Godetya, bahçe açelyası, yer açelyası ve Ankara çiçeği gibi isimlerle bilinen bu bitkinin bilimsel adı Clarkia amoena’dır. Onagraceae familyasına ait olan bu türe İngilizcede “farewell to spring” yani bahara veda çiçeği adı verilmiştir. Bu bitkinin anavatanı ise Kuzey Amerika’nın batı bölgesidir. Her ne kadar açelya adıyla anılsa da bildiğimiz açelya çiçekleriyle hiçbir alakası yoktur.
Godetya Çiçeği Özellikleri
Godetya farklı renklerde çok güzel çiçekler açar. Bu sebeple çok sevilen çiçeklerden biridir. Mevsimlik olarak ekilir. Buna karşın boyu zaman zaman 1 metreye kadar ulaşabilir. Uzun boyunun yanı sıra kalın bir de gövdesi vardır. Bu gövde toprağa yatar ve çevreye bir sürü dal yayılır. Dik durmasını istiyorsanız bitkinin gövdesini bir değneğe bağlamanız gerekir. Godetya çiçeğinin gerçek türünü bulmak oldukça zordur. Genel olarak bodur kültivarları satışa sunulur. Bu bodur godetya türleri ise genel olarak 15 ila 30 santim arasında uzarlar. Gövdeleri kısa olduğu için değneğe bağlama ihtiyacı da yoktur.
Çiçek açmaya ilkbahar mevsiminin ortasından itibaren başlar. Bulunduğunuz iklimin şartlarına bağlı olarak sonbahar mevsimine kadar sürekli olarak çiçek açar. Bu durum biraz da bakımına bağlıdır. Solan çiçekleri hemen koparır, tohum oluşmasına izin vermezseniz çok daha fazla çiçeklenecektir. Godetya bitkisinin çiçekleri son derece gösterişlidir. Eğer yaşadığınız yerde yaz ayları çok bunaltıcı sıcak oluyorsa, yalnızca baharlık olarak bakabilirsiniz. Bu tip yerlerde yaz sıcakları bastırdığında çiçek de bozulmaya başlar ve kurur.
Godetya Çiçeği Bakımı
Godetya bakımı son derece kolay olan çiçeklerden biridir. Asgari bakım şartlarıyla bütün mevsim boyunca güzel çiçekler elde edebilirsiniz.
Güneş
Bu çiçek, güneşli yerleri çok sever. Az güneş alan, özellikle sulak alanlarda çok çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bu nedenle kesinlikle güneş alan bir yere ekmeniz gerekir. Bunun yanı sıra esintili havaları da sevdiği için rüzgarlar alan bir yere dikmelisiniz.
Toprak
Bu çiçek çok fazla toprak seçmemektedir. Bununla birlikte gerçek ve temiz bir toprak kullanmanız en idealidir. Çiçeğe bitki besini ya da gübre vermenize gerek yoktur. Bununla birlikte çok öncesinden gübrelenen toprağın da bir sıkıntısı olmayacaktır.
Sulama
Bahçenize ekeceğiniz yer açelyası sulama istemez. Yalnızca yaz aylarında hava sıcaklıkları fazlaysa ve uzun süre boyunca yağışsız kalmışsa, sulama yapabilirsiniz.
Godetya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Godetya tohumla çoğaltılan çiçeklerden biridir. Bu çiçeği başka herhangi bir yöntemle çoğaltmanız mümkün değildir.
Godetya fidesi, yer değiştirdiği zaman kolayca tutan bir bitki değildir. Bu nedenle godetya tohumu kış mevsiminin sonunda ya da en geç ilkbahar aylarının başında doğrudan yetiştirileceği yere ekilmelidir. Tohumları dikerken olabildiğince mesafe bırakmaya çalışmalısınız.
Eğer fidelerin köklerini rahatsız etmeyeceğinizi düşünüyorsanız, toprağıyla alarak başka yere dilmek için tohumlarınızı viyollere ekebilirsiniz. Çok dikkatli olabileceğinizi düşünüyorsanız, bu yöntemle fideleri taşımanızda bir sıkıntı yoktur. Fideler birkaç santim olduğu anda kalıcı olacakları yerlere dikmelisiniz. Çiçeklerin arasında en azından 15-20 santim mesafe koymalısınız.
Yaşadığınız iklimde don olayları yaşanmıyor ya da kış aylarında soğuklar hafif geçiyorsa, godetya tohumunu sonbaharda ekmeniz daha faydalı olacaktır. Bu sayede ilkbahar aylarında çok erken zamanlarda çiçek açmaya başlar. İlkbahar ayında ekilen tohumların çiçek açması yaz mevsiminin başında ya da ortasında yaşanacaktır.
Bahçede tohumların döküldüğü yerlerde, ertesi sene kendi kendine fideler çıkacaktır. Eğer aralarında ilkbahar mevsiminde seyreltme yaparsanız çok daha iyi gelişirler.