Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Gaura (Oenothera)
Guara çiçekleri

Gaura çiçeği, susuzluğa dayanıklı olması, aşırı güneşi ve sıcakları tolere edebilmesinin yanı sıra ilkbahar mevsiminin başından kış aylarına kadar sürekli çiçeklenmesiyle çok sevilen süs bitkilerinden biridir. Genel olarak bahçelerde ekilerek yetiştirilir. Bununla birlikte saksıda bakım yapmak da mümkündür.

Bu bitkinin adıyla ilgili bir karışıklık var. Gaura çiçeği Latincesi Gaura lindheimeri olarak bilinir. Fakat bu isimlendirme değişti. Gaura çiçeğinin botanik adı günümüzde Oenothera lindheimeri olarak değiştirilmiştir. Buna karşın halk arasında hala gaura olarak bilinir.

Özellikleri

  • Bahçe bitkisi olarak bakılan gaura çiçeği, sıcak yaz günlerinde dahi çiçekli dallarıyla son derece hoş bir görüntü sunar. Teraslarda ve balkonlarda saksıda da yetiştirilmeye uygun bir bitkidir.
  • Gaura çiçeğinin birçok farklı kültivarı bulunmaktadır. Bitkinin çiçekleri genel olarak beyaz ve pembe arasındaki tonlara sahiptir. Pembe renkli çiçeğe sahip olan türlerin çoğunda yeni filizler ve tepe dalları kızıl renktedir.
  • Bitkinin yaprakları yaşlandıkça gümüşi yeşil renklere döner. Bakımına ve şartlara bağlı olarak bitkinin boyu ise 2 metreye kadar çıkabilir. Bununla birlikte boylarının kısa olması daha iyidir. Bu durum ise uzun süreler boyunca güneş almasına ve sulamanın seyrekliğine bağlıdır.
  • Güneş ışığını az aldığı yerlerde çiçeklenmesi yaz sonuna kalacaktır. Bu nedenle gölge bir alanda yetiştirmeye çalışmak pek manalı değildir.
  • Gaura çiçeği Akdeniz iklime çok uygundur. Bitkinin kış aylarında dayanıklılığı ise eksi 20 dereceye kadardır. Kış aylarında daha ciddi don olaylarının yaşanmadığı karasal iklimlerde de yetiştirilebilir.
Beyaz guara çiçeği
Beyaz guara çiçeği

Türleri

  • Gaura angustifolia
  • Gaura biennis (Oenothera gaura)
  • Gaura boquillensis
  • Gaura brachycarpa
  • Gaura calcicola
  • Gaura coccinea
  • Gaura demareei
  • Gaura drummondii
  • Gaura filipes
  • Gaura hexandra
  • Gaura lindheimeri
  • Gaura linifolia
  • Gaura longiflora
  • Gaura macrocarpa
  • Gaura mckelveyae
  • Gaura mutabilis
  • Gaura neomexicana
  • Gaura parviflora
  • Gaura sinuata
  • Gaura suffulta
  • Gaura triangulata
  • Gaura villosa

Bakımı Hakkında Genel Bilgiler

Gaura çiçeği bakımının dayanıklılığını göz önüne aldığınızda basit olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte bitkiyi kısa boylarda tutmak ve sürekli olarak verimli bir şekilde çiçek açmasını sağlamak görece olarak zordur. Bu noktada yeni fide ektiğinizde ve eski kalan bitkilerin kış sonu bakımlarına özen göstermeniz gerekir. Bunlara dair bilmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.

Konum

Gaura çiçeği sürekli olarak çiçek açan bitkilerden biridir. Genellikle yaz başından sonbahar sonuna kadar çiçek açarlar. İyi bir bakımla ise ilkbahar başında çiçek açmaya başlayabilir. Bunu sağlamak için iyi bir konumlandırmaya ihtiyacınız var. Bitkinin tam güneşli bir yere ekilmesi gerekir. Güneye bakan ve kuzey rüzgarlarından korunacağı bir yer ideal olacaktır.

Işık

Gaura çiçeği kavurucu yaz sıcaklarında öğle güneşine dahi adapte olabilir. Bu nedenle gün boyunca yeterli ışık alabileceği bir yere ekmeniz lazım. Gölge bir alanda çiçeklenmesi ya hiç olmayacak ya da gecikecektir. Güneşin altında ne kadar ısı ve ışık alırsa, çiçeklenmesi de o kadar verimli olacaktır.

Toprak

Gaura çiçeği toprak açısından fazla seçici değildir. Bahçede dikeceğiniz zaman humus, besin ve geçirgenlik açısından zengin olmayan bir toprakta ideal biçimde büyüyecektir. Yüksek besin içeren zengin topraklar bu bitki için çok uygun değildir. Fideleri dikmeden önce toprağı derinden çapalamanız ve az miktarda gübre karıştırmanız yeterli olacaktır. Saksıda yetiştirecekseniz toprağına ve bakımına dair bilgileri aşağıda bulabilirisiniz.

Bahçeye ekeceğiniz zaman gaura çiçeklerini 30 ila 60 santimlik aralıklarla dikmelisiniz. Büyüme yüksekliğine bağlı olarak aralığı belirleyebilirsiniz. Ayrıca bahçede hafif bir malç tabakası da fayda sağlayacaktır.

Sulama

Gaura çiçeği sıcaklarla ve kuraklıklarla iyi bir şekilde başa çıkar. Sulama düzeninde toprağın üst kısmı ya da alt kısmı tamamen kuruduğunda su vermeniz yeterli olacaktır. Çok fazla su vermekten her daim kaçınmanız gerekir. Saksıda bakım yaparken parmağınızı 2-3 santim toprağa batırdığınızda tamamen kuruysa sulama zamanı gelmiştir.

Guara çiçek sapı
Guara çiçek sapı

Gübreleme

Bu bitki doğal ortamında düşük değerlere sahip olan topraklarda rahatlıkla yetişir. Bu sebeple bahçede yetiştirdiğiniz çiçek için herhangi bir gübre vermeye gerek yoktur. İlk ekilirken hafif bir gübreleme yeterli olacaktır. Saksıda baktığınız bitki için ise az miktarda sıvı gübre kullanabilirsiniz. Hava soğuduğunda ve çiçeklenme bittiğinde gübreleme yapmamalısınız.

Yeni Fide Ekimi

İlk defa fide ekerken yer seçimi önemli bir konudur. Diktiğiniz yerinde günde en azından 5 saat boyunca güneş alması gerekir. Fideleri büyüme durumuna göre 60 santim aralıklarla dikmeniz daha iyi olacaktır. Daha yakın da dikilebilir fakat kontrol etmeniz zorsa en iyisi 60 santimdir. Bu bitki çok fazla dip dallanma yaşar. Bu nedenle çok fazla yer kaplar. Fidelerin uç kısmını koparmanız durumunda bol miktarda yan dal verir. Bu dalları vermeye başladığında toprak tamamen kuruduğunda ya da körpe dallar pörsüme yaptığında sulamalısınız.

Geçmiş Yıldan Kalan

Kış mevsiminin sonuna doğru, tüm dalları dipten budamalı ve çevresini çapalamalısınız. Bu aşamada bitkinin dibinden 30 santim kadar uzağa az miktarda gübre vermeniz faydalı olacaktır. Bol miktarda sulamanız gerekir. Yeni çıkan sürgünler aşağı yukarı 20 santime ulaştığında üst yarısını budayarak 10 santime kadar düşürmelisiniz. Yeni dallar istediğiniz kadar uzadığı zaman sulamayı bırakmalı ve yalnızca pörsüme gördükçe sulamalısınız.

Çiçeksiz kalan dalları zaman zaman 10 santime kadar dipten kesmeniz faydalı olur. Bu sayede sonbahar gelip havalar soğuyana kadar sürekli çiçek açacaktır.

Saksıda Gaura Yetiştirme

Gaura çiçeği güneş seven bitkilerden biridir. Buna karşın çok ısınan saksılarda yetiştirilmeleri zordur. Bu sebeple olabildiğince büyük bir saksı tercih etmeniz gerekir. Saksıda yetiştirme istiyorsanız doğal arazi toprağı kullanmanız gerekir. Hazır poşet topraklarda gaura çiçeğinin yetişmesi oldukça zor olacaktır. Verimli bir tarla ya da bahçe toprağı bitki için idealdir. Fakat toprağın ağır killi olmaması gerekir. Eğer ağır killi bir toprağınız varsa üçte bir oranında dere kumu karıştırmanız yeterli olacaktır. Saksıda yetiştirmek için gerekli bakım uygulamaları yukarıda verdiklerimizle birebir aynıdır. Toprak ve konuma dikkat ettiğiniz sürece saksıda da yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.

Bahçede guara çiçekleri
Bahçede guara çiçekleri

Çoğaltılması

Gaura çiçeği çoğaltmanın en basit ve başarılı yolu, kış mevsiminin sonunda tepe çeliği yöntemidir. Şubat sonu, mart başı gibi ilk gelişen genç dallardan 10 ila 15 santimlik bir tepe çeliği almalısınız. Aldığınız çelikleri doğrudan kalıcı olarak gelişecekleri yerlere dikmelisiniz. Aralarında 60 santim bırakarak, iyice sulayın. Kısa zaman içinde bu dallar köklenecek ve dallanacaktır. Bu noktada en önemli konu sulamadır. Gür bir şekilde gelişene kadar sulamayı ihmal etmemelisiniz. İlkbahar mevsiminin başında yapacağınız sulama oldukça önemlidir. Dip bölümden dallanmalar oluyorsa, tepelerini koparın. Bu sayede çok daha fazla dallanıp budaklanır. Gelişimi hızlı olacağı için ilkbahardan kışa kadar büyür ve bol bol çiçek açar. Gaura çiçeği çoğaltma noktasındaki önemli konu, ilkbaharla birlikte gelişen körpe dallar uzamaya başladığı anda tepe çeliği almaktır. Geciktiğiniz zaman gelişim hızı çok yavaş olacaktır.

Tohumla Çoğaltma

Gaura çiçeğini tohumla da çoğaltabilirsiniz. Bahçede yetiştirdiğiniz zaman, bu bitki tohumlarını çevreye yayar. Bu nedenle bahçenizde kendi kendine gelişen gaura fideleri görmeye başlayabilirsiniz. Bu fideleri de sökerek dilediğiniz yere ekebilir ve yeni gauralara sahip olabilirsiniz.

Tohum dikmek istiyorsanız bunun için en iyi dönem sonbahar mevsiminin sonu ya da Ocak aynın sonlarıdır. Tohumla çoğaltmada püf nokta, tohumun çimlenmek için kış üşümesi istemesidir. İlkbahar gelip havalar ısınmaya başladığında tohumlar hızlı biçimde çimlenerek büyüyecektir. Bu tohumlardan çıkan fideler uzadıkça tepelerini koparmalısınız. Dipten çok fazla dallanana kadar tepelerini koparmayı ve sulamayı ihmal etmemelisiniz.

Sık Karşılaşılan Problemler

Gaura bitkisi oldukça sorunsuz türlerden biridir. Birkaç püf noktaya dikkat ettiğiniz sürece sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşüktür. Gaurada en yaygın sorun ilkbahar döneminde yapılan bakım hatalarıdır. Bu hatalar yüzünden gelişim yavaşlayacak ve çiçek açma hızı düşecektir. Az güneşli olan yerlerde dalları fazla uzayacaktır ve çiçek açmayacaktır. Bu sorunun çözümü yoktur. Bu sebeple daha baştan yer seçimine dikkat etmeniz gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Gaura çiçeğinin bakımıyla ilgili olarak sık sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

Gaura Soğuğa Dayanıklı Mı?

Gaura çiçeği soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bahçede ekim yaptığınızda, eksi 20 derecelere kadar soğuğa kadar dayanacaktır. Akdeniz, Ege gibi bölgelerin yanı sıra İç Anadolu şehirlerinde de kışı atlatabilecek bir çiçektir. Eğer daha soğuk bir bölgedeyseniz malçlama yaparak bitkiyi soğuktan koruyabilirsiniz.

Gaura Güneşi Sever Mi?

Gaura çiçeği, güneşi çok seven bitkilerden biridir. Öyle ki, kavurucu yaz sıcaklarında öğle güneşini dahi rahatlıkla tolere edebilir. Hatta 5 saatten daha az güneş aldığında gelişimi çok yavaş olacaktır ve çiçeklenmesi ya hiç gerçekleşmeyecek ya da yaz sonunda ancak gerçekleşecektir.

Gaura Ne Zaman Çiçek Açar?

Gaura çiçeğinin çiçeklenme dönemi ilkbahar ve yaz başlarıdır. Genellikle ilkbahar sonu ve yaz başını beklerler. Ancak Akdeniz gibi iklimlerde doğru bakım uygulanıyorsa ilkbaharın başında çiçeklenecek ve neredeyse kış aylarına kadar çiçek vermeye devam edecektir.

Gaura Çalısı Nerede Yetişir?

Gaura, kış aylarında eksi 20 derecenin altında düşmeyen, bolca güneş alabileceği her yerde rahatlıkla yetişecektir. Akdeniz ve Ege iklimi bu bitkiyi bahçede yetiştirmek için oldukça uygundur. Bunun yanı sıra kış soğukları eksi 20’nin altına düşmediği sürece, karasal iklim koşullarında da gelişim gösterecektir.

Comments
All comments.
Comments