Gasteria

Anavatanı Güney Afrika olan bu bitki familyasındandır. Gasteria bitkileri çok az ilgiye ihtiyaç duyarlar. Gasteria adını çiçeklerinin mideye benzemesinden almıştır. Kuraklığa karşı son derece dayanıklı olan bu bitkinin birçok farklı türü vardır. Türlerinin büyük kısmı ise birbirine benzemektedir. Gasteria türlerini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Gasteriayı çoğalttığınız zaman, yeni bitkilerinizin farklı bir türmüşçesine bambaşka özelliklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı özellikleri de yıldan yıla farklılaşmaktadır.

Gasteria, Latincede ‘mide' anlamındaki ‘gaster' kelimesinden gelmektedir. Bu sukulentler sığ kökler üretilirler. Bu sebeple iç ortamlarda saksılarının geniş ve sığ olması gerekir. Bazı gasteria türleri, geleneksel şifacılar tarafından kullanılmaktadır. Yapraklarının cilt sorunlarına, histeriye, romatizmaya ve felce karşı etkili olduğu iddia edilmektedir.

Svaziland ve Mpumalanga gibi halklar bu bitkinin sihirli bir güce sahip olduğuna inanmaktadır. Bunun yanı sıra Zulu halkı iyi şans getirdiğine inandığı için bu bitkiyi tılsım olarak kullanmaktadır. Aynı zamanda onları yıldırımlardan ve kötü ruhlardan koruduklarını inandıkları için evlerinin çatılarına dikerler.

Gasteria genel olarak ne insanlar ne de evcil hayvanlar için toksik değildir. Bu sebeple küçük çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın yanında bu bitkiyi gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz.

Bakımı

Gasteria bitkilerinin bakımıyla ilgili en önemli konu, çok az çaba sarf ederek geliştirebilmenizdir. Bu bitkilerin iyi bir şekilde gelişmesi için tek yapmanız gereken uygun bir yer bulmaktadır. Ara sıra su vermeniz bu bitki için son derece yeterli olacaktır. Bu sebeple bitki bakımına yeni başlayan ve ofisinde bitki bakmak isteyenler için harika bir seçenektir.

Işık

Gasteri bitkileri ışık açısından oldukça dengelidir. Bu bitkiler, parlak ve dolaylı ışıktan hoşlanırlar. Bununla birlikte arada bir tam gölge bir alanda kalmayı da tolere edebilir. Özellikle sıcak yaz aylarında, öğle güneşinden korunmaları gerekir. Eğer bitkinizin yaprakları sarıya ya da beyaza dönüyorsa, bu fazla ışık aldıklarına dair bir işaret olabilir.

Sıcaklık

Gasteria bitkileri sıcaklığa karşı oldukça dayanıklıdırlar. Sıcak havalardan hoşlanan bu bitkiler 10 dereceye kadar sıcaklıklarda da yaşamlarına devam edebilirler. Eğer kışları soğuk olan bir bölgede yaşıyorsanız, balkon ve teraslardaki bitkileri içeri almanız daha iyi olacaktır. Aynı zamanda ısıtıcı ve klima gibi cihazlardan da uzak tuttuğunuzdan emin olmalısınız.

Nem

Çoğu sukulent gibi gasteria da çok nemli ortamlardan hoşlanmamaktadır. Bu bitkiler mantar enfeksiyonlarına karşı son derece hassastır. Eğer yapraklarında siyah noktalar varsa, bu ortamında bitki için fazla nemli olduğunu ve mantar enfeksiyonu kaptığını gösterir. Mantarlar çok hızlı yayılmadığı için zamanında önlem alarak bitkinizi kurtarabilirsiniz. Eğer böylesi bir siyah nokta fark ederseniz bitkinizi, nem oranının daha düşük olduğu ve iyi hava sirkülasyonu sağlanan bir yerde taşıyabilirsiniz.

Toprak

Gasteria bitkisinin daha iyi gelişmesi için pH oranı 6 ila 7 arasında iyi drene bir toprak seçimi yapmalısınız. Kaktüsler için özel olarak üretilen topraklardan satın almanız, bu bitkiler için ideal olacaktır. Bunun yanı sıra kendiniz de kumlu, humuslu ve ponza taşlı bir karışım yaratabilirsiniz. 

Gasteria, organik maddeyi seven bir bitkidir. Dikim sırasında toprağına bir miktar kompost da karıştırabilirsiniz. Gübreleme açısından ise genel amaçlı bir ilave besin kullanabilirsiniz. Her yıl ilkbahar aylarında bu gübreyi ayda bir kez vermeniz yeterli olacaktır.

Saksı Seçimi

Bu bitkiler için saksı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, saksının altında drenaj deliklerinin bulunmasıdır. Gasteri yavaş büyüyen bitkilerden biridir. Kök sistemi de zayıf olduğu için çok sık saksı değişimi istemezler. Bununla birlikte yavrular çıkardıkça saksıya sığmamaya başlayabilir. Bu gibi durumlarda bir boy büyük bir saksı seçmeniz yeterli olacaktır.

Sulama

Tıpkı diğer sukulentlerde olduğu gibi gasteria da az suyla daha iyi gelişim göstermektedir. Bu bitkiler uzun süren kuraklığa karşı tolerans sahibidir. Sulama yaparken bitkinin yapraklarına su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak için parmağınızı saksıdaki toprağa 3 santim kadar batırmalısınız. Eğer toprak tamamen kurumuşsa sulama zamanı da gelmiştir. Genel olarak gasteri bakımında ortaya çıkan en büyük sorun aşırı sulamadır. Bitkilere aşırı su vermektense kuru bırakmak her zaman daha iyidir.

Çoğaltılması

Gasteri bitkiniz saksısında sürekli olarak yeni yavrular verecektir. Bu yavrular bitkiyi çoğaltmanın en iyi yoludur. Ana bitkinin yanından çıkan bu çıkıntıları düzgün bir şekilde, steril bir makas ya da bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. Kesimi mümkün olduğunda dipten yapmalısınız. Yeni aldığınız yavruyu dikmeden önce birkaç saat boyunca kurumaya bırakmalısınız. Birkaç saatin ardından yavru bitkiyi doğrudan saksıya ekebilirsiniz. Saksıyı sıcak ve iyi aydınlanan bir yere yerleştirmeli ve bu dönemde nemli tutmalısınız. Yeni bitkiniz birkaç ay içinde kök salacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Gasteria

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page