla dayanabilmesidir. Ficus ağaçlarının ortalama 1500-2000 arasında farklı türü olduğundan en yaygın olan Retusa ve Ginseng başlıkta yazıyor. İç mekan bonsai olarak çok rahat değerlendirebileceğiniz bu ağaç türü hakkında genel bakım bilgileri ve özellikleri paylaşacağım bu yazıda.
Ficus’un yüzlerce hatta binlerce farklı çeşidi olsa da en çok görülen tür Ficus Retusa diyebiliriz. Bu türü genellikle marketlerde ve internette s şeklinde kavisli biçimde bonsai olarak değerlendirilmiş olarak görmeniz mümkündür. Herhalde en çok satışı yapılan bonsai türü bu türdür demek yanlış olmaz. Bu türün yaprakları oval ve koyu yeşil olduğundan, ışıkla da arası iyidir. Bir diğer popüler Ficus türü de Ficus Ginseng’tir. Ginseng türünün gövdesi daha kalın olur ve resmen göbeği varmış gibi görünür. Bu iki türün aşılanarak üretildiği farklı Ficus türlerine de sıklıkla rastlamak mümkündür.

Bazı ficus türleri, doğada yaklaşık 300 metreye kadar uzayan, arsız olarak bilinen türlerdir. Bu ağaçlar çok hızlı büyüme gösterir ve tipik her incir gibi gövdelerinde yara açıldığında beyaz yapışkan bir sıvı salgılar. Çoğu zaman çiçek açmayan, mumsu yapraklarıyla yetinmemizi isteyen bu ağaç türünü bazen küçük çalılar halinde görebilir, bazen de devasa büyüklükte ağaçlar olarak görebiliriz. Hatta o kadar özel bir türdür ki sadece incir ağacına özel tozlaşma sağlayan incir arısı tarafından tozlandığında çiçek açarlar.
Ficusların Kök Yapıları ve Dikey Kökler Oluşturma Yöntemi
Bazı incir türleri doğada kayaların ve yüksekliklerin yardımıyla dallarından kazık gibi aşağıya inen kökler üretir. Bu kökleri evinizde elde edebilmek için birkaç ipucu vermek istiyorum. Yaptığım birçok araştırma, bu dallardan inen köklerin %100 nemli ortamlarda meydana geldiğini gösterdi. Dolayısıyla evde bu devasa sütun kökleri oluşturabilmek için bonsaimizi sera benzeri bir etki yaratması için cam bir kavanoz ya da beş litrelik su bidonlarının içerisine koyabiliriz. Böylece ağacın dallarından aşağıya doğru inen sütun kökleri elde edebiliriz. Aşağıdaki görselde örneğini görebilirsiniz.

Ficus Türleri Evcil Hayvanlar İçin Toksik Olabilir
Çoğu ficus türü, evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir. Yapılan bazı araştırmalar evcil hayvanlarda zehirlenme türü etkiler yaratabildiğini göstermiştir. Bu nedenle incir bonsai toksik mi diye sormadan önce evcil hayvanınızın erişemeyeceği yerlerde muhafaza edip edemeyeceğinize göre bu bonsaiyi satın almayı düşünmelisiniz. Özellikle yapraklarının yenmesi, evcil hayvanlarda zehirli etki yaratabilir. Doğadaki hayvanlar bu tip dış etkilere alışkın olduğundan ve yenilebilir yaprakları bile bildiklerinden, onlar için ölümcül bir tehlike yaratmaz. Ficus Bonsai bakımı ile alakalı yazımızı mutlaka okuyun.
