Güneş Işığından Toprak Türüne, Yaygın Bahçe Sorunlarıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Ana SayfaBahçecilikGüneş Işığından Toprak Türüne, Yaygın Bahçe Sorunlarıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Bu makalede, ne tür bir bahçeniz olursa olsun onun yaygın sorunlarıyla başa çıkabilmeniz için bazı öneriler yer alıyor. İsterseniz balkon ya da teras bölümünde küçük bir köşe, isterseniz arka bahçenizde orta büyüklükte bir bahçe ya da daha büyüğü. Hiç fark etmiyor, bu yazıda özetle yaygın bahçe problemlerini ele alacağız.

Güneş Işığı

Çoğu bitki, büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle domates, salatalık ve kabak yetiştirmeyi planlıyorsanız güneş ışığına ihtiyacınız bol olacak. Bu gibi bostan da denilen bahçelerde güneş ışığını haftalık olarak fotoğraflamanız, bu fotoğraflara göre güneş açısını belirlemeniz hatta güneşin bahçenize ulaşmasını engelleyen çalıların bir kısmını budamanız gerekebilir. Bu gibi bahçelerde gölge yapan ağaçların dallarını budayabilir, belki çitinizi (varsa) bir miktar kaydırabilirsiniz.

İklim Dayanıklılık Bölgenizi Öğrenin

Bir bölgenin iklimi, maksimum ve minimum sıcaklık ortalamaları o bölgede yetiştirebileceklerinizi en çok etkileyen faktörlerdir. Bulunduğunuz bölgede don olayları sık görülür mü yoksa kışın çok mu kar yağıyor? Doğuya bakan yüksek bir tepelikte mi konumlanıyor? Yoksa bahçeniz güneye ya da kuzeye mi bakıyor? Bu gibi soruları cevaplayarak bahçenizin dayanıklılık bölgesini belirleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesi size yardımcı olacaktır. Bu internet sitesinde zirai hava tahminleri, geçmiş yıllara ait veriler ve daha birçok veri yer alıyor. İşiniz oldukça kolaylaşacaktır.

Toprak Tipi

Toprak bahçenizin en altındaki kaya yapısına bağlı olarak değişen bir faktördür. Buna göre yaygın olarak topraklar; kil, asit, tınlı, kumlu, silt, turba bazlı veya kireçli olarak sınıflandırılabilir Tınlı veya killi toprakta bir bahçeye sahipseniz şanslısınız. Bu tip topraklarda birçok bahçecinin yetiştiremeyeceği ürünleri yetiştirebilirsiniz. bunun yanında biraz daha kıyıya yakın bölgelerde yaşıyorsanız muhtemelen toprağınız kumlu olacaktır. Bu kumlu yapı drenaj için çok iyi olsa da her bitkiye uyum sağlayamaz. Toprağınızı analiz ederek işe başlayabilirsiniz. Sırf bu iş için yapılmış toprak test kitleri Trendyol’da dahi satılabiliyor. Şuradan inceleyebilirsiniz. Eğer toprak testi yapmak istemezseniz komşularınızın bahçelerini kontrol edebilirsiniz. Yine aynı şekilde doğru gübreleme ile toprak türünüzün üst katmanını gayet değiştirmeniz mümkün.

Bahçenizdeki toprak türünü mutlaka kontrol edin.
Bahçenizdeki toprak türünü mutlaka kontrol edin.

Unutmayın; üst toprak sizin için en verimli alandır. Bu yüzden eğer üst toprağı kaldırdıysanız mutlaka bir kenarda bekletin ki gübre vb işlemler yaptıktan sonra üst kısmı yine orijinal toprakla kapatma imkanınız olsun.

Bahçelerde Taş Sorunu

Arazinizde çok fazla taş olması bir sorun olabilir. Aslında taşlar bahçeleri iyileştiren özellikleriyle bilinir fakat biliyorsunuz her şeyin fazlası zararlıdır. Fazla taşları bir şekilde değerlendirmek için birkaç önerimiz var;

  • Bahçenizdeki fazla taşları toplayarak bahçenizin etrafına gabion duvarı yapabilirsiniz. İstinat duvarı da denebilir.
  • Bitkilerinizin arasında sınır oluşturmak için bu taşları kullanabilirsiniz.
  • Küçük taşları toprak karışımınıza ekleyebilirsiniz. Böylece iyi drenaj sağlayabilen bir toprak yapısına erişebilirsiniz.
  • Topladığınız taşları boyayarak peyzaj objesi olarak kullanabilirsiniz.

Küçük Bahçeler İçin Öneriler

Küçük bahçe alanına sahipseniz bu alanları dikey bahçecilik yöntemleriyle değerlendirebilirsiniz. Bu tip küçük bahçeler çatı katınızda ya da terasınızda da uygulanabilir. Küçük bahçelerin en önemli avantajı dikey olarak neredeyse sınırsız büyüme sağlayabiliyor olmaktır. Bunun için tek yapmanız gereken endüstriyel düşünerek iyi bir bahçe tasarımı elde etmek. Ayrıca özellikle küçük bahçelerin çatı katınızda olması, müthiş bir yalıtım da sağlayacaktır. Bu bahçe türlerinde az miktarda toprakla verim alabileceğiniz kekik gibi hoş otlar yetiştirebilirsiniz.

Çatı katlarındaki küçük bahçeler için ayçiçeği yetiştirmek de bir alternatif. Böylece hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayçiçeği yetiştirmeye önce saksıdan başlamalı, bir süre sonra küçük bahçenize transfer etmelisiniz.

Bahçelerde Su Problemleri

Bahçenizde küçük bir gölet yapmayı deneyebilirsiniz. Özellikle yaban hayatı bu göletlere bayılacaktır. Buradaki gölette yağmur suyunu biriktirebilir, ark yardımıyla tüm bahçenizde dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece akan su bahçenizi beslerken estetik görünümü de elde etmiş olursunuz. Eğer bir göletiniz olursa kuşlar başta olmak üzere birçok hayvana bahçenizde ev sahipliği yapabilirsiniz. Ayrıca bu tip göletlerde su bitkileri yetiştirme imkanınız da olacaktır. Mesela nilüfer yetiştirebilirsiniz. Neden olmasın?

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.