Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Gündüz Sefası
Bahçede yetişen sabah sefası çiçekleri

Gündüz sefası, kahkaha çiçeği, sabah sefası, tarla sarmaşığı ve borazan çiçeği gibi birçok farklı isimle bilinen bu otsu bahçe sarmaşığı sıcak dönemde çiçeklenir. İlkbahar gelip havalar ısındığında çiçek açmaya başlayan gündüz sefası, sonbahara kadar çiçeklenmeye devam eder. Sabah ve öğle arasında çiçek açtığı için bitkiye gündüz sefası çiçeği adı verilmiştir.

 Latince ismi Ipomoea purpurea olan sabah sefası çiçeği, familyasının üyesidir. Bu bitkinin anavatanı Meksika’dır. Bununla birlikte başta subtropikal iklime sahip olan yerler olmak üzere dünyanın her yerinde doğal olarak yetişir. Bu cinsin birkaç farklı türü daha sabah sefası ismiyle yetiştirilmektedir. Bunlardan biri de kardinal sarmaşığıdır.

Gündüz Sefası Çiçeği Özellikleri

  • Gündüz sefası çiçeği yaklaşık olarak 6 ay boyunca yaşar. İlkbahar mevsiminde tohumlarından hızla büyür, kışa doğru ise ölür.
  • Kalp şeklinde çok hoş yaprakları vardır. Çiçeklerini ise sabah saatlerinde açar. Bahçelerin yanı sıra balkonlarda da güzel yetişir.
  • Toprağı besleyici olduğu sürece yaprakları 10-12 santim genişliğe ulaşır ve oldukça gösterişli olur. Bitkinin boyu ne kadar uzarsa, yapraklar da o kadar küçük kalır.
  • Bu bitki diğer bitkilere sarılarak uzar. Boyu bulunduğunuz iklime ve toprağın besleyiciliğine bağlıdır. Genellikle iki, üç metre kadar boylanır.
  • Bahçeye bir kez bu bitkiyi diktiğinizde, tohumları çevreye yayılmaya başlar. Bu sayede her ilkbaharda kendi kendilerine büyümeye başlarlar. Bunu sağlamak istiyorsanız, özel bir uygulama yapmanıza gerek yoktur.
  • Sabah sefası çiçeği şiddetli güneş almayan, verimli topraklarda istilacı özellik gösterir. Eğer bütün bahçenizi sarmasını istemiyorsanız, dönem dönem gereksiz gördüğünüz yerlerdekileri sökmelisiniz.
Sabah sefası çiçeği ve yaprakları
Sabah sefası çiçeği ve yaprakları

Gündüz Sefası Çiçeği Bakımı

Gündüz sefası, güneşli ve yarı gölge alanları sever. Gölgeyle de uyumlu bir şekilde gelişir. Genel olarak evlerde, iç mekân bitkisi olarak bakıma uygun değildir. Buna karşın havadar bir ortam sağlayabilirseniz, pencere kenarında bakmanız mümkündür.

Toprak seçmeyen bu bitki için özel bir karışıma da gerek yoktur. Ancak humuslu ve besleyici bir toprak bulabilirseniz, çok daha hızlı, gösterişli ve güçlü bir büyüme sergiler. Bunun yanı sıra düzenli olarak sulamanıza da gerek yoktur. Eğer yaz aylarında hava çok sıcak ve yağışsızsa, toprağın günlerce kupkuru kalmasına izin vermemelisiniz.

Bu bitkinin en büyük sorunu ise bahçe salyangozlarıdır. Bu salyangozlar bitkinin yapraklarını çok severler. Bununla birlikte çok hızlı büyüdükleri için salyangozlar genel olarak çok sıkıntı yaratmazlar. Sabah sefası çiçeğinin büyümesi, salyangozların karın doyurmasından çok daha hızlıdır.

Gündüz Sefası Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bitki tohumlarından çok hızlı bir şekilde büyür. Gündüz sefası çiçeği tohumunun olgunlaşması ve kuruması, hızlı bir gelişim için yeterlidir. Eğer iklim koşulları uygunsa ve bahçede yetiştiriyorsanız, tohum almanıza da gerek yoktur. Sonbahar mevsiminde çevreye düşen tohumlar, ilkbahar ayları geldiğinde çimlenirler ve hemen gelişmeye başlarlar.

Saksıda bakıyorsanız, tohumları alıp saklamanız gerekir. Bu tohumların ekimi için en iyi zaman ilkbahar aylarında havaların ısındığı dönemdir. Tıpkı bahçede olduğu gibi saksıda da hızla çimlenecektir. Sabah sefası çiçeği tohumlarını grup halinde yarım metre mesafeyle ekmelisiniz. Bir grupta beş tohum, her tohum arasında 5-6 santim aralık olması yeterli olacaktır.

Etkileyici renkleriyle sabah sefası çiçeği
Etkileyici renkleriyle sabah sefası çiçeği

Sık Sorulan Sorular

Sabah sefası çiçeği hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıda.

Gündüz Sefası Ne Zaman Çiçek Açar?

Gündüz sefası, ilkbahar aylarında tohumdan hızlıca gelişim gösterir. İklim koşullarına da bağlı olarak genel olarak ilkbahar aylarında çiçeklenir. Çiçeklenmesi sonbahar aylarına kadar devam eder ve sonrasında ölür. Çiçeklenme saati ise sabah ile öğle arasındadır.

Gündüz Sefası Kaç Günde Çimlenir?

Bu bitkinin tohumları çok hızlı bir şekilde çimlenir. Doğru şartlar sağlandığı zaman saksıya ektiğiniz tohumlar 4 ila 10 gün içerisinde çimlenecektir. Bahçede önceki sonbahardan kalan tohumlar ise havalar ısınmaya başladığı anda çimlenmeye başlar.

Gündüz Sefası Ne Zaman Ekilir?

Gündüz sefası bitkisi tohumdan ekilen bitkilerden biridir. Çok hızlı bir gelişim gösterdiği için tohumdan ekilmesi sorun olmayacaktır. Tohumların ekilmesi için en iyi zaman ise ilkbahar mevsiminde havaların ısınmaya başladığı dönemdir.

Gündüz Sefası Tohumu Nasıl Ekilir?

Bu bitkinin tohumlarını gruplar halinde ekmeniz gerekir. Her grupta beş tohum olması ve bunların arasında 5-6 santimlik mesafe bulunması yeterli olacaktır. Grupların arasında ise yaklaşık yarım metre mesafe olması gerekir.

Gündüz Sefası Tek Yıllık Mı?

Gündüz sefası çiçeği tek yıllık bir bitkidir. Bahçede havalar soğuduğu zaman ölecektir. İç mekânda bakımı oldukça zordur. Ancak havadar bir pencere kenarında yaşar ancak burada da kışı geçirmesi çok mümkün değildir. En iyi hiç yaşatmaya çalışmadan ilkbaharda tohumdan yeniden yetiştirmektir.

Comments
All comments.
Comments