Crassulaceae familyasından olan Graptopetalum Paraguayense, Meksika ve Arizona bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Akdeniz Bölgesi’nin doğal bitki örtüsüne de karışarak Türkiye’de yaşam alanı bulmayı başaran bu bitkinin İngilizcede Hayalet Çiçeği olarak isimlendirildiği bilinmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında karanlıkta yaydığı ışıklı görüntünün etkili olduğundan söz etmek mümkündür. Hayalet Çiçeği isminin yanı sıra Mother of Pearl yani İnci Anası adıyla da anılmaktadır.
Graptopetalum Paraguayense’nin Özellikleri
Anavatanı ülkemizden kilometrelerce uzakta olan bu bitkinin görsel özelliklerine bakıldığında hafif mavimsi ve gri renklerde olduğu ifade edilmelidir. Havanın soğuduğu dönemlerde renginin pembeleşmesi ve morarması oldukça doğaldır. Soğuyan havaya bağlı olarak renk tonlarında değişkenlik olması muhtemeldir. Yaprak özelliklerine bakıldığında sivri hatları ve üçgenimsi yapısının olduğu ifade edilmelidir. İlkbaharda çiçek açan bu bitki yapraklarının güzelliği nedeniyle tercih edilmektedir. Ev ve yaşam alanının en özel seçeneklerinden bir tanesidir. Siz de bu görsel anlamda kusursuz bitkiyi tercih ederek yaşam alanınızda harika bir değişim yakalayabilirsiniz.
İklim Uyumu
Graptopetalum Paraguayense yılın çok büyük bir kısmında gelişime devam eden çiçek türlerinden bir tanesidir. Yaz ve hatta çok soğuk olmayan kış dönemlerinde dahi gelişimini sürdürür. Subtropikal iklimin dağ bitkilerinden bir tanesi olan Graptopetalum Paraguayense kış aylarında – 15 °C’ye kadar güçlü kalması mümkündür. Kış aylarının çok soğuk olmadığı yerlerde açıkta dahi yetişmesi mümkündür. Ancak dolu yağışı gibi bitkiye zarar verecek durumlara karşı dikkatli olmakta fayda vardır.
Şiddetli güneş ve susuzluk bu bitkiye zarar vermez. Havadar ve güneşli ortamlarda yetiştirilmesi mümkündür. Bu nedenle de iklim uyumunu dikkate alarak titiz bir tercihte bulunmanızı öneriyoruz.
Bakımı
Graptopetalum Paraguayense güneş alma konusunda özeldir. Bu nedenle de güneş alma süresi ne kadar artarsa bu çiçeğin güçlenmesi o derece fazla olacaktır. Güneş almayan türleri zayıf ve çelimsizdir. Yaz aylarında hafif serin esintilerin bitki gelişimini gerçek anlamda destekleyeceğini ifade etmek gerekir. Gecelerin çok sıcak olduğu durumlarda su fışkırtarak çiçeğin serinlemesini sağlamalısınız. Bir seçenek olarak su vermeyip çiçeğin dinlenmesini de sağlayabilirsiniz.
Saksı ve Toprak İhtiyacı
Graptopetalum Paraguayense, hızlı bir gelişme gösterdiğinden saksı seçiminin bir nebze büyükçe olmasında fayda vardır. Ortalama 25 cm büyüklüğünde bir saksı tercih etmek değerli olurken saksının dolması ve taşması görsel anlamda başarılı bir seçenek getirecektir. Bu çerçevede amaç tamamen saksının ideal olmasıdır.
Graptopetalum Paraguayense yetiştirirken toprak tercihini titizlikle gerçekleştirmeniz de oldukça değerlidir. Seçici bir bitki olmasa da toprak suyunun züdürücü nitelikler göstermesi gerektiğini vurgulamak elzemdir. Humuslu, taşlı ve çer çöplü toprak bu bitkinin en iyi şekilde gelişmesine katkı sağlar. Bir karışım tercih edecekseniz 3 ölçü torf toprak ve 1 ölçü iri taneli dere kumu ideal bir seçenek olarak kabul edilebilir.
Çoğaltma
Graptopetalum Paraguayense çoğaltması konusunda farklı seçeneklerden söz etmek mümkündür. Bu noktada 2 farklı seçenekten söz etmek muhtemeldir. Bitkinin dallarının kırılması ve doğrudan toprağa yerleştirilmesinin yanı sıra tek yaprak çeliği ile de çoğaltma fırsatı vardır. Graptopetalum Paraguayense fideleri elde ettikten sonra kök salarak hızlı bir şekilde büyür.
Krasula türleri arasında yaprak çeliğiyle en kolay yetiştirilen ve en hızlı şekilde büyüyen seçeneklerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Bu yöntemde yaprakları dala bağlı oldukları kısımdan ayırmak gerekir. Sonrasında 1-2 gün bekleterek yaprakların dip kısımlarını hafifçe toprağın içinde olacak şekilde gömün. Güneşli ve rüzgârlı bir ortamda beklettiğiniz toprağı kuruma olmadıkça sulamayın. Birkaç hafta içinde kök ve filiz verecek olan yapraklar hızlı bir şekilde büyür. 3 ayda ortalama 7 cm büyüklüğüne ulaşan bu bitkilerin yaz aylarında da gelişime devam etmesi adına serin bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir.
Gübreleme
Graptopetalum Paraguayense için gübreleme işlelerinde ilkbahar ile başlayıp yaz sonuna kadar uygulamalara başvurabilirsiniz. Sürgün verme, çiçek açtırma ve form kazandırma işlemleri için tercih edeceğiniz gübre çeşitleri farklı olabilir. Ancak kullandığınız gübre çeşidi ne olursa olsun 14 gün arayla gerçekleştireceğiniz uygulamalar size kaliteli sonuçlar getirecektir.
Zararlıları ve Hastalıkları
Etli böcekler olarak bilinen canlıların saldırılarına açıktır. Bu canlıların en yoğun olduğu zamanlar yaz ayları olduğundan yaz aylarında ilaçlama ve mücadele işlemleri gerçekleştirilmelidir. Amerikan Beyaz Kelebeği ve Tütün Beyaz Sineği bu bitkiye en çok zarar verebilecek olan canlılardır. Bu canlıların görüldüğü durumlarda mutlaka ilaçlama tercih edilmelidir. Dış mekânda yapacağınız ilaçlama sayesinde daha kaliteli bir sonuca ulaşabileceksiniz. İlaçlamanın zamanında ve titizlikle yapılmış olması daha ideal bir görüntü ve sağlıklı çiçeklere kapı aralayabilecektir.